Sezonul gripal a debutat în forță. Numărul infecțiilor s-a triplat/ Cui îi este recomandată vaccinarea

Publicat in Ştiri Naţionale 17 Octombrie 2022 412 ori
Google+ WhatsApp
Sezonul gripal a debutat în forță. Numărul infecțiilor s-a triplat/ Cui îi este recomandată vaccinarea
Sezonul gripal a debutat în forță. Numărul infecțiilor s-a triplat/ Cui îi este recomandată vaccinarea

Actualul sezon de gripă și infecții respiratorii a debutat cu un număr triplu de cazuri, comparativ cu prima săptămână din octombrie 2021, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Astfel, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3-9 octombrie 2022 este cu 25% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Prima raportare a INS pentru sezonul gripal 2022-2023 arată că, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 59.564, comparativ cu 47.900 înregistrate în săptămâna 40/2022.

În săptămâna 3-9 octombrie 2022 au fost raportate la nivel național 98 cazuri de gripă clinică comparativ cu 29 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Până la finalul actualului sezon gripal, raportările vor avea loc în zilele de joi, potrivit reprezentanților INSP.

Până la data de 9 octombrie anul acesta, au fost vaccinate antigripal 401.785 de persoane din grupele la risc. În acest an, vaccinul gripal gratuit a început să fie distribuit de Ministerul Sănătății mai devreme ca în alți ani, respectiv încă de luna trecută. Ministerul Sănătății a anunțat la începutul lunii august că va comanda 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, același ca și anul trecut.

Medicii infecționiști estimează că actualul sezon de gripă va fi unul cu o amploare mai mare, întrucât, după pandemie, sistemul imunitar este slăbit și organismul mai vulnerabil în fața virusurilor gripale și a virozelor de tot felul.

Specialiștii au recomandat vaccinarea ca principală metodă de evitare a îmbolnăvirii de gripă și a complicațiilor aduse de infecția cu virusul gripal, recomandare făcută mai ales persoanelor aflate în grupele de risc. Din acestea fac parte copiii până în 5 ani, persoanele peste 65 de ani, precum și cele cu boli cronice, gravidele și personalul medical.

Vaccinul poate fi cumpărat și din farmacii.

Potrivit medicilor de familie, numărul pacienților care se prezintă la cabinete cu infecții respiratorii a crescut simțitor.

Gripa este o infecție respiratorie contagioasă înainte ca semnele îmbolnăvirii să fie evidente.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.