Deputatul PSD Răzvan Ursu a venit cu iniţiativa de a aduce modificările necesare la Legea privind calitatea în construcţii şi Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Una dintre problemele care se cerea rezolvată şi care este pe cale să capete contur se referă la cuantumul amenzilor.

 

Potrivit amendamentului propus de parlamentar, toate amenzile încep de la 1.000 de lei, plafonul maxim fiind de 100.000 lei. În legea actuală, amenda minimă este de 50.000 de lei, ceea ce înseamnă că pentru cea mai mică abatere găsită de inspectori constructorul trebuie să scoată din buzunar peste 10.000 de euro. Coborârea pragului până la 1.000 de lei înseamnă că greşelile minore pot fi mai uşor suportate pecuniar.

O altă problemă care vine în întâmpinarea doleanţelor dezvoltattorilor este şi ea pe cale de a fi rezolvată. Recepţia la terminarea lucrărilor va putea fi efectuată numai dacă sunt finalizate branşamentele şi căile de acces. Astfel, dezvoltatorii nu vor mai putea să recepţioneze investiţiile decât după ce construcţia este pusă la punct cu toate utilităţile, conform unui alt amendament al deputatului Răzvan Ursu.

Pe de altă parte şi constructorii au de câştigat, în special timp, de pe urma unui alt amendament, care prevede că pentru lucrările de branşare nu mai este necesară autorizaţia de construire, fiind suficient un acord de la administratorului drumului. Lucrările se vor putea desfăşura astfel mai rapid, fără să fie nevoie de aşteptarea unui aviz care poate veni şi după câteva săptămâni.

In atentia utilizatorilor serviciului public de salubrizare (personae fizice si persoane juridice) din localitatile: CAMPINA, BAICOI, BREBU, BREAZA şi COMARNICProgramul de colectare / preluare a deseurilor menajere, in ziua de 24.01.2020, se va desfasura normal.

Grupul KMG International, prin subsidiarele sale – Rompetrol Rafinare și Rompetrol Dowstream, a dezvoltat și lansat în Romania carburantul premium de iarnă - Xtreme Winter EfixS Diesel. Cu o cifră cetanică de minimum 55, acesta reprezintă o combinație unică pentru funcționarea optimă a motorului în condiții de iarnă severă, de până la -35 de grade Celsius.

 


Xtreme Winter EfixS Diesel este disponibil deja în 195 de stații Rompetrol din România, iar în perioada următoare va ajunge și în cele 87 de benzinarii Rompetrol din Republica Moldova.
Formula carburantului premium de iarnă a fost dezvoltată și testată în cadrul rafinăriei Petromidia, beneficiile asigurate de cifra cetanică de 55 fiind completate de o serie de aditivi performanți pentru funcționarea optimă a automobilului la temperaturi extrem de scăzute.
Cifra cetanică este un indicator al calității motorinei, iar prin gradul ridicat de puritate se asigură o ardere completă a carburantului, o putere calorică mare şi implicit, o reducere a uzurii motorului. În același timp, aceasta permite o reacţie rapidă a motorului în condiţii solicitante - depăşiri, urcarea pantelor, încărcătură mare.
Pentru acest tip de carburant, după numeroase teste și încercări, a fost obținută și o temperatură limită de filtrabilitate (TLF) de -35 de grade Celsius. TLF reprezintă cea mai scăzută temperatură la care combustibilul diesel trece prin dispozitivul de filtrare, atunci când este supus unor anumite condiții de răcire.
Aceasta formulă îmbunătățită a carburantului EfixS Diesel 55 este rezultatul investițiilor susținute făcute de KMG International în rafinăria Petromidia, care astăzi dispune de cele mai avansate soluții tehnologice din România și din regiune. Totodată, profesionalismul oamenilor implicați în acest proiect a dus la dezvoltarea unei motorine premium unice în România, fapt ce atestă capabilitatea Petromidiei, o rafinărie modernă, operată de oameni capabili și dedicați.
În perioadele de iarnă severă, neutilizarea unui combustibil adecvat condițiilor de temperatură foarte scăzute poate conduce la blocarea sistemului de alimentare a motorului.
Din ianuarie 2020, segmentul de retail al KMGI în România cuprinde 390 de stații de carburanți operaționale.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi chiciură, valabile în 21 de judeţe, în orele următoare.Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în zona joasă a judeţelor Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, dar şi în localităţi din judeţele Bacău, Galaţi, Vrancea şi Vaslui se va semnala ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii, local, sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. În aceste zone, izolat, vor fi şi depuneri de chiciură.

 

 

Fenomene similare vor persista, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Alba, Covasna, Braşov, Mureş, Harghita, Sibiu, Hunedoara, Olt, Dolj, Teleorman şi în zona joasă a judeţelor Caraş-Severin, Arad, Bihor şi Timiş. Izolat, în localităţi din Timiş va cădea burniţa şi se va forma polei.Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Femeia din Uganda care a făcut 44 de copii până la vârsta de 36 de ani nu va mai putea naște, după ce autoritățile i-au interzis acest lucru, iar medicii au operat-o pentru a nu mai putea rămâne însărcinată, arată Hotnews. Femeia ceruse ajutor încă după primele sarcini, dar nu putea lua anticoncepționale din cauza afecțiunii sale genetice care a făcut-o nască atâția copii, s-a arătat fericită de decizie.

 


Cazul lui Mariam Natabanzi a ajuns în cărțile de istorie din Uganda, după ce femeia a dat naștere la 44 de copii, până la vârsta de 36 de ani. Mariam s-a căsătorit la 12 ani cu un bărbat care avea 40 de ani. A născut primii ei gemeni în anul următor. În urma unei afecțiuni genetice, femeia a continuat să nască un număr mare de copii la fiecare sarcină. De-a lungul anilor a născut șase perechi de gemeni, de patru ori tripleți și de cinci ori cvadrupleți. După 15 sarcini, ea născuse 44 de copii. Dintre aceștia a pierdut șase. Pe toți ceilalți 38 rămași îi crește singură, notează sursa citată. Medicii au fost obligați să îi interzică lui Mariam să mai rămână însărcinată. Operată la 40 de ani să nu mai poată naște Înțelegând că decizia medicilor a fost luată pentru binele ei, Mariam s-a arătat bucuroasă că ”este în final liberă”, arată presa din Ghana. Femeia a povestit că a cerut ajutorul medicilor după primele două sarcini dar i s-a spus că anticoncepționalele pot duce la complicații din cauza afecțiunii ei genetice. La 40 de ani a suferit o intervenție chirurgicală datorită căreia a reușit să nu mai rămână însărcinată de atunci.

Ketty Maisonrouge, o profesoară la o școală de business din Statele Unite, a fost printre primii oameni din lume care și-a cumpărat un bilet pentru a călătorii în spațiu. Americanca de 61 de ani s-a înscris în 2005 în programul Virgin Galactic pentru a realiza o vizită de cinci minute în spațiu, dincolo de atmosfera Pământului, iar pentru acest lucru a plătit 250.000 de dolari.

 


Compania Virgin Galactiv a anunțat recent că mai sunt câteva luni și va putea începe călătoriile în spațiu pentru civili. Este o veste pe care mulți oameni o așteaptau cu nerăbdare. Ketty Maisonrouge se gândește de 15 ani la acest moment. „Sper că va fi la fel de uimitor cum cred eu”, spune Ketty Maisonrouge, citată de BBC News. Iubirea pentru spațiu a lui Ketty Maisonrouge a început devreme. Ea povestește că are foarte vie în memorie amintirea momentului din iulie 1969 când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au călcat pe lună. De aceea, atunci când a aflat că Virgin Galactic vrea să ducă oameni obișnuiți, fără pregătire, în spațiu, nu a stat pe gânduri și s-a grăbit să se înscrie. A așteptat cu nerăbdare până când acest vis s-a conturat în realitate. În noiembrie 2019, ea și alte câteva persoane care și-au cumpărat biletele au fost invitați să testeze echipamentele pe care le vor purta pe perioada călătoriei, iar acest lucru a făcut lucrurile să pară extrem de reale și călătoria în spațiu ceva cu adevărat realizabil. Pentru mine, a fost ca și cum am înțeles că acest lucru se va întâmpla într-adevăr în curând. După ce ai așteptat 15 ani, ai visat la asta atâta timp, ajungă să te întrebi când se va întâmpla dacă se va întâmpla cu adevărat. Ketty Maisonrouge: Spre deosebire de astronauții profesioniști care petrec luni și ani de zile făcând pregătiri riguroase pentru a ajunge în spațiu, turiștii spațiali vor avea nevoie de doar trei zile pentru a se pregăti pentru călătoria lor care va dura 90 de minute, dintre care 5 minute în afara atmosferei și restul pe drum.
Dacă totul va decurge conform planurilor, Virgin Galactic va fi prima companie privată care va duce turiștii în spațiu. Compania spune că 600 de persoane au achiziționat deja bilete, printre aceștia se numără și celebrități precum Justin Bieber și Leonardo DiCaprio.

Sunt zeci de oameni doar în Bucureşti care au acuzat anul trecut compania Telekom că le-a falsificat semnătura pe contracte, apoi le-a facturat servicii sau produse pe care nu nici nu le-au cerut, nici nu le-au primit.
Fenomenul a ajuns în atenţia ziarului în momentul în care un cititor Libertatea ne-a contactat şi ne-a prezentat situaţia lui. Client vechi Telekom, el este contactat telefonic de un reprezentant al companiei, care îi face o ofertă de abonament de voce, împreună cu un telefon nou.

 

Refuză oferta. O lună mai târziu, însă, îi vine o factură pe care apărea costul noului abonament, prezentat în oferta refuzată anterior. „În iunie depun prima reclamaţie telefonică. Mi se răspunde că trebuie plângere penală. În continuare mai depun două reclamaţii la Telekom şi fac plângere la ANPC, ANCOM şi Poliţie. Deşi în rezoluțiile ANPC şi ANCOM se dă o cale de rezolvare, aceasta nu este respectată de Telekom şi mă aflu în aceeaşi situaţie după 7 luni”, ne-a spus cititorul Libertatea. Calea de rezolvare pare simplă: operatorul putea să anuleze contractul în baza reclamaţiei. Nu s-a întâmplat acest lucru însă, şi din luna iunie 2019 factura continuă să reflecte achiziţia unui serviciu pe care clientul Telekom nu l-a dorit. Mai mult, el susține că nici nu a primit telefonul pe care compania i l-a facturat. În baza de date a Telekom există un „aviz de recepţie”, pe care clientul l-a văzut după ce a sesizat ANCOM, însă spune că semnătura este falsă – recepţia coletului nu s-a realizat.
În răspunsul Telekom către client i s-a transmis că o reglementare a situaţiei va veni abia după ce Poliţia îşi va încheia cercetările. Poliţiştii spun însă că aceste cercetări pot dura foarte mult, pentru că sunt proceduri anevoioase.
Între timp, facturile continuă să vină, pentru servicii şi produse de care această persoană nu beneficiază. S-a hotărât însă să nu plătească decât ce consumă, respectiv abonamentul iniţial. Rezultatul a fost surprinzător:
Nu există nicio reacţie. Ei îmi dau nişte facturi la ora actuală, de 300 şi ceva de lei, din care eu plătesc jumătate, serviciile pe care le primesc, iar ei nici nu m-au tăiat, nici nu îmi aplică penalităţi. Client Telekom care reclamă că a fost înșelat: Zeci de sesizări doar în Bucureşti Cititorul Libertatea ne-a spus că la secţia de Poliţie la care a făcut plângerea există şi alte cazuri asemănătoare în lucru, potrivit oamenilor legii. Libertatea a contactat Poliţia Capitalei şi a aflat că în anul 2019 au fost alte 13 plângeri doar la acea secţie de poliţie vizând compania Telekom.

La 13 ani de la prezentarea primului model de iPhone, Apple are şanse mari ca anul acesta să vândă iPhone-ul cu numărul 2 miliarde.Este foarte posibil ca, în septembrie, când îşi va lansa noile modele de iPhone, Apple să anunţe atingerea pragului de 2 miliarde de smartphone-uri vândute din 2007 până în 2020.

 

Cifrele arată că, în loc de 186 milioane de iPhone-uri cât era estimat iniţial, Apple va ajunge la 195 milioane de iPhone-uri vândute în anul fiscal 2020, adică în vara acestui an.Cu cele 195 milioane, vânzările totale de iPhone-uri, de când există acest produs, vor ajunge la aproximativ 1,9 miliarde.

Pe acest calcul, în a doua parte a acestui an, Apple are şanse mari să atingă pragul de 2 miliarde de iPhone-uri vândute din 2007.

Deşi în ultimii ani vânzările de iPhone-uri scăzut, iar compania americană s-a concentrat mult pe servicii, acesta rămâne o piesă esenţială în schema Apple. Nu doar veniturile directe obţinute din vânzarea iPhone-urilor este importantă. De baza de utilizători a acestuia (şi a altor produse) depinde nivelul de venituri generat de servicii.

Cu alte cuvinte, Apple are în continuare nevoie să vândă cât mai multe iPhone-uri pentru ca numeroasele sale servicii să aibă cât mai mulţi utilizatori.

Elevii şi preşcolarii încep luni cursurile semestrului al doilea, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Următoarea vacanţă, cea de primăvară, este programată între 4 şi 21 aprilie.

 

Pe 29 mai se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie pentru clasa a VIII-a.

Elevii şi preşcolarii vor intra în vacanţa de vară pe 13 iunie.

În acest an şcolar probele scrise/testele de citire din cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 11 - 28 mai 2020.

Pe data de 10 iulie va avea loc prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Vineri, 10 Ianuarie 2020 06:14

Cum să renunți la dulciuri în cinci zile

Stim cu totii ca zaharul – pe cat e de gustos – pe atat este de periculos pentru sanatate. Zaharul creeaza dependenta, duce la oboseala, schimbari dese de dispozitie. Atunci cand ai mancat ceva dulce esti vesel si fericit, insa imediat ce ii trece efectul, starea de spirit ti se schimba si mai vrei dulce. In acest fel este stimulata productia de insulina care duce la stocarea depozitelor de grasimi. In plus, consumul de zahar favorizeaza aparitia inflamatiilor.

 

1. Proteine, grasimi, fibre

Toate trei ajuta la crearea si pastrarea senzatiei de satietate. Fiecare masa trebuie sa contina cele trei elemente. Opteaza pentru oua, nuci, avocado, ulei de masline, humus, somon, pui (crescuti fara antibiotice).
2. Legume cu frunze verzi

Inlocuieste painea, pastele si carbohidratii rafinati cu legume cu frunze verzi. Ele se digera treptat, la aproximativ 30 de minute dupa ce le-ai mancat. Incearca salate de napi si rucola, pentru detoxifiere si pentru a scapa de dulciuri.
3. Acrituri
Acritura, in general, iti taie pofta de dulciuri. Poti incerca salata de varza murata sau kimki, o reteta traditionala coreana din legume.

4. Ciocolata negra pura
Elibereaza la fel de multe endorfine, fara aport de zahar. Ciocolata neagra pura inseamna 100% cacao.
5. Bea apa
In acest fel te vei simti plin mai mult timp si nu vei avea chef de “ceva dulce”. In plus, te ajuta si sa reduci din kilogramele in plus.

Pagina 1 din 420