Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a organizat ieri, vernisajul expoziției „Rafinăria Petrotel-Lukoil, 115 ani de istorie”

Publicat in Eveniment 20 Iunie 2019 613 ori
Google+ WhatsApp
Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a organizat ieri,  vernisajul expoziției „Rafinăria Petrotel-Lukoil, 115 ani de istorie”
Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a organizat ieri, vernisajul expoziției „Rafinăria Petrotel-Lukoil, 115 ani de istorie”

Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a organizat ieri, la Muzeul Petrolului din Ploiești, str. Dr. Bagdasar nr. 8, vernisajul expoziției „Rafinăria Petrotel-Lukoil, 115 ani de istorie”. Rafinăria a fost înființată în anul 1904 și s-a numit Societatea Româno-Americană.

 

 

Construcția rafinăriei s-a realizat pe un teren situat la 6 km de orașul Ploiești, foarte aproape de halta Teleajen de pe calea ferată Ploiești – Buzău, pe o suprafață de 30 ha și a intrat în funcțiune în anul 1905, având o capacitate de prelucrare de 151.680 t.
De-a lungul timpului, această rafinărie a avut mai multe denumiri, respectiv Rafinăria Româno -Americană (1904-1948); Rafinăria 11 Iunie (1948); Petrolifera Muntenia (1948 – 1950).
Muzeul Petrolului a fost inaugurat în octombrie 1961 şi are un patrimoniu estimat la peste 8.000 de piese muzeale. Este singurul muzeu de acest gen din România, înfiinţarea sa la Ploieşti fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din România. Printre cele mai importante exponate se regăsesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărți geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România.
Totodată, în patrimoniul acestui muzeu se găsește şi un fond foarte bogat care cuprinde brevete de invenție, lucrări științifice ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori și fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu (considerat fondatorul petrochimiei românești și universale).
Din anul 2017, Muzeul Petrolului a trecut sub administraţia Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi a fost redeschis vizitării în februarie 2018. Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 9.00-17.00, în ziua de luni fiind închis. Tarife: individual: 6 lei; Grup organizat: 4 lei (minimum 10 persoane).
De gratuitate beneficiază persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta până la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din rețeaua muzeală și cei care posedă legitimații ICOM.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.