Șoferii pot plăti amenda direct polițistului

Publicat in Trafic 23 Aprilie 2019 566 ori
Google+ WhatsApp
Șoferii pot plăti amenda direct polițistului
Șoferii pot plăti amenda direct polițistului

Senatul României a adoptat, pe 15 aprilie, o propunere legislativă care vizează reintroducerea posibilității de plată a amenzii rutiere direct agentului de poliție constatator.

Mai precis, senatorii au adoptat legea pentru modificarea și completarea art. 109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Una dintre prevederile acesteia este ca șoferii sancționați contravențional să poată plăti jumătate din minimumul amenzii direct agentului de poliție constatator, câtă vreme cuantumul este mai mic de 20 de puncte-amendă.

 

 

Un punct-amendă are valoarea de 145 de lei, astfel că sancțiunea maximă acceptată prin această lege este de 2.900 de lei. Având în vedere că plata s-ar realiza pe loc, deci în intervalul de 15 zile prevăzut de lege pentru ca sancțiunea să fie redusă la jumătate, șoferii ar avea dreptul să-i înmâneze polițistului cel mult 1.450 de lei.
De asemenea, actul normativ precizează și condițiile în care Poliția are dreptul de a monta aparate radar. Conform propunerii legislative, agenții nu vor mai putea să instaleze radare pe mașini neinscripționate și nici nu vor avea dreptul să le utilizeze dacă nu poartă uniforma.

Proiectul de lege a fost înregistrat inițial la Senat tocmai în septembrie 2017. Câteva luni mai târziu, a fost adoptat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, dar Curtea Constituțională l-a declarat parțial neconstituțional, în noiembrie 2018. La începutul acestui an, actul normativ a fost încă o dată înregistrat la Senat, pentru reexaminare, iar parlamentarii au adoptat noua versiune lunea aceasta, pe 15 aprilie.

Deocamdată, legea aceasta nu este în vigoare. Pentru ca măsurile sale să se aplice, trebuie în continuare adoptată de Camera Deputaților, promulgată de Președintele României și, în cele din urmă, publicată în Monitorul Oficial. Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor întâmpla într-adevăr sau dacă – din contră – vor exista noi obiecții de neconstituționalitate.

Reamintim faptul că achitarea pe loc agentului constatator a amenzii rutiere a fost posibilă până în august 2018, după care prevederea a fost eliminată din Codul Rutier.

Textul integral al propunerii legislative, precum și cronologia tuturor acțiunilor legate de aceasta, pot fi consultate pe site-ul Senatului României.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.