Comunicat AE3R: Cooperarea europena genereaza investitii de 174 de milioane de euro in eficienta energetica in cladirile publice

Publicat in Business 14 Februarie 2017 580 ori
Google+ WhatsApp
Comunicat AE3R: Cooperarea europena genereaza investitii de 174 de milioane de euro in eficienta energetica in cladirile publice
Comunicat AE3R: Cooperarea europena genereaza investitii de 174 de milioane de euro in eficienta energetica in cladirile publice
Joi 9 februarie 2017, comitetul de conducere al proiectului european EnPC-INTRANS s-a reunit in Velenje/Slovenia. Expertii internationali au raportat noi investitii de aproximativ 174 millioane in Contracte de Performanta Energetica in Croatia, Germania, Slovenia si Romania. 27 de noi contracte CPE au fost deja semnate pe parcursul celor doi ani si inca 20 de proiecte CPE se afla in diferite stadii de dezvoltare.

 

Proiectul EnPC-INTRANS este sustinut prin Programul UE Orizont 2020, iar partenerii din proiect sunt din Croatia, Germania, Grecia, Letonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Obiectivul proiectului este sa furnizeze expertilor si actorilor locali din aceste tari, informatii si know-how privind aplicarea Contractelor de Performanta Energetica (CPE) in cladirile publice.
Informatii si materialele de instruire elaborate de catre parteneri sunt disponibile in engleza si in noua limbi ale partenerilor pe website-ul oficial al proiectului: www.enpc-intrans.eu .
In mai mult de 3000 de ocazii, pe parcursul ultimilor 2 ani, experti si actori locali din noua tari europene au decis sa participe la activitatile de informare si instruire organizate de catre partenerii din proiect. In feedback-ul lor, beneficiarii proiectului indica 27 de noi contracte CPE semnate, si inca 20 de proiecte CPE in pregatire in Germania, Croatia, Romania, Slovenia si Ucraina.
Proiecte viitoare sunt in pregatire de catre beneficiarii proiectului in Grecia, Letonia, Serbia si Slovacia. Participantii la activitatile din proiect sustin prin diferite modalitati initierea, planificarea si promovarea acestor investitii. Proiectele includ toate tipurile de cladiri publice si grupuri de cladiri din cadrul universitatilor sau spitalelor pana la cladiri administrative, piscine publice, sau scoli si gradinite. Economiile de energie de aproximativ 80 GWh pe an, se asteapta sa fie generate in urma acestor investitii. Aceasta inseamna echivalentul consumului total anual de electricitate a douazeci pana la douazecisicinci de cladiri rezidentiale din Germania.
Feedback-ul pozitiv pe care proiectul EnPC-INTRANS l-a primit de la expertii participant si de la actorii locali este o dovada a faptului ca, cooperarea europena in domeniul eficientei energetice poate creaza un impact substantial in creionarea viitorului energetica al Europei in linie cu Directiva privind Eficienta Energetica (European Energy Efficiency Directive- EED) din 2012 si Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor Europene (European Buildings Performance Directive- EPBD) din 2010. Aceste Directive Europene evidentieaza in particular mandatarea sectorului public de a fi un model pentru  implementarea ulterioara de masurilor de eficienta energetica in cladiri. Cooperarea Europeana asupra CPE in cladirile publice contribuie de asemenea la Programul de Parcurs privind Energia (Energy Roadmap) al Comisiei Europene din 2011, care tinteste sa reduca emisiile de gaze de sera cu  80-95% comparativ cu 1990, pana in 2050.
Autoritatile publice sunt motivate, dar duc lipsa de fonduri pentru investitii in reabilitarea eficienta energetica a cladirilor publice. Cooperarea cu investitorii privati si cu, companiile de servicii energetice calificate (ESCO-urile) in modele de afaceri CPE poate ajuta in depasirea acestei bariere. Increderea in relatiile de afaceri de lunga durata bazate pe modele CPE este inca slaba, atat in randul proprietarilor cladirilor publice cat si al investitorilor privati.
Punctul de plecare pentru CPE in cladirile publice, creand incredere in modele de afaceri CPE in particular pe pietele emergente, pot fi, asa numitele modele de afaceri CPE light bazate pe concepte de servicii care evita investitiile la scala larga in prima etapa. Proiectele CPE light se amortizeaza de obicei in numai 2-4 ani din economiile garantate de energie.
Pe pietele mai avansate, conceptele EPC plus pot aplica: masuri privind imbunatatirea eficientei energetice care sunt incluse in pachetele de renovare complete. Aceste pachete pot include remodelarea si izolarea termica a anvelopei cladirii, reabilitarea structurilor, modernizarea interioarelor si inlocuirea echipamentelor instalate. Asemenea pachete complete de investitii nu sunt amortizate, de obicei, din economiile garantate de energie intr-o perioada de timp rezonabila. Integrarea modelelor CPE in planurile de investitii poate contribui, totusi, la reducerea greutatii financiare si a riscului investitional pentru proprietarii de cladiri.
ESCO-urile pot garanta realizarea unui anumit nivel de economii de energie, precum si instalarea, operarea si maintenanta echipamentelor instalate pe durata contractului CPE si dupa.
Noile investitii generate pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului EnPC-INTRANS includ toate tipurile de modele de afaceri CPE. Partenerii din proiect sunt de acord, ca atunci cand sunt implementate cu success, noile proiecte pot servi ca exemple de bune practici. Acestea vor genera diseminarea ulterioara si replicarea modelelor de afaceri CPE in cladirile publice, creand astfel un nou impuls pentru absorbtia ulterioara pe piata a contractelor de performanta energetica in sectorul cladirilor publice.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.