Traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani, potrivit unui proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, adoptat în şedinţa de luni a Senatului, anunță agerpres.

Potrivit deputaţilor de la PNL care au iniţiat acest proiect, "Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (...) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi".

Proiectul de act normativ mai prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru "Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de rise pentru consum propriu, fără drept". Dacă faptele menţionate privesc droguri de mare risc, pedeapsa este detenţie de la 2 la 7 ani.

Pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi riscă şi cei care pun la dispoziţie, "cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri", conform aceluiaşi proiect.

"Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoţional şi fizic de droguri şi a cărui viaţă este centrată în jurul obţinerii acestor droguri. Dependenţa il afectează pe toate planurile: fizic, emoţional, socio-profesional şi spiritual. De aceea, consider că înăsprirea legislaţiei în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanţi de droguri este absolut necesară", argumentează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul legislativ a fost transmis spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, susține că este doar o legendă faptul că banii de pe Revolut nu pot fi urmăriți. Heiuș a explicat că Revolut este deja o bancă și orice bani care pleacă dintr-un cont în altul pot fi urmăriți.

"Bineînțeles că știe. Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme", a spus Lucian Heiuș, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

El consideră că este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă mai puțin cunoscută nu poate afla ANAF.

„În momentul în care pui niște bani într-un cont și le-ai dat drumul și ajung în altul, dacă ajungi într-o investigație, se poate găsi orice", a spus Heiuș, continuând: mai greu, mai ușor, dar se poate.

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +32%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Potrivit estimărilor din luna iunie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea accentuată a acestora (sold conjunctural +57%). În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +20%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +68%).

Conform estimărilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +32%). Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

*Misiune de serviciu, a polițiștilor prahoveni!*

Ieri, 27 iunie a.c., în jurul orei 12.30, Poliția orașului Vălenii de Munte a fost sesizată de către un bărbat, despre faptul că un prieten al său se află în pădurea Cazacu, din comuna Gura Vitioarei și de trei ore nu mai știe nimic de soția sa, fiind convins că aceasta s-a rătăcit.

În urma apelului, polițiștii cunoscând zona ca fiind frecventată de animale sălbatice au constituit echipa operativă și de îndată, coordonați de șeful Poliției Orașului Vălenii de Munte au pornit în zona indicată, unde l-au găsit pe bărbat care le-a spus ca a venit cu soția sa în pădure, pentru a culege ciuperci și că la un moment dat a plecat la mașină să lase o sacoșă, iar când s-a întors a constatat faptul că aceasta nu mai este.

Speriat de faptul că în apropiere și-au mai făcut apariția și câțiva urși a cerut ajutor.

Polițiștii, împreună cu pompierii și jandarmii prahoveni, dar și cu un pădurar au împărțit zona pe mai multe tronsoane de drum, în speranța că o vor găsi mai repede pe femeie.

În jurul orei 16.40, colegii noștrii au sunat în dispecerat, cu vestea că au găsit-o pe bătrânică, teafără și nevătămată.

7 kilometrii au parcurs Iulian, Nicolae, Constantin și Radu până să o găsească pe tanti Constanța, care se afla la limita între satul Bughea de Jos și pădurea Cazacu, din comuna Gura Vitioarei.

Zâmbetul de mulțumire al doamnei Constanța i-a făcut pe polițiștii noștrii să plece acasă împăcați că au evitat o tragedie!

Chiar dacă în imagini nu am reușit să îi surprindem pe toti 4, le mulțumim prin intermediul celor 2 colegi, pentru devotamentul de care au dat dovadă!

Comunicat IJP PRAHOVA

Summer Fest-editia a 2-a, cel mai asteptat eveniment organizat in Parcul Bucov - zona plaja, va avea loc pe 1 si 2 iulie (vineri si sambata), organizatorii fiind pregatiti sa intampine un numar record de spectatori in cele doua zile de super distractie!

Vor incinge atmosfera nume grele din industria muzicala autohtona: Rosario Internullo, Grasu XXL, Andre Rizo, Slavescu, Kov, Sllash&Doppe, Lexu, Nan, Afgo si multi altii.

In completarea concertelor, administratia parcului a pregatit si un mega laser-show, focuri de artificii, spectacole cu fachiri si animatori, fiind amenajata si o zona de street food.

Petrecerea incepe la ora 18 in ambele zile de festival, iar accesul este gratuit!

La Bacalaureat 2022 s-au înregistrat 162 de medii de 10, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 30 dintre ele au fost în București.

Potrivit ministrului, au fost și județe în care nu au fost înregistrată nicio medie de 10.

Astfel, județele cu cele mai multe medii maxime sunt București, cu 30 de medii, Prahova, cu 15, Galați și Vâlcea, cu câte 9, Cluj și Iași, cu câte 8.

În opt județe nu s-a înregistrat nicio medie de 10. Acestea sunt Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Tulcea.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că peste 89.000 de candidați au promovat examenul de Bacalaureat 2022. Rată de promovare din acest an este de 73,3% - cel mai ridicat nivel de promovare din ultimii 10 ani.

Rezultatele la Bacalaureat 2022 au fost publicate pe bacalaureat.edu.ro. Rezultatele la BAC 2022, pe județe, le găsiți și pe Digi24.ro. Rezultatele la BAC 2022 sunt în format anonimizat, ceea ce înseamnă că pe pagina online dedicată apar coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat a primit anterior afișării rezultatelor codul specific.

Municipiul Ploiești a fost ales să găzduiască o parte din filmările pentru pelicula "George Enescu".

Astfel, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a aprobat derularea acestor filmări în orașul nostru, săptămâna aceasta, în zona Palatului Culturii și pe Bulevardul Independenței.

ATENȚIE: Pentru buna desfășurare a filmărilor amintite, comisia municipală menționată a decis următoarele măsuri:

*MARȚI – 28 IUNIE 2022:

– între orele 11.00 – 18.00, va fi închisă circulația rutieră și va fi restricționat traficul pietonal pe str. Slt. Erou Călin Cătălin (colț cu B-dul Republicii până la colț cu str. Emile Zola – zona dintre Palatul Culturii și Palatul Administrativ – intrarea B);

– între orele 18.00 – 24.00, se va închide circulația rutieră pe B-dul Independenței, tronsonul cuprins între Monumentul Vânătorilor (sensul giratoriu de la Gara de Sud) – până la sediul Conpet;

– între orele 19.00 – 20.00, pe B-dul Independenței, respectiv tronsonul cuprins între Piața Victoriei – sediul Regiei Autonome de Servicii Publice și sediul Casei Căsătoriilor, va fi permisă doar circulația autobuzelor, cu mențiunea că dirijarea acestora va fi asigurată de către echipaje de la Poliția Rutieră;

* VINERI – 01 IULIE 2022:

– între orele 18.00 – 22.00, se va închide circulația rutieră pe B-dul Independenței, respectiv tronsonul cuprins între Monumentul Vânătorilor (sensul giratoriu de la Gara de Sud) – până la sediul Conpet,;

– între orele 18.00 – 20.00, pe B-dul Independenței, respectiv tronsonul cuprins între Piața Victoriei – sediul Regiei Autonome de Servicii Publice și sediul Casei Căsătoriilor, va fi permisă doar circulația autobuzelor, cu mențiunea că dirijarea acestora va fi asigurată de către echipaje ale Poliției Rutiere;

De asemenea, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a permis deplasarea unui atelaj tras de cai, fără oprirea sau restricționarea circulației rutiere, însoțit de un echipaj al Poliției Locale Ploiești, în ziua de MARȚI – 28.06.2022, în intervalul orar 18.00 – 19.00. Acesta va pleca din parcarea Palatului Culturii către B-dul Independenței, pe tronsonul B-dul Republicii → B-dul Independenței → Monumentul Vânătorilor.

Primăria Municipiului Ploiești mulțumește comunității locale pentru înțelegere și îi roagă pe cetățeni ca, în intervalele de timp menționate, să utilizeze rutele ocolitoare din zonele adiacente.

Mircea Cosma, fost presedinte al Consiliului Judetean Prahova si inginer de profesie, atrage atentia asupra riscului ca sistemul energetic national sa fie devalizat de actualul ministru Virgil Popescu, acesta din urma avand in plan inchiderea centralelor pe carbune.

Criza pe care aceasta masura ar putea-o produce ar fi una majora, cu impact pe toate palierele de functionare a tarii.

"In numele acestei generatii, cer oprirea vremelnicului ministru Popescu din distrugerea sistemului national de producere, transport si distributie a energiei electrice. Reluati productia de carbune, reporniti cazanele pe pacura. La iarna, fotovoltaicele produc 5% din capacitate, 8 ore pe zi, din 24. Anual, in Romania, din 8650 ore, fotovoltaicele ipotetic functioneaza la puterea nominala 1400 ore, iar eolienele tot atat. Restul se asigura pecarbune, gaze, pacura, hidro si nuclear. Noi le-am facut. Opriti-l pe Popescu. Aduceti profesionist la energie.", a scris Mircea Cosma, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege propus de Popescu a fost criticat si de PSD, care a transmis ca va vota impotriva "legii decarbonizarii" si a scoaterii din sistemul agricol a unor intinderi mari de teren pentru a fi montate fotivoltaice.

„PSD nu susține proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea, inițiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacități de producție pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul țărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face față crizei energetice. Nu putem accepta ca sute de megawați să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacități de producție. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situația de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei și al populației, fapt care va provoca o criză economică și socială majoră", se arată în comunicatul PSD.

Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera, de luni, „numere verzi", pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2.

„În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni, Agerpres.

Pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

„Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător", arată sursa citată.

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi", acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

LUCRATURA LUI NEGULESCU N-A TINUT LA ICCJ – Judecatorii Ilie Iulian Dragomir, Lucia Tatiana Rog, Anca Madalina Alexandrescu, Lavinia Valeria Lefterache si Constantin Epure de la Inalta Curte l-au achitat definitiv pe fostul lider PDL Vasile Blaga in dosarul de trafic de influenta fabricat de procurorul DNA Mircea Negulescu. DNA s-a chinuit fara succes din 2016 sa obtina condamnarea lui Blaga.

Fostul procuror Mircea Negulescu „Portocala" si-a imbogatit palmaresul cu o noua achitare definitiva dispusa intr-un dosar pe care l-a fabricat pe cand activa la DNA Ploiesti. Este vorba despre dosarul fostului presedinte al PDL Vasile Blaga – in prezent europarlamentar PNL –, pe care „Portocala" a incercat sa-l faca intr-un dosar de asa-zisa complicitate la trafic de influenta.

Luni, 27 iunie 2022, judecatorii Ilie Iulian Dragomir (foto), Lucia Tatiana Rog, Anca Madalina Alexandrescu, Lavinia Valeria Lefterache si Constantin Epure de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins apelul Directiei Nationale Anticoruptie impotriva sentintei din noiembrie 2021, prin care judecatoarele supreme Simona Elena Cirnaru, Simona Daniela Encean si Oana Burnel l-au achitat pe Vasile Blaga in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala".

Iata minuta deciziei ICCJ nr. 61/2022 din dosarul nr. 2969/1/2021:

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si apelantul-intimat-inculpat Blaga Vasile impotriva sentintei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 1240/3/2017*.

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de solutionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina acestuia.

Obliga apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Vasile, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 217 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 27 iunie 2022".

Iata minuta sentintei ICCJ nr. 594/2021 din cauza nr. 1240/3/2017*:

„In baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Blaga Vasile (...) sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta in forma de participatie a complicitatii, prevazuta de art. 48 din Codul penal rap. la art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000.

Constata ca inculpatul nu a fost retinut, arestat preventiv sau arestat la domiciliu in prezenta cauza. In baza art. 404 alin. 4 lit. c) din Codul de procedura penala ridica masurile asiguratorii constand in indisponibilizarea prin sechestru a bunurilor imobile apartinand inculpatului Blaga Vasile, masuri dispuse prin ordonanta nr. 234/P/2016 din data de 25.10.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti si mentinute, pana la concurenta sumei de 700.000 de Euro, prin incheierea din data de 7 mai 2021 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In baza art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.

Cu drept de apel pentru procuror si inculpat, in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 noiembrie 2021".

Motivare initiala netemeinica

In aceasta cauza, procurorul Mircera Negulescu „Portocala" a vrut sa-l infunde pe Blaga pe motiv ca intre 2011 si 2012 politicianul ar fi primit de la firma omului de afaceri Horatiu Berdila – SC Romsys SRL – 700.000 de euro pentru ca liderul PDL sa-i obtina contracte cu Hidroelectrica, Transgaz, Electrica SA si Electrica Distributie Transilvania Nord.

DNA l-a trimis in judecata pe Vasile Blaga in 2016, cand acesta inca era senator, cauza urmand sa fie judecata de Inalta Curte. Totusi, prima sentinta a fost pronuntata in 2017 de judecatoarea Claudia Monica Cipariu de la Tribunalul Bucuresti, ca urmare a faptului ca Blaga nu a mai candidat pentru un mandat de parlamentar in legislatura 2016-2020. Judecatoarea Cipariu a dispus achitarea politicianului pe „fapta nu exista" (art. 16 alin. 1 lit. a CPP), dar in 2020 magistratii Alin-Benone Raduinea si Aurel Gaitan de la Curtea de Apel Bucuresti au admis apelul declarat de DNA si au trimis cauza spre rejudecare, din cauza ca sentinta nu fusese motivata temeinic. Totusi, dupa rejudecare, instanta competenta nu a mai fost TMB, ci ICCJ, pentru ca intre timp, in 2019, Vasile Blaga fusese ales eurodeputat.

Mentionam ca Vasile Blaga a fost aparat de catre avocatii Cristian Ene, Calin Budisan si Tiberiu Tarmure.

Prezentam comunicatul din 28 noiembrie 2016, prin care DNA a anuntat trimiterea lui Blaga in judecata:

„In dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1232/VIII/3 din data de 28 septembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar a inculpatului:

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare si senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2012, in calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale.

Suma totala de 700.000 euro a fost primita prin intermediului inculpatului Stefan Gheorghe, vicepresedintele respectivei formatiuni politice (500.000 euro) si printr-un alt intermediar (200.000 euro).

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile dispuse in cauza, respectiv cea a controlului judiciar si cea asiguratorie.

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Ploiesti au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat fata de inculpatii BERDILA HORATIU BRUNO, STEFAN GHEORGHE precum si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Sursa: www.luju.ro

 

Pagina 1 din 5401

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.