Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 60 de ani. Era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor. 

Regizorul în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani, dar, în ultima vreme, starea sa de sănătate s-ar fi agravat, aflându-se pe lista de transplant hepatic.

Actriţa Anca Pandrea a confirmat pentru Mediafax că regizorul Alexandru Darie a murit miercuri. "A murit acum două ore, m-a sunat familia să mă anunţe. I-am aprins o lumânare. Nu am putut să merg la el la spital si nici la înmormântare nu voi merge. După Iura (moartea lui Iurie Darie, tată lui Alexandru Darie), eu nu mai merg la nicio înmormântare. Mă înţelegeam foarte bine cu Ducu, nu am avut nimic unul ce celalalt. Dumnezeul să-l odihnească!", a mai spus actriţa.

O carieră prodigioasă. Cine a fost Alexandru (Ducu) Darie

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

A studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar și la Globe Theatre Tokio, Japonia.

În ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociația Criticilor de Teatru și de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 - 2011, a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizație înființată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinități și momente hotărâtoare.

A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului XX, precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă”, „Trei surori”.

Despre „Visul unei nopţi de vară”, cu care la începutul anilor ’90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.

Ducu Darie a jucat și în filme, precum „Galax, omul păpuşă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar și mai recenta peliculă „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015). 

Dan Barna, preşedintele USR, îl critică pe Klaus Iohannis după decizia CCR care îl obligă pe preşedinte să revoce miniştrii propuşi de Viorica Dăncilă pentru remaniere şi să numească interimarii propuşi de premier. Barna consideră şi că este ruşinos faptul că Viorica Dăncilă a ajuns să fie obligată de CCR să meargă în Parlament pentru restructurare. Preşedintele USR solicită din nou alegeri anticipate.

"Deciziile de azi ale Curții Constituționale arată că, pentru soluționarea crizei politice, nu e altă soluție decât plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârșit prezentarea în Parlament așteptând să fie obligată de o decizie a Curții e rușinos pentru PSD și dăunător pentru țară.

Pe de altă parte, decizia care silește președintele să numească miniștrii interimari ne arată că tot ce a obținut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral.

Partidele de opoziție trebuie să facă repede primul pas - depunerea moțiunii de cenzură. Fac și pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze", scrie Barna pe Facebook.

CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.

În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, de la Palatul Cotroceni, că nu va pune în aplicare deciziile CCR, după ce Curtea a constatat că a încălcat Constituția, decât după ce va citi motivarea judecătorilor constituționali. În plus, el îi cere premierului Viorica Dăncilă să meargă în Parlament să ceară votul de validare.

”Chestiunile legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.

Acum, deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare.

Dar, dacă doamna Prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: doamna Prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare!”, a declarat Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor.

CCR a făcut miercuri lumină în criza guvernamentală și a indicat calea de urmat pentru Klaus Iohannis și Guvern. Surse din Curtea Constituțională spun că s-a decis astfel:

1. CCR a plecat de la premisa că revocarea miniștrilor și numirea unor miniștri interimari este de competența Prim-Ministrului, iar Președintele nu și-a exercitat corect atribuțiile. Președintele trebuia să revoce miniștrii propuși spre remaniere. În cazul interimarilor, Președintele nu trebuia să analizeze calitatea lor de membri ai unei coaliții pentru că nu erau propuși miniștri plini.

Astfel, Președintele urmează să emită de îndată decretele de revocare din funcție a miniștrilor propuși spre remaniere. Intră în această categorie Ana Birchall (Justiție), care va pierde funcția de ministru. De asemenea, Mihai Fifor pierde funcția de vicepremier pe relații strategice și iese și el din Guvern.

De asemenea, Președintele urmează să emită de îndată decretele de numire în funcție a interimarilor propuși la Energie (Niculae Bădălău), Mediu (Ioan Deneș) și Relația cu Parlamentul (Radu Oprea). Aceștia vor putea să stea 45 de zile în funcție.

2. Nu este conflict juridic de natură constituțională între Administrația Prezidențială și Guvernul României în ceea ce privește propunerile de miniștri respinse de Președinte la prima remaniere propusă: Mihai Fifor (Interne), Șerban Constantin Valeca (Educatie), Dana Gârbovan (Justitie), Iulian Iancu (vicepremier pe teme economice), Ana Birchall (vicepremier pe relatii strategice).

3. CCR nu a analizat remanierea propusa in runda 2: Grațiela Gravilescu (Mediu), Ion Cupă (Energie), Alexandru Băișanu (Relatia cu Parlamentul), Camelia Gavrilă (Educatie), Dan Chirilă (Interne), Dan Matei (vicepremier pe probleme economice).

4. Rămân de rezolvat Internele, Educația și funcțiile de vicepremieri pe relații economice și relații strategice, unde apar două posibile căi de urmat pentru Guvern. Aici Guvernul poate să sesizeze iar CCR pentru că i-au fost respinse de două ori propunerile și Președintele are voie să respingă o singură dată. De asemenea, Guvernul are la dispoziție o a doua variantă: să propună interimari la Interne, Educatie si vicepremieri in baza actualei decizii CCR și Președintele va fi obligat să îi numească.

5. Rămâne de rezolvat mai departe situația miniștrilor plini la 8 ministere: Justiție, Energie, Mediu, Relația cu Parlamentul, Interne, Educație, vicepremieri pe relații strategice și pe probleme economice. Guvernul are 45 de zile la dispoziție să găsească o soluție după ce Președintele semnează decretele de instalare a interimarilor.

Curtea Constituţională a României a discutat, miercuri, sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor. CCR a decis ca președintele să motiveze refuzurile de remaniere, să îi revoce pe miniștrii propuși spre demitere de premier și să semneze pentru propunerile de interimate. Prin urmare... premierul va trebui să se prezinte în Parlament pentru un vot de reconfirmare a noii structuri în termenul constituțional.

Decizia CCR este general obligatorie imediat după publicarea deciziei însoțită de motivarea ei în Monitorul Oficial al Romaniei.

UPDATE: Președintele CCR, Valer Dorneanu: ”Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea și numirea interimarilor e de competența premierului. Președintele nu și-a exercitat constituțional atribuțiile. Președintele României e obligat deîndată să emită decretele se revocare a miniștrilor propuși spre remaniere și de semnare a decretelor pentru miniștri interimari”

În ce privește un eventual conflict de natură constituțională în ce privește refuzul de numire a titularilor propuși de premier înainte de schimbarea structurii politice a Guvernului, CCR a decis în unanimitate că un astfel de conflict nu există.

_

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile - Executiv şi Preşedinţie - având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

La începutul lunii septembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă. 

"Miercurea trecută, (n.r. - şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", a susţinut atunci Dăncilă.

O soferita aflata la volanul unui autoturism Volkswagen Polo a ajuns cu masina pe liniile de tramvai, fiind necesara interventia echipajelor de tractari auto pentru a o repune pe sosea.

Accidentul s-a produs pe Soseaua Vestului, langa Baumeister, in jurul orei 14:40. La fata locului s-a deplasat si un echipaj de Politie, pentru a stabili cum s-a produs evenimentul rutier.

stire in curs de actualizare

O noua infrangere a Directiei Nationale Anticoruptie condusa de procurorul Calin Nistor in dosarul familiei Cosma, dosar trimis la rejudecare de Completul de 5 judecatori ICCJ din cauza gravelor abuzuri comise de “Unitatea Haules” DNA Ploiesti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat miercuri, 17 septembrie 2019, o decizie care da peste cap intregul plan gandit de DNA, care dorea ca rejudecarea in acest caz sa nu se reia de la fond, ci din apel.

Astfel, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti format din Florentina Dragomir, Lavinia Lefterache, Andrei Rus, Rodica Cosma si Hermina Ana Iancu a respins, ca inadmisibila, contestatia in anulare formulata de DNA impotriva deciziei penale 59 din 26 martie 2018 pronuntata in dosarul 1153/1/2017, prin care a fost trimisa cauza la rejudecare.Iata minuta ICCJ in dosarul 221/1/2019:

Respinge, ca inadmisibila, contestatia in anulare formulata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva deciziei penale nr. 59 din data de 26 martie 2018, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1153/1/2017.
In baza art.275 alin. (3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiei in anulare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru intimatii inculpati, in suma de cate 160 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva”.

Culmea tupeului: DNA acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil

Amintim ca DNA nu a dorit ca dosarul in care au fost trimisi in judecata fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma si fostul deputat Vlad Cosma (foto dreapta) sa se reia de la fond, ci din apel, motiv pentru care a formulat contestatie in anulare in baza Deciziei CCR referitoare la compunerea nelegala a Completelor de 5 judecatori. Cu un tupeu incredibil, in contestatia semnata de procurorii Andrei Dragos Paduraru Monica Danciu (vezi facsimil)DNA a sustinut ca rejudecarea dosarului in limitele stabilite de Completul de 5 judecatori ICCJ s-ar face cu incalcarea dreptului la un proces echitabil. Asta dupa ce ani de zile DNA a beneficiat din plin de executii facute cu incalcarea odioasa fix a aceluiasi drept fundamental.

Iata cum a motivat insa DNA intr-un raspuns oferit la solicitarea Lumea Justitiei contestatia in anulare pe care a formulat-o in dosarul familiei Cosma:
“In urma analizei efectuate, s-a apreciat ca se impune declararea caii extraordinare de atac a contestatiei in anulare, avand in vedere ca instanta de apel in urma probatoriului administrat in cauza, a apreciat ca se impune trimiterea cauzei spre rejudecare, iar dispozitiile instantei de apel sunt obligatorii pentru instanta de fond, rejudecarea fondului cauzei urmand a se face in limitele stabilite de instanta de apel, ceea ce echivaleaza cu o judecare, ce-i drept partiala, a fondului cauzei de catre instanta de apel.


In aceste conditii, s-ar ajunge in situatia in care instanta de fond, rejudecand cauza in limitele stabilite de instanta de apel, sa pronunte o solutie cu incalcarea dreptului la un proces echitabil”.
 

O dată cu venirea toamnei, zilele răcoroase te îndeamnă să petreci cât mai mult timp în casă.

Este ocazia perfectă să te bucuri de musafiri! Petrece timp cu cei dragi și creați împreună un cămin cald și prietenos. Urmează 3 pași simpli și ești gata pentru primirea oaspeților cât ai bate din palme!

1. Facem ordine

Orice casă rânduită este dragă privirii. Și unde mai pui că nu e nici costisitor. Începe cu bucătăria: oare nu s-au adunat cam multe lucruri prin sertare în ultimul timp? Încearcă să faci o selecție împreună cu cei mici de exemplu. Vor scăpa de plictiseală și aveți ocazia să fiți împreună. Pentru o mai bună organizare încearcă un raft trainic, perfect pentru farfurii, dar și pentru borcanele cu gem și zacuscă sau produsele tale de băcănie. Ai o mulțime de posibilități și soluții ingenioase pentru organizare și curățenie.

Nu uita că atunci când îți trec pragul, musafirii se regăsesc negreșit în hol. Chiar dacă ai un apartament micuț, nu e nicio problemă! E ușor să ordonezi totul într-o clipă: poșete, pălării, eșarfe și orice a rămas nearanjat. Nu e nevoie decât de un organizator simplu și eficient, potrivit eva.ro. Ai multe opțiuni chiar aici!

2. Gătim bunătăți

Știm că ești obosită și vrei să le faci pe toate bine din prima, dar stai liniștită, e mai simplu decât pare. Ce ar fi dacă în week-endul acesta încerca o nouă rețetă, dar în loc să pregătești singură, o inviți pe prietena ta cea mai bună să te ajute? Puteți sta la discuții pe îndelete, fără să te temi că mâncarea stropește aragazul în timp ce fierbe.

Vei uita cu siguranță cum a trecut timpul și, ca să vezi, rețeta-i gata!

Îți propunem să renunți la ideea vizitelor pline pretenții de altădată, astăzi e mai important să te simți bine alături de cei dragi, așa că lasă deoparte grijile. Nu trebuie să ai pregătite o mulțime de feluri de mâncare pentru care ai muncit o zi întreagă. Încearcă rețete simple, cum ar fi salatele, și îndeamnă pe toată lumea să te ajute. La final vei avea un bol plin cu ingrediente delicioase și sănătoase, de care se vor bucura cu siguranță toți invitații. Și, nu uita: ai super produse pentru bucătărie care te vor ajuta să pregătești totul cu ușurință.

3. Decorăm cu stil

Prietenii din copilărie te anunță din scurt că ar vrea să te viziteze în weekend. Sună cunoscut, nu-i așa? Toate ne confruntăm cu aceleași probleme: ne place compania prietenilor, însă uneori pare complicat să mai și decorăm masa sau livingul. Există însă soluții simple și ingenioase. De exemplu poți dau un aer cu totul nou încăperii decorând cu un covor în culori vesele, dar care nu te costă o avere. Acesta îți va crea o atmosferă atât de cozy, încât nici musafirii nu vor mai dori să plece.

Gata! Acum te poți relaxa. Ești pregătită, nu iți lipsește nimic pentru a fi gazda perfectă. Când vin musafirii?

Săptămâna aceasta este ultima în care candidații la alegerile prezidențiale se pot înregistra la BEC. Prezidențiabilii PNL și USR, Klaus Iohannis și Dan Barna, își vor depune candidaturile în aceeași zi, respectiv vineri, 20 septembrie. Viorica Dăncilă se va înregistra oficial în cursă joi, conform Mediafax.

Primul care va depune la Biroul Electoral Central semnăturile necesare pentru înscrierea în cursa pentru Cotroceni este Viorel Cataramă, candidatul din partea partidului Dreapta Liberală. El a anunțat că va merge la instituție miercuri, 18 septembrie, la ora 12:00.

Prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă, își va depune candidatura la BEC joi, la ora 12:00.

Tot joi se va prezenta la instituție pentru depunerea semnăturilor și Teodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale.

Prezidențiabilii PNL și USR, respectiv Klaus Iohannis și Dan Barna, se vor înregistra în cursa pentru Cotroceni în aceeași zi. PNL va depune la BEC semnăturile pentru Klaus Iohannis vineri, ora 12:00.

Tot vineri, la ora 10:30, USR va depune semnăturile necesare pentru înscrierea lui Dan Barna la alegerile prezidențiale.

Prezidențiabilul UDMR Kelemen Hunor își va depune candidatura sâmbătă, posibil ora 11:30.

De asemenea, Mircea Diaconu, candidatul ALDE-Pro România pentru Cotroceni, se va înscrie oficial în cursa pentru Cotroceni, sâmbătă.

Candidații la alegerile prezidențiale își pot depune la Biroul Electoral Central candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea programului "Prima Casă". Propunerea ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici prevede reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Senatul a aprobat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum și pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.

Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi „pentru” și 10 abțineri.

Proiectul propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
 la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
 pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
 reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
 reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Inițiatorul proiectului este Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Proiectul a fost adoptat în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Pagina 1 din 4027