Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au preluat ancheta care vizează situaţia de la Spitalul Judeţean Suceava, unde există zeci de morţi şi sute de infectări cu COVID-19. Anchetatorii fac dezvăluiri şocante despre felul în care angajaţi ai spitalului şi funcţionari de la DSP au încălcat legea prin testarea preferenţială a unor persoane, ascunderea unor probe care trebuiau trimise la laboratoare, internări fictive la Secţia de infecţioase.

"În continuarea comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava din data de 23.03.2020, privind constituirea dosarului penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 şi alin. 2 Cod penal, şi abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, precizăm următoarele aspecte:

1. La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

2. Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal.

De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.

La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus.

În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

3. Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele.

La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe.

În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă.

În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă vom informa opinia publică, pe măsura derulării cercetărilor", transmite Parchetul Tribunalului Suceava.

Chiar și cele mai sceptice zodii visează în secret la sufletul lor pereche. Poate că unii nu îi spun astfel, dar se gândesc, cu siguranță, la o persoană care să îi completeze, să îi înțeleagă și să fie întotdeauna alături de ei, la bine și la greu. 

Astrologii spun că, atunci când îți întâlnești sufletul pereche, ai un sentiment cu totul special, de recunoaștere sau familiaritate, te simți atras în mod irezistibil către persoana respectivă. Cei care cred în vieți anterioare sunt convinși că sufletul pereche este cineva pe care l-au întâlnit și în altă viață, de care sunt legați printr-un fir karmic indestructibil. 

Ce simți când îți întâlnești sufletul pereche

Berbecul

Semnul tău este activ și înflăcărat, dominat de năvalnicul Marte. De aceea, vei simți o pasiune intensă și inexplicabilă față de persoana care îți este destinată, din primul moment în care o vei întâlni. Chiar și după ce acest sentiment mistuitor se mai domolește, vei păstra o dorință permanentă de a fi în preajma acestei persoane, de a-ți împărți întreaga viață cu ea. Se spune că Berbecul are uneori intuiții mistice. De aceea, este posibil să știi cu exactitate că ți-ai găsit sufletul pereche, după focul intens care se aprinde în sufletul tău. 

Taurul

Ești un semn care își dorește stabilitate și confort în relație, iar planeta care te guvernează, grațioasa Venus, îți dă în plus și o mare senzualitate. Atunci când îți întâlnești sufletul pereche, simți că în sfârșit te poți așeza și odihni lângă cineva în care ai încredere deplină. Ai un sentiment de protecție și tihnă, încât nu îți mai trebuie nimic altceva. O singură privire a persoanei respective este un adevărat răsfăț pentru tine, iar mințile voastre sunt atât de asemănătoare, încât vă înțelegeți chiar și fără cuvinte. 

Gemenii

Pentru că te afli sub semnul lui Mercur, comunicarea și schimbul de idei sunt lucruri foarte importante pentru tine. Când îți întâlnești sufletul pereche, ai sentimentul că ai regăsit pe cineva cu care poți discuta o veșnicie, care îți înțelege cele mai subtile gânduri și te stimulează, la rândul său, prin tot ceea ce spune. În plus, nestatornicia ta se evaporă în preajma sufletului pereche. Simți că în sfârșit vrei să te așezi, să fii mereu cu aceeași persoană. Ai sentimentul pe care îl trăiește un călător ostenit, care și-a găsit oaza de liniște. 

Racul

Pentru tine este foarte important să găsești o persoană care să te iubească la fel de mult pe cât o iubești tu, care să-ți ofere un sentiment de protecție necondiționată. Semnul tău lunar este dominat de nebănuite adâncimi emoționale, de aceea sufletul tău pereche nu poate fi decât cineva care îți înțelege toate vibrațiile inimii. Atunci când simți o intensă încredere într-o persoană și ai siguranța că nu te va abandona niciodată, probabil că ți-ai întâlnit marea iubire. Intuiția ta îți permite să vezi dincolo de aparențe, deci vei simți firul karmic care te leagă de persoana respectivă. 

Leul 

În apropierea sufletului tău pereche simți nevoia să strălucești exact ca Soarele, care este astrul ce te guvernează. Tot ceea ce este mai bun din tine iese la suprafață și ai sentimentul că respectiva persoană îți stimulează întregul tău potențial. Simți un val de generozitate și o dorință de a face fericită acea persoană, precum și o pasiune intensă, specifică semnelor de foc. Ceea ce este și mai important, în preajma sufletului pereche nu mai ai mereu nevoia de a ieși în față și a te face remarcată, pentru că vrei ca și persoana iubită să fie în lumina reflectoarelor. 

Fecioara

Ca și Gemenii, ești condusă de Mercur, de aceea simți nevoia unei comunicări totale cu partenerul tău. Nu ai ușurința în conversație a Gemenilor, nici nu ești atât de socială ca ei, dar necesitatea unei relații profunde este definitorie pentru tine. Știi că ți-ai întâlnit sufletul pereche când dai de o persoană în care ai deplină încredere, pe care o înțelegi până în străfunduri și îți dai seama că te înțelege la fel de bine. În prezența acestei persoane simțul tău critic amuțește, nu mai simți nevoia să judeci, ci doar să îi vorbești de la suflet la suflet, pentru că recunoști în ea oglinda ta perfectă. 

Balanța

Pentru tine, sufletul pereche este cineva care se deschide către tine asemeni unui vas comunicant, o persoană de care te simți legat de mii de fire invizibile și pe care ai așteptat-o toată viața. Fiind un copil al lui Venus, dragostea este foarte importantă pentru tine, acel tip de iubire care face ca tot Universul să-ți stea la picioare. În preajma sufletului pereche ai o adevărată intuiție secretă că ai mai întâlnit cândva acea persoană și că vrei să trăiești lângă ea pentru totdeauna. Deși este greu să găsești pe cineva de acest fel, firul karmic îți va scoate cu siguranță înainte pe cel care îți este destinat de astre. 

Scorpionul

Ca și Berbecul, ești condusă de Marte, de aceea pasiunea este esențială pentru tine. Te afli mereu în căutarea unor relații intense și te hrănești din puterea sentimentelor erotice. Dar, când îți întâlnești sufletul pereche, simți că între tine și el este mult mai mult decât o simplă atracție sau o dragoste obișnuită. Scorpionul este vestit pentru intuițiile tale oculte, iar acestea funcționează cu intensitate în preajma persoanei care îi este sortită. Vei ști fără urmă de îndoială că ți-ai întâlnit alesul, pentru că inima ta ți-o spune imediat și mintea ta acceptă fără rezervă glasul inimii. 

Săgetătorul

Pentru că Jupiter este planeta sufletului tău, ai strălucirea și puterea acestui corp ceresc, stăpân printre aștri. De aceea, libertatea ta este cel mai important lucru în cazul tău, iar, în preajma sufletului pereche, ai sentimentul că ai întâlnit pe cineva care nu te va îngrădi niciodată. Sufletul pereche este acea persoană pentru care ești dispusă să renunți la granițele tale și la marile aventuri, pentru că prezența sa îți este suficientă. În realitate, nu vei renunța la nimic, pentru că sufletul tău pereche este cineva la fel de liber și aventuros ca și tine, deci veți trăi împreună lucruri senzaționale.

Capricornul

Fiind semnul favorit al lui Saturn, viața ta este pusă în slujba lucrurilor mărețe ce se pot înfăptui în Timp și a relațiilor cu adevărat semnificative. Când îți întâlnești sufletul pereche, ai sentimentul unei legături profunde, ce trece dincolo de timp și de spațiu. Acesta este darul planetei care te protejează, de a-ți putea regăsi marea iubire, alături de care știi că ai trăit și în alte vieți sau în alte Universuri. Acest sentiment mistic domină alegerile Capricornului, care este atras irezistibil de o persoană pe care este convins că a mai întâlnit-o cândva. 

Vărsătorul

Creativul Uranus este planeta ta guvernatoare, de aceea ai o minte extraordinară, demnă să pătrundă misterele cosmice. Știi cu certitudine când te afli în preajma sufletului tău pereche, pentru că nu mai vrei să porți nici o mască în preajma sa ci te dezvălui așa cum ești cu adevărat, cu bune și rele, cu forțele și slăbiciunile tale. Sufletul pereche este cineva cu care simți că poți schimba lumea și poți descoperi toate tainele Universului.  în preajma sa, intuiția și creativitatea ta sunt amplificate, iar imaginația ta se descătușează, iar acestea sunt cele mai importante forțe ale tale. 

Peștii

Ești condusă de marele mag al zodiacului, amăgitorul Neptun, de aceea intuițiile și puterile tale extrasenzoriale sunt mai pronunțate ca ale oricărui alt semn din zodiac. Aștepți dintotdeauna să îți întâlnești sufletul pereche, mai ales că iubirea este primul motor al vieții tale. Atunci când îl întâlnești, îl recunoști imediat, pentru că vraja dintre voi depășește orice alt sentiment uman. Sufletul tău pereche te face să scoți la iveală ce este mai frumos în tine și dă orizonturi nelimitate lumii și acțiunilor tale. 

Uitați-vă la filmulețul de mai jos, de la Arad, unde un șef de DSP local numit politic amenință și umilește cadrele medicale care cer autorităților echipamente de protecție împotriva virsului. Cer să nu fie condamnați la contaminare, atât! Doamne Dumnezeule! În ce țară trăim?

SUNTEM ÎN SCENARIUL PATRU: Statul și-a bătut joc de cadrele medicale, iar acum îi terorizează cu amenințări. Medicii trebuie ajutați, protejați, lăsați să-și facă treaba. Domnilor guvernanți, creați-le condițiile și nu vă mai băgați peste medici!

România a intrat în Scenariul patru al pandemiei COVID-19. Sunt cele mai grele momente, cea mai sensibilă perioadă, fiecare oră, fiecare decizie, poate fi decisivă. Este cel mai prost moment să intri în război cu personalul medical, îngerii noștri păzitori care sunt prima linie de apărare a României în lupta cu acest virus.

Până acum statul și-a bătut joc de oamenii în halate albe: nu le-au oferit echipamente de protecție corespunzătoare, au preferat să testeze politicienii decât medicii cei mai expuși, le-au băgat pumnul în gură, interzicându-le să comunice situația reală din spitale! Iar acum statul îi amenință cu pușcăria pe cei care vor să-și dea demisia. Sunt reflexe a unui aparat de guvernare a cărui incompetență e egalată doar de aroganță și agresivitate.

Domnilor guvernanți, am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Gerota! Vedem ororile de la Suceava! Vedem problemele grave de la Arad, de la Spitalul Universitar din București, de la Spitalul de Urgență Floreasca. Vedem foarte bine că, pentru că ați gestionat prost situația, ați pus în pericol viața medicilor, v-ați bătut joc de ei și, astfel, ne-ați pus în pericol pe fiecare dintre noi.

Iar acum încercați să mușamalizați situația pentru că vă interesează un singur lucru: să nu pierdeți capital electoral!

Domnule Orban, dumneavoastră și echipa dumneavoastră trebuie să faceți urgent următoarele: este un ordin din partea „armatei” în halate albe, fără de care nici dumneavoastră nici noi nu am există în această perioadă! Spuneți adevărul despre ce se întâmplă în spitale! Spuneți pe ce ne putem baza! Opriți bătaia de joc și amenințările la adresa medicilor și personalului medical! Oferiți-le respect, oferiți-le resurse, oferiți-le armele de care au nevoie în acest război!

Alex Coita, politolog

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu este născut pe 1 aprilie, Ziua Păcălelii, iar pentru români nu este o glumă, este un dezastru!

Un ministru invalidat de nenumărate ori de comisiile și Plenul Senatului sau al Parlamentului, a fost desemnat Premier și a fugit cu 15 minute înainte ca parlamentarii să-și exprime votul final, a împrumutat România cu peste 10 miliarde de euro în numai câteva luni, a destabilizat țara și a dus cursul euro la un maxim istoric.

Cu acest păcălici, pus să distribuie bugetul României, acum, în momente dificile, nu numai pentru țara noastră, ci pentru întreaga lume,  Florin Cîțu, cel mai slab ministru al finanțelor pe care l-a avut România, va scufunda țara noastră în haos și sărăcie.

Să retragi o ordonanță de amânare a plății ratelor la creditele bancare în vremuri de pandemie, motivând că anumite observatii ale Ministerului Finanțelor Publice care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisa spre publicare, înseamnă încompetență!

Românii au votat și…GHINION – Au fost păcăliți! Și nu de 1 aprilie!

Redacția Max Media îi dorește ministrului Florin Cîțu un sincer “La mulți ani în afara Guvernului!”

Până marți la amiază în România au fost confirmate peste 2.240 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică, la decizia Grupului de Comunicare Strategică, nu mai publică harta cazurilor pe județe, însă pune la dispoziția publicului date despre situația persoanelor în carantină sau în izolare din fiecare județ. Până acum nu mai puțin de 124.000 de persoane sunt monitorizate și în izolare, iar peste 11.700 de persoane sunt în carantină.

---
 
Instrucțiuni de folosire / vizualizare:
 
>> Click pe bulinele de pe fiecare județ pentru informații suplimentare.
 
>> Folosește săgețile de pe bara de sub hartă "<" sau ">" pentru a schimba datele: Persoane izolate, persoane în carantină
 
>> Pentru a mări o fereastră din interiorul tabloului (ex. harta), click pe simbolul din colțul dreapta-sus pentru expansiune.
 
>> Folosește mouse-ul pentru zoom pe hartă (sau pinch-to-zoom pe mobil)

Deces 70

Femeie, 60 ani, jud Ialomița. Persoană cu Insuficiență renală cronică, dializată, cu HTA si hepatită cronică cu virus B, debut în 23.03.2020 (febră, frison, cefalee), internată în 25.03.2020 în Secția Nefrologie ATI Spital Municipal Slobozia.

S-au recoltat probe pentru COVID 19 în data de 26.03.2020, rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Decedat în 31.03.2020.

Nu a avut istoric de călătorie și nici contact recunoscut cu caz confirmat.

Deces 71

Femeie, 53 ani, jud. Hunedoara. Pacienta internata în data de 17.03.2020 pe Sectia de Oncologie cu diagnosticul de Neoplasm ovarian stadiu terminal, Pleurezie metastatică, carcinomatoză peritoneală. Contact cu cazuri confirmate cu COVID-19, motiv pentru care s-au recoltat probe, a fost confirmată în 30.03.2020. Decedată în 29.03.2020.

Deces 72

Barbat, 65 ani, jud Hunedoara. Internat în 25.03.2020 în Spitalul de Boli Infecțioase Deva și transferat în ATI în data de 26.03.2020. Confirmat în aceeași dată , decedat în 31.03.2020. Comorbiditati: HTA.

Fără călătorie, fără contact cunoscut cu caz confirmat.

Peste 160 de spitale din toată țara au fost desemnate de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ca unități de suport pentru pacienții cu coronavirus. Acestea vor trata persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale și pentru alte boli.

Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc) a fost aprobată prin ordin al ministrului.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

In Prahova, pacientii confirmati pozitiv cu noul coronavirus vor fi internati in Spitalul Municipal Campina. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial si poate fi consultat aici: http://www.monitoruloficial.ro/article--e-Monitor--339.html

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca incepand de maine firmele, PFA-urile si alti angajati pot depune documentele pentru somajul tehnic.

„Ordonantele 30 si 32 au intrat in vigoare. Din 1 aprilie activitatea tuturor celor care solicita sprijin pentru somaj tehnic va fi in atentia AJOFM-urilor si AJPIS-urilor. Prin cele doua ordonante, Guvernul vine cu sprijin pentru acoperirea salariilor in cuantum de maxim 75% pentru toti angajatii cu contracte de munca afectate de situatia de criza. In agala masura, vein in sprijinul celor care desfasoara activitati prin alte forme contractuale.

AJOFM-urile din judetul in care angajatorul are sediul social vor primi prin mijloace electronice, incepand de maine, astfel incat sa se inchida luna martie, solicitarile pentru primirea fondurilor in vederea acoperirii cheltuielilor pentru personalul avand contract individual de munca pe care i-au inregistrat in REVISAL ca intrand in somaj tehnic”, a declarat ministrul

Ce trebuie sa depuna la AJOFM, prin mijloace electronice, un asemenea angajator care are angajati deja inscrisi in REVISAL ca trimisi in somaj tehnic:

  • O cerere
  • O declaratie pe propria raspundere
  • Lista angajatilor pentru care cere fondurile guveramentale
  • NU este nevoie de certificat de urgenta
  • Banii vor fi trimisi angajatorilor, din bugetul de stat, in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor al AJPIS
  • Angajatorii trebuie sa vireze banii angajatilor in 3 zile de cand i-au primit de la stat

In ceea ce priveste PFA-uirilor, intreprinderile individuale, cluburile sportive si angajatii cu drepturi de autor, aceste categorii vor depune documentele pentru somaj tehnic nu la AJOFM-uri ci la AJPIS-uri, tot de la 1 aprilie, în format electronic:

  • O cerere
  • O declaratie pe propria raspundere
  • Banii vor fi trimisi de stat in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor al AJPIS

„Nu se vor face controale in aceasta perioada, dorinta Guvernului Orban este ca fondurile sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ele (...) Nu inseamna ca nu va solicitam responsabilitate cu declaratia pe propria raspundere, daca este eronata inseamna fals in declaratii, sanctionata de legislatia in vigoare (...) Ulterior traversarii acestei perioade vor fi facute verificari prin sondaj”, a declarat ministrul.


INFORMARE

Societatea Hidro Prahova S.A. anunta ca va intrerupe distributia apei potabile in comuna Calugareni, sat Valea Scheilor , in perioada 31.03.2020, ora 11:00-01.04.2020, ora 9:00, pentru refacerea rezervei de apa care asigura alimentarea abonatilor din partea mai inalta a localitatii Calugareni.

Vor fi afectati abonatii din satul Valea Scheilor.

UPDATE: Spitalul Municipal Campina este unitatea medicala aleasa pentru a deservi pacientii infectati cu COVID-19.

Prefectura Prahova are misiunea de a decide ce spital va "dedica" strict pacientilor confirmati pozitiv cu noul coronavirus.

 

Decizia stabilirii spitalului apartine prefectului Cristian Ionescu, in calitate de sef al Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta si Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova.

Astfel, din randul unitatilor medicale din judetul nostru, Prefectura si DSP poate alege unul dintre urmatoarele spitale: 

- Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

- Spitalul CFR Ploiesti (Vest)

- Spitalul Municipal Campina

Subiectul este unul delicat, iar decizia pe care o vor lua prefectul Cristian Ionescu si DSP-ul va provoca nemultumiri in randul personalului medical si al pacientilor, in contextul starii de panica actuale.

De exemplu, la Campina a fost lansata o petite online, semnata deja de aproape 700 de persoane, prin care se cere ca Spitalul Municipal Campina sa NU devina spital-suport pentru pacientii cu COVID-19. (petitia o gasiti aici)

Pagina 1 din 4301