Cum recunoști accidentului vascular cerebral

Publicat in Sanatate & Frumusete 28 Octombrie 2022 4303 ori
Google+ WhatsApp
Cum recunoști accidentului vascular cerebral
Cum recunoști accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este întotdeauna o urgență medicală majoră, de maximă gravitate. Din acest motiv, trebuie să recunoaștem imediat semne unui AVC și să ajutăm pacientul să ajungă cât mai repede cât mai repede la un centru specializat în tratamentul de urgență al AVC.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un cheag blochează un vas de sânge de la nivelul creierului (AVC ischemic) sau când se rupe peretele unui vas care irigă creierul (AVC hemoragic). În funcție de mărimea vasului afectat și de mecanismul de producere, accidentul vascular poate varia de la grav la foarte grav, în unele situații limită moartea survenind în doar câteva minute.

Astfel, pentru că accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală majoră, din cauza ratei crescute de mortalitate și de complicații pe termen lung pe care le generează, e vital să-l recunoști încă de la primele semne.

Primele semne care ar trebui să îți atragă atenția sunt asimetria gurii și a feței, imposibilitatea bolnavului de a ridica ambele brațe în mod egal și vorbirea incoerentă sau imposibilitatea de a se exprima. Dacă sesizezi aceste semne la cineva apropiat, nu aștepta ca ele să se amelioreze, ci accesează sistemul medical de urgență, pentru că fiecare minut este important.

Pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut, tratamentul constă fie în tromboliză, care se face prin administrarea unei substanțe care va dizolva cheagul ce blochează vasul, fie prin trombectomie, o procedură endovasculară, ambele putând restabilind fluxul sanguin în zona afectată. Pentru ca bolnavul să fie tratat în acest mod, el trebuie să ajungă la spital într-un timp cât mai scurt de la producerea accidentului vascular, de 4 ore și jumătate pentru tromboliză, respectiv de 6 ore pentru trombectomie.

Spitalul Clinic SANADOR, prin intermediul Compartimentului de Primiri Urgențe și al Secției de Neurologie, este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absența contraindicațiilor.

La 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, eveniment dedicat informării pentru recunoașterea semnelor unui AVC. Învață semnele, recunoaște accidentul vascular cerebral și salvează timp prețios! Pentru că timpul, în AVC, înseamnă creier.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.