Logodna marilor puteri după incheierea Razboiului rece

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 01 Martie 2018 542 ori
Google+ WhatsApp
Logodna marilor puteri după incheierea Razboiului rece
Logodna marilor puteri după incheierea Razboiului rece

„Ca să intelegi prezentul, trebuie să cunosti trecutul”.

Cu cât trece timpul, apar noi informatii care ne ajută sa analizăm mai corect evenimente din istoria recentă. Am trăit, unii chiar am participat la anumite momente de schimbare majoră in viata internatională, după 1989 – ceea ce se numeste, in general, „incheierea Războiului rece”, de fapt inceputul impărtirii lumii in noi zone de influentă.

Unele dintre evenimente au fost insă determinate de decizii luate in spatele usilor inchise. Tot mai multe informatii apar in ultima vreme, prin declasificarea unor documente importante in SUA sau in Rusia. Aceste informatii ne ajuta sa „ajustăm” unele din opiniile despre acea perioadă.

Iata, spre exemplu, consemnarea unei convorbiri pe care a avut-o presedintele Eltin, la 1 iulie 1991, la sediul NATO, cu Manfred Woerner, convorbire in care secretarul general al NATO ii spune presedintelui rus ca le va comunica presedintilor Walesa si Iliescu că el se va opune ca  Polonia si România   sa adere la NATO si ca transmisese acelasi lucru si Ungariei si Cehoslovaciei.

Incercati sa puneti aceasta informatie in contextul acelor ani. Puteti, eventual, sa rasfoiti si cele zece volume ale cartii mele, „România după Malta”…

IMG_1435.jpg

IMG_1437.jpg

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.