“Firul Ariadnei”

Publicat in Adrian Nastase de catre Adrian Nastase 26 Septembrie 2018 217 ori
Google+ WhatsApp
“Firul Ariadnei”
“Firul Ariadnei”

Acesta este titlul unui roman ce-l are ca autor pe Iosif Igirosianu. L-am parcurs, cu mult interes, zilele acestea. Pe autor il intalnisem cu multi ani in urma la ADIRI. Apoi, in 1991 l-am invitat sa fie membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu. Lucrase in diplomatie cu Titulescu si il venera pe fostul ministru. A fost la multe posturi in strainatate – Geneva, Paris, Varsovia, Sofia. A scris insa si mai multe romane de succes, devenind membru al Uniunii Scriitorilor.

Actiunea romanului „Firul Ariadnei” se petrece in perioada premergatoare razboiului si include nume reale dar si nume fictive de la Liga Natiunilor si de la legatia romana de la Geneva. Este o lectura pasionanta pentru cei interesati de diplomatia europeana in perioada compromisurilor cu Germania nazista si de intrigile politicii de la Bucuresti. Multe dintre momentele diplomatice relatate au acoperire istorica iar personajele descrise isi traiesc viata intr-o atmosfera apasatoare, plina de tradari.

O carte pe care vi-o recomand – plina de savoare, cu portrete memorabile din viata Palatului „Ariadna” – palatul Societatii Natiunilor. Din pacate, asa cum arata autorul, prin actiunea lor, Marile puteri, la sfarsitul anilor ’30, au „taiat”firul Ariadnei ce ar fi permis iesirea din Labirint.

Despre cartea lui Igirosianu mi-a vorbit, demult, Nicolas Fotino. El mi-a spus ca exista un cod al numelor din carte. Ministrul Pitesteanu, ambasadorul Baltescu, Serban Deleanu, Teofil Vallini, printul Musatin – toti au un echivalent in viata politica si diplomatica a acelor ani. Voi incerca, la Bucuresti, sa deslusesc acest cod.

Adrian Nastase,

www.adriannastase.ro 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.