Poate, cu adevărat, Coreea de Nord să lovească SUA cu o armă nucleară? Şase întrebări şi răspunsuri despre cel mai negru coşmar al planetei

Publicat in Ştiri Internaţionale 22 August 2017 1434 ori
Google+ WhatsApp
Poate, cu adevărat, Coreea de Nord să lovească SUA cu o armă nucleară? Şase întrebări şi răspunsuri despre cel mai negru coşmar al planetei
Poate, cu adevărat, Coreea de Nord să lovească SUA cu o armă nucleară? Şase întrebări şi răspunsuri despre cel mai negru coşmar al planetei

Coreea de Nord accelerează cu fiecare zi care trece în încercarea de a atinge un scop pe care şi l-a propus din urmă cu zeci de ani - capacitatea de a lovi un oraş american major cu o armă nucleară. Concret, punerea în aplicare a unei asemenea idei ar însemna sinucidere pentru Coreea de Nord, însă atingerea acestei capacităţi ar putea aduce acestei ţări o mai mare putere de influenţă la nivel global.

Agenţiile americane de informaţii estimează că, până anul viitor, Coreea de Nord şi-ar putea dezvolta capacitatea de a atinge hotarul american cu o rachetă nucleară, în timp ce unii experţi susţin că asiaticii ar putea face acest lucru deja. 

Totuşi, lansarea cu succes a unei astfel de rachete care să străbată aproape jumătate de glob este o misiunea foarte dificilă, cu riscuri enorme. Coreea de Nord mai are de lucru la acest capitol şi trebuie să ajungă să implementeze sau să înveţe să stăpânească anumite sisteme de ultimă generaţie. 

1. Atingerea continentului american: Este, probabil, deja posibilă. 

După mai multe lansări nereuşite ale unor rachete balistice, Coreea de Nord a reuşit să dezvolte un model, HWASONG-14, testat cu succes de două ori în cursul lunii iulie. La cel de-al doilea test a părut a fi capabil de a atinge coasta de vest a Americii, punând în pericol oraşele Chicago şi Denver. 

foto: captură New York Times

Programul pentru rachete balistice intercontinentale al nord-coreenilor s-a evidenţiat de-a lungul anilor prin prisma eşecurilor spectaculoase. Totul până anul acesta, când au avansat foarte mult această tehnologie. Analiştii spun că în spatele acestui succes s-ar afla un nou motor, mult mai puternic şi mai fiabil decât modelele din trecut. 

2. Dezvoltarea unei rachete care să supravieţuiască reintrării în atmosferă: O versiune brută ar putea apărea anul viitor, dacă nu există deja. 

Este uşor ca un vehicul să fie lansat în spaţiu, însă este foarte dificil ca el să fie adus înapoi pe Pământ. Principala problemă a Coreei de Nord este dezvoltarea unei rachete care să reziste căldurii flăcărilor şi violentei reintrări în atmosferă. 

Rachetele trebuie să fie fabricate cu grijă, din materiale care să reziste tuturor şocurilor pe care un astfel de dispozitiv le suferă de la lansare, în timpul zborului şi să facă posibilă aterizarea cu succes. 

Un truc pe care îl pot aplica designerii acestor arme este să acopere partea rachetei care se întoarce pe Pământ din spaţiu cu materiale groase care să ardă în mod egal, creând, astfel, un scut care să apere dispozitivul exploziv de căldura extrem de periculoasă. Totuşi, erorile de fabricaţie pot produce arsuri neuniforme care să scoată din cursă racheta. 

Luna trecută, o cameră din Japonia a surprins un cap de rachetă nord-coreeană care a reuşit să reintre în atmosferă pe timp de noapte. La început, acesta a părut a fi o stea căzătoare, însă în scurt timp în urma lui a rămas o urmă de scântei strălucitoare care, cu timpul, s-au estompat şi au dispărut. Experţii susţin că acesta este un exemplu de avansare în ceea ce priveşte dezvoltarea unui model care să reintre cu succes în atmosferă. Totuşi, există şi persoane care consideră că video-ul nu are o calitate suficient de bună pentru a fi trase astfel de concluzii. 

Oricum ar fi, este clar că statul asiatic încearcă din greu să facă progrese în acest sens. 

3. Dezvoltarea unei bombe care să poată fi pusă într-o rachetă: Un obiectiv probabil deja atins

Multe dintre dezbaterile de natură tehnică din jurul amenintării nord-coreene s-au născut în jurul întrebării: A reuşit Coreea de Nord să micşoreze armele sale nucleare atât de mult încât acestea să poată fi introduse în conul din vârful rachetelor?

Prima bombă atomică, numită Gadget, avea 1,5 metri lăţime. Anul trecut, nord-coreeni au făcut publică o fotografie în care liderul Kim Jong-un priveşte o bilă strălucitoare, descrisă drept o bombă în miniatură, menită să fie introdusă într-un con de rachetă. Aceasta are doar 60 cm, fiind, astfel, suficient de mică.

Totuşi, nu se poate şti dacă în poză apare, într-adevăr, o bombă sau este făcută tocmai pentru a-i speria pe adversari.  

Experţii susţin că, cu cât este mai mică şi mai îngustă, bomba poate ajunge şi mai departe. Graficul de mai jos arată cum creşte raza de acţiune a rachetei Hwasong-14, cu cât scade greutatea capului acesteia. 

Astfel, pentru a atinge New Yorkul, capul rachetei ar trebui să cântărească nu mai mult de 400 kg. 

foto: captură New York Times

4. Atingerea locului potrivit: Este aproape posibilă

Coreea de Nord este faimoasă pentru lipsa de acurateţe atunci când vine vorba despre atingerea obiectuvului vizat de racheta lansată, astfel că îndeplinirea acestui ideal a devenit, în timp, una dintre cele mai mari provocări. 

Statele care au avansat în domeniul nuclear au reuşit să lanseze rachete balistice capabile să lovească ţinte cu o rază de 200 metri lăţime, în timp ce estimările arată că proiectilele nord-coreene pot lovi ţinte cu raze cuprinse între trei şi cinci kilometri. Totuşi, acurateţea reală nu poate fi determinată, având în vedere că rachetele asiaticilor cad, de obicei, în mare, iar experţii internaţionali nu ştiu care a fost intenţia din spatele lansării. 

Totuşi, chiar şi această rază mare a ţintei este suficientă dacă se doreşte bombardarea unui oraş, a explicat Ian Williams, extert al Center of Strategic and International Studies. 

Analiştii spun că nord-coreeni lucrează pentru a îmbunătăţi acurateţea rachetelor lor. 

5. Crearea unei bombe mai puternice

Coreea de Nord ar putea trece cu vederea chestiunea acurateţei impactului şi ar putea cauza mai multe stricăciuni prin intermediul unei bombe mai puternice. Totuşi, acest lucru este dificil, având în vedere spaţiul mic pe care îl oferă capul rachetelor actuale şi necesitatea de a menţine o greutate cât mai mică a rachetei. 

Având în vedere testele efectuate de nord-coreeni în sit-ul de testare subteran, analiştii susţin că naţiunea asiatică are, în prezent, arme cu aproximativ aceeaşi putere ca cea a bombei care a lovit Hiroshima, distrugând oraşul şi ucigând aproximativ 70.000 de oameni. 

Modul standard de creştere a puterii de distrugere a unei bombe, menţinându-i dimensiunea şi greutatea reduse, este introducerea combustibilului termonuclear în ele. Aceşti paşi sunt periculoşi din punct de vedere tehnic, însă pot conduce la obţinerea unor bombe de până la 1.000 de ori mai distructive decât cea care a lovit Hiroshima. 

Nord-coreenii au manifestat un interese crescut în ceea ce priveşte dezvoltarea bombelor cu hidrogen, însă experţii nu pot estima cât de departe au ajuns în domeniul termonuclear. 

6. Să treacă de apărarea Statelor Unite: Nimeni nu poate şti cât de aproape sunt de acest ideal

Nu pot americanii să oprească o rachetă nucleară cu o rachetă antibalistică? Poate că da, însă acest tip de sistem de protecţie nu a fost niciodată folosit împotriva unei rachete balistice în război, ci doar în teste atent controlate. Chiar şi atunci, costisitoarele sisteme antirachetă şi-au dovedit vulnerabilitatea. 

Este şi o chestiune de numere. Dacă nord-coreenii lansează trei rachete nucleare şi Statele Unite reuşesc să oprească două dintre ele, acel singur proiectil care ajunge la sol poate distruge un oraş american, îndeplinind, practic, mare parte din scopul iniţial. 

Coreea de Nord explorează, cu siguranţă, moduri de îmbunătăţire a capacităţii de penetrare a sistemelor antirachetă şi va încerca să descopere şi alte modalităţi. 

În martie, asiaticii au lansat simultan patru rachete având aceeaşi ţintă. Acest lucru face si mai dificilă intervenţia forţelor de apărare americane. Astfel, lansarea în zig-zag ar putea învinge sistemele antirachetă. 

Totodată, sistemele antirachetă ar putea fi păcălite şi cu proiectile inofensive, lansate alături de cele distructive. Folosirea acestora reclamă o îmbunătăţire a eforturilor de protecţie şi a complexităţii sistemelor antirachetă. 

Cum vom şti când vor fi dezvoltat nord-coreenii o capacitate reală de a face rău Statelor Unite? Experţii ridică din umeri şi spun că acest lucru va fi ştiut atunci când americanii vor vedea în faţa ochilor o lumină puternică. 

În viziunea multor experţi adevărata implementare a sistemelor nucleare nord-coreene va avea loc anul viitor. Nimeni nu poate să prevadă, totuşi, ce se va întâmpla cu lumea dacă această luptă nucleară se va declanşa în mod oficial. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.