Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a imprumutat, vineri, 75 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 1,16 miliarde de lei, la o dobândă de 4,07% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu scadenţa în septembrie 2023, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), conform Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 245 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată pentru luna noiembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe 19 decembrie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 de milioane de lei, , cu data scadenţei la 21 decembrie 2020 (364 de zile).

Finanţele au programat în decembrie opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,3 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (645 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (o emisiune), 500 de milioane lei (cinci emisiuni) şi 800 milioane lei (două emisiuni)

Deputatul PSD de Prahova Razvan Ursu le-a transmis un mesaj tuturor celor care isi sarbatoresc onomastica astazi, de Sfantul Nicolae.

"La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi! Va doresc liniste sufleteasca si sa aveti parte numai de bucurii, alaturi de cei dragi!", a transmis deputatul.

Imagini pentru mos nicolae mesaje

Un medic de la Spitalul „Nicolae Malaxa” din Capitală a scris, pe Facebook, faptul că de când s-au mărit „aiurea” salariile „în scop electoral”, anumiți doctori nu mai vor să muncească și ocolesc bolnavii. „Ciudat să auzim asta fix de la un medic”, comentează un internaut, iar alții îi dau dreptate, conform Mediafax.

 

Medicul Laurențiu Belușica, de la Spitalul Malaxa, din Capitală, a scris, pe Facebook, faptul că după mărirea salariilor „la anumite specialități” sunt doctori care nu mai vor să lucreze.

„Un coleg de la un spital mic din țară, care nu dorește să fie cunoscut în Facebook, mi-a transmis o situație cu care se confruntă des. Colegi din anumite specialități, de când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, nu mai vor să muncească și caută diferite motive evitând bolnavii grei pe care Îi îndrumă spre alte spitale chipurile mai dotate. Au ajuns să ascundă și sa fure investigațiile paraclinice pentru a evita contactul iminent cu astfel de pacienți dificili. Am întrebat, se întâmplă și în alte părți. Evident că aceasta este cauza, așa cum am spus și eu de la început și anume faptul că mărirea chiar justificată a salariilor fără schimbări majore ale sistemului comatos de multă vreme, o să conducă la anomalii care se reflectă asupra pacientului, a spitalului (aglomerarea unor spitale terminus) ca și a medicului curant care se alege într-o gardă cu un pacient greu pe care nu-l poate rezolva”, scrie medicul bucureștean, care precizează că acceptă soluții și păreri, acesta fiind doar punctul său de vedere.

Iar reacțiile nu au întârziat să apară. Un internaut a scris că este „ciudat să auzim fix de la un medic treaba asta”. Altul scris că traduce ceea ce spune medicul ca „daca nu mai e stimulentul numit spaga timpul trece, leafa merge...”.

Medicului bucureștean îi răspunde și unul din Galați, care îi dă dreptate.

„Este o realitate! Sunt internistă într-un spital clinic județean de urgență!!Și nu e niciun secret: La Galați. Este adevărat că tot timpul, și mai ales noaptea, după orele1.00, ajung la noi pacienți în stare foarte gravă, trimiși de la spitalele Tecuci și Tg. Bujor. Gărzile noastre sunt, oricum supraaglomerate, pentru că ăn afară de noi, câțiva interniști, nimeni nu face vreo gardă!!!!Asigurăm garda pe vreo 8 secții (inclusiv oncologie și gastroenterologie). E bine cunoscut că nu au cu ce trata cazurile grave și complicate (că nici noi nu prea avem.....), dar sunt și pacienți care pot fi, totuși, internați și tratați. Să nu mai spun de spitalele CFR și Militar care sunt . Tratează acolo pacienți fără prea multe complicații. CÂnd boala se agravează, ciroza devine necompensată, iar insuficiența cardiacă ireductibilă, nu mai sunt pacienții dumnealor!”, scrie, pe Facebook, medicul Anda Doinița Ionescu-Marcu.

Între soluțiile date de internauți problemelor reclamate de medici sunt reducerea salariilor, depolitizarea sistemului medical și aplicarea principiului meritocrației, astfel încât medicii care au rezultate să primească mai mult, indiferent de specializare.

Un preot nigerian a confundat benzina cu apa sfântă în timpul unei slujbe de vindecare care a avut loc într-o biserică din Lagos, provocând o explozie uriașă care a ucis șase credincioși.

O explozie uriașă a zguduit oraşul Lagos, ea fiind cauzată de un preot într-o biserică. "Preotul a luat un bidon de gaz, crezând că acesta conține untdelemn (mir folosit la slujbă). Apoi a golit conținutul pe un credincios care a venit să-și primească binecuvântarea, dar o lumânare aprinsă alături de aceştia a luat foc și amândoi au luat foc", a declarat Ibrahim Farinloye, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management pentru Situații de Urgență (NEMA). Credinciosul a murit pe loc, trupul său fiind „de nerecunoscut", în timp ce preotul a suferit „arsuri grave", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Incendiul, care a avut loc într-o biserică din districtul Baruwa din capitala economică nigeriană, s-a extins apoi într-o conductă de gaz din apropiere, care a explodat, creând un nor imens de fum gri pe cerul Lagosului.

Professional Farma Line, o reţea de 22 de farmacii din Prahova, Dambovița și Brașov, a împlinit în acest an, 18 ani de activitate în Romania. Lanțul dispune de un depozit propriu și o flota auto integrată, deservite de o echipă care numărăîn prezent peste 200 de angajați. Ultimele farmacii care s-au alăturat rețelei sunt deschise în Moreni și Breaza. La aceste realizări se adaugă și farmacia online autorizată a lanțului – pfarma.ro.


Pe parcursul anului 2019, în toate farmaciile Farmaline au fost desfășurate între 5 și 8 proiecte gratuite/lună, prin rotație. Temele campaniilor de sănătate publică au fost următoarele:

- măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, a greutății, a înălțimii și a indicelui de grăsime;
- măsurarea glicemiei;
- evaluarea riscului de boală venoasă cronică;
- evaluarea riscului de fracturi osteoporotice;
- spirometrie - evaluarea sănătății plămânilor.

La aceste proiecte gratuite se mai adaugă și cele de jos:

- măsurarea colesterolului (în farmaciile din judetul Brașov și Prahova);
- măsurarea hemoglobinei glicozilate

La aceste proiecte au participat în medie 140 de pacienți/zi.

Echipa Professional Farma Linea participat la câteva evenimente importante din domeniu în acest an.

- Colegiul Medicilor Prahova – Ploiești - februarie 2019;
- Conferința medicală anuală "Zilele Medicale Prahovene" – Ploiești - 25-27 octombrie 2019;
- prezentări pentru medicii de familie și medicii specialiști


Tot în 2019, rețeaua
de farmacii „Professional Farma Line” a primit licența de autorizare prin care Ministerul Sănătății aprobă oficial comercializarea online și livrarea către clientul final a produselor de tip OTC (Over-The-Counter). În site sunt listate peste 600 de medicamente care se pot elibera fărăprescripție medicală, destinate atât uzului intern (comprimate, siropuri etc.), cât și celui extern (unguente, soluții dezinfectante, picături de ochi etc).


"Professional Farma Line” a apărut din dorințași necesitatea de a oferi o gamă de servicii farmaceutice complete venind în întampinarea nevoilor consumatorului local. Profesionalismul este dovedit prin cei 18 ani de activitate în România și numărul impresionant de pacienți mulțumiți, care a depășit în acest an pragul zilnic de 5.000.

Fostul "greu" PNL Nini Săpunaru a fost numit în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul. Decizia a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial, decretul fiind semnat de premierul Ludovic Orban.

Potrivit G4Media.ro, Nini Săpunaru a fost parlamentar în trei legislaturi, a condus pentru mult timp organizaţia vrânceană a liberalilor, iar între anii 1997 şi 1999, în Guvernul lui Victor Ciorbea, s-a remarcat ca şef al vămilor, într-o perioadă în care instituţia s-a aflat în centrul unor scandaluri de corupţie majore privind contrabanda cu alcool şi ţigări.

La alegerile din 2016, Nini Săpunaru nu s-a mai aflat pe listele de candidaţi ale PNL pentru Parlament.

Portalul Justiţie Curată arată că lui Nini Săpunaru i s-a reproşat în cadrul PNL atât relaţia de prietenie cu baronul pesedist Marian Oprişan, cât şi contractele de consultanţă obţinute de firma la care a fost acţionar – SC Europroiect – pentru drumurile judeţene, din subordinea Consiliului Judeţean Vrancea, condus de acelaşi Marian Oprişan.

Franța se pregătește pentru vineri o nouă zi de haos în transporturi în contextul în care va continuă greva generală organizată de principalele sindicate în semn de protest faţă de proiectul Administraţiei Emmanuel Macron de reformare a sistemului de pensii, potrivit BBC News, potrivit Mediafax.

Se preconizează că traficul feroviar și aerian va fi în special afectat vineri, și doar o mică parte din sistemul de transport al Parisului funcționează.

Operatorul de transport public din Paris a transmis că greva va dura cel puțin până luni.

Alte sindicate urmează să decidă vineri până când vor continua cu acțiunile de protest. Mai multe sindicate au semnalat că greva începută joi ar putea dura până când Administraţia Emmanuel Macron va soluţiona revendicările.

În ziua precedentă, potrivit sindicatelor, aproximativ 1,5 milioane de persoane au participat la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa, în timpul grevei generale. Ministerul de Interne a comunicat că s-au înregistrat 806.000 de manifestanţi, dintre care 65.000 la Paris.

Poliția franceză a fost nevoită să facă uz de gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din orașul Nantes, aflat în vestul țării, ca urmare a unor incidente violente produse joi.

Orban ce Bun, cum îi spun bruxellezii, ca să îl distingă de Viktor Orban al Ungariei, și-a făcut-o cu mâna lui. La propriu. A mințit în declarațiile de avere. Și s-a încurcat în propriile minciuni. Astfel încât ANI, care lucrează chiar dacă nu are șef, îl poate ancheta. De îndată. Iar procurorii îi pot și ei deschide un dosar penal. Pentru fals. Și uz de fals.

Premierul României, ca orice funcționar public, are obligația să își completeze, să semneze și să predea declarații de interese și declarații de avere. Acestea sunt publice. Așa stabilește legea. Și, fiind publice, orice persoană poate lectura aceste documente și poate constata dacă există sau nu inadvertențe în conținutul acestora. Sau referințe paranormale. Eu nu-mi propun să intru în detalii. De două zile, întreaga presă nesupusă puterii instituțiilor de forță, care îi tratează pe oamenii politici ca pe niște playeri, ne oferă informații și probe cu duiumul. Cum că Orban cel Bun, care a deținut numeroase funcții de înalt demnitar al statului român, a confundat domiciliul cu reședința de vacanță. Fiind nevoit din acest motiv să-și retragă și să-și rescrie declarația de avere. Că împreună cu consoarta și fiul au avut timp de un an venituri de 3.000 de lei, din care au trebuit să au reușit toți trei să trăiască. Ba încă să și facă economii de 10.000 de euro, pentru a-i plăti o datorie unui parlamentar. Și tot așa. Nu mai intru în amănunte. Închei precizând că, pentru a-și plăti datoria, a strâns pe parcursul anului mai mulți bani decât a încasat. Sunt deci o puzderie de informații, care converg în ideea că domnul Ludovic Orban a înșelat la cântar.

Lucrurile nu se pot opri la acest stadiu. Inevitabil, presa neatârnată va insista. Până una alta, premierul are trei posibilități. Să demisioneze pe loc. Ceea ce, să recunoaștem, ar duce criza din România la un nivel cu totul și cu totul special. Să iasă într-o conferință de presă și să încerce să explice punct cu punct puzderia de inadvertențe din declarațiile sale, începând din 2013 și până în prezent, și să se încurce în afirmații, atunci când va fi supus unui tir de întrebări nu tocmai binevoitoare. Și s-ar putea să se înfunde și mai rău. Oferind, în plus, muniție suplimentară inspectorilor ANI și procurorilor, dacă aceștia vor fi dispuși să-l ancheteze. Într-un al treilea scenariu, Orban pune coada între picioare, capul în nisip și face pe niznaiul. Situație care ar putea stârni un tsunami din partea opiniei publice.

Nici președintele Klaus Iohannis, în postura lui de „Noul Klaus Iohannis”, nu stă prea bine. Dacă tace, atunci îi va fi imposibil să explice mai târziu cum merge treaba cu „fără penali” în viața publică. Dacă nu tace, oare ce ar putea să spună? Să-l apere pe NV pe Ludovic Orban? Asumându-și toate riscurile politice? Sau să-i ceară pe loc demisia, așa cum ar fi procedat cu orice premier PSD? Primul caz fiind Victor Ponta și soția acestuia, unde până la urmă s-a dovedit că acuzațiile sunt false. Greu de spus cum va reacționa președintele. Pentru că întrebări i s-au pus și i se vor mai pune.

Voi explica ce se poate întâmpla, utilizând propria mea experiență. În 2014, ANI, fără să-mi spună în prealabil nimic, fără să mă întrebe vreodată de sănătate, a dat publicității un comunicat, din care reieșea că am făcut un fals în declarațiile de avere și de interese, întrucât nu menționasem că sunt administrator al unei societăți comerciale, în timp ce eram și senator. Raportul fusese scris de SRI și băgat pe gâtul directorului ANI de atunci, Horia Georgescu. Timp de patru ani, am fost taxat drept incompatibil, în ciuda faptului că orice persoană cât de cât bine intenționată putea să observe că demisionasem din funcția de adminstrator a respectivei societăți comerciale cu o lună înainte de a fi început campania electorală și, mai mult, publicasem această demisie în Monitorul Oficial. În plus, nu mai eram nici măcar acționar la data la care am devenit senator al României. Dar asta nu m-a scutit de consecințele acelui raport mincinos ANI. Presa băieților cu ochi albaștri m-a pus la zid și m-a călcat în picioare. Adversarii politici, așijderea. Și, cum întotdeauna și în fiecare partid există o luptă internă pentru putere, vă puteți imagina ce a urmat și în interiorul PNL. Operațiunea de executare a mea nu s-a încheiat aici. Prin aceleași metode ciudate, printr-o veritabilă tehnică a orbului, am mai fost acuzat și de faptul că am ascuns conturile copiilor mei minori. Două conturi rezultate din moștenirea deschisă în urma decesului fiului meu. Și acest lucru era un fals. Menționasem din capul locului existența acestor conturi și sumele, de altfel modice, pe care copiii le încasau anual din dobânzi. Doar că nu scrisesem cuantumul depozitelor. Și asta din simplul motiv că nu mi se părea bine ca cei doi copii să afle câți bani au, până la majoratul lor. Firește, dosar penal. Și anchetă penală. Cu tot circul de rigoare. Abia peste patru ani de la declanșarea acestei înscenări am reușit să dovedesc prin Justiție că tot ceea ce făcuse ANI la indicația SRI a fost ilegal. În prezent, am dat instituția în judecată și aștept ca instanța să stabilească cuantmul despăgubirilor, pentru prejudiciile pe care această instituție mi le-a adus. Din păcate, nu vor plăti Maior sau Coldea. Nici Horia Georgescu. Veți plăti dvs. Atât cât va stabili instanța. Dar, până atunci, am plătit eu pentru fapte pe care nu le-am săvârșit.

În cazul meu, orice om de bună credință citea declarațiile de avere și de interese înțelegea că acuzațiile sunt o simplă făcătură. Și sunt destui care au înțeles din capul locului acest lucru. Dar în cazul lui Ludovic Orban? Constituie vreo făcătură a altora tot ceea ce a scris și a semnat cu mâna lui? Dacă mie mi s-a întâmplat ce mi s-a întâmplat total nevinovat fiind, ce ar urma în mod normal să i se întâmple lui Ludovic Orban, în condițiile în care nu reușește cumva să demonstreze că toate declarațiile sale de avere și de interese din ultimii șase ani au fost plastografiate? Și apoi semnate în fals cu mâna altuia și depuse prin substituirea documentelor oficiale? Numai așa ar mai putea să scape Ludovic Orban de o serie de acuzații, până una alta perfect îndreptățite.

Și cum rămâne atunci cu „corupția ucide”? Sau cu „fără corupți în funcțiile publice”? Ce ne facem, fraților, cu un premier, Orban cel Bun, tocmai prins că a înșelat la cântar?

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Dacă eşti un pasionat al sporturilor de iarnă, nu rata acest week-end şi vino la schi. De mâine se deschid două pârtii în Valea Soarelui: Lăptici 1 și Lăptici 2. Ambele sunt deservite de Telescaunul Soarelui și ambele cu o lungime de aproximativ 2 km.

Telescaunul va funcționa vineri, sâmbătă, duminică și luni de la ora 09.30 la 16.00. Marți, cu ocazia reviziei tehnice, se va efectua o evaluare a pârtiilor.Stratul de zăpadă pe pârtiile menționate este de aproximativ 40 de cm, în mare parte artificială, calitatea I, bine lucrată și foarte bine compactată.

Atenție, nicio altă pârtie nu este practicabilă.

Programul instalațiilor în weekend:Gondola Sinaia: 09.00 – 17.00
Gondola Carp: 09.30 – 16.30
Telescaunul Soarelui: 09.30 – 16.00Tarifele au rămas acelelași ca în anii trecuți și le puteți consulta aici: https://www.sinaiago.ro/tarife-1Prognozele sunt bune pentru următoarele zile, așa că ne vedem sus! 

Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul de Urgență din Ploiești. O echipă de tineri chirurgi a reușit să execute o intervenție complicată, total laparoscopic.

Performanța a fost obținută de o echipă de tineri chirurgi din cadrul secției Chirurgie 2. Aceștia au fost ajutați și de personalul medical de pe secția ATI, dar și de asistentele medicale de pe cele două secții.

O pacientă de 64 de ani, diagnosticată cu Neoplasm vegetant-stenozant- hemoragic de joncțiune recto-sigmoidiană (HP-ADK G2), a fost operată prin metoda laparascopică.

O premieră pentru Spitalul din Ploiești unde nu s-au mai făcut astfel de intervenții până acum. 

Mai exact, a fost făcută o rezecție segmentară anterioară recto-sigmoidiana cu anastomoză mecanică termino-laterala in manieră Dixon – executată total laparoscopic.

În acest fel, chirurgii care au reușit intervenția dificilă, au demonstrat că sunt extrem de bine pregătiți și contribuie astfel la schimbarea în bine a imaginii SJU Ploiești.

De remarcat este că medicii nu au vrut să iasă în față, ci au vrut să rămână anonimi.

Iată ce ne-a declarat, sub protecția anonimatului, tânărul medic care exectuat dificila intervenție chirurgicală:

”CHIRURGIA ESTE O TEHNICĂ DE ECHIPĂ ! LUCRURILE MARI POT FI REALIZATE ATUNCI CÂND EXISTĂ VOINȚĂ, UNITATE, CONSENS ȘI MIJLOACE TEHNICE… UN PRIM -MIC PAS, DAR SPERĂM SĂ URMEZE SI ALȚII. CHIRURGIA PLOIEȘTEANĂ TREBUIE SĂ REDEVINĂ CE A FOST CÂNDVA! SUNT MÂNDRU CĂ PROFESEZ ÎN SECȚIA ÎN CARE DR. CONSTANTIN ANDREOIU A FĂCUT ISTORIE ȘI CINSTE CHIRURGIEI ROMÂNEȘTI ȘI MĂRTURISESC CĂ IN FIECARE DIMINEAȚĂ, ÎN TIMPUL RAPORTULUI DE GARDĂ, ÎI PRIVESC PORTRETUL EXPUS ȘI MĂ SIMT COPLEȘIT…UN MAESTRU DESAVÂRȘIT !”

Pagina 1 din 4149