Realizatorul emisiunii Starea Naţiei, jurnalistul Dragoş Pătraru, are o pasiune despre care doar familia și prietenii apropiaţi ştiu: să cânte. Iar din luna aprilie a decis să înveţe să o facă la un instrument muzical, astfel că a început să ia lecţii de chitară.

Jurnalistul spune că nu există zi în care să nu pună mâna pe ea pentru a exersa acordurile. De luni până joi, la televizor, Dragoş Pătraru se luptă să le explice românilor interesele ascunse ale politicienilor şi impactul social şi economic al deciziilor care se iau în Parlament sau la Guvern. Dar când e în biroul său, ori acasă, jurnalistul exersează de zor acorduri la chitară. 

„Am început în 3 aprilie anul ăsta. Am patru, câte o chitară în orice punct în care staţionez mai mult. Am una la birou, am una acasă în living şi bucătărie, unde tot stau şi pot să pun mâna pe ea, am una în dormitor, lângă pat şi am una la budă. Ideea e să reuşesc să adun 30 de minute în fiecare zi, să reuşesc să pun mâna pe ea”, a explicat realizatorul emisiunii Starea Naţiei într-un interviu acordat ziarului Libertatea.

Acesta spune că a moştenit această pasiune de la tatăl său, care învăţase „lăutăreşte” să cânte la chitară. Însă abia anul acesta a decis să înveţe să „dea glas” corzilor. Asta în ciuda unor specialişti care susţin că după o anumită vârstă poate fi foarte greu, chiar imposibil, să mai antrenezi memoria muşchilor. 

Citeste continuarea interviului>>

Reprezentantii Prefecturii Prahova, in frunte cu prefectul judetului, si cei ai Consiliului Judetean Prahova au avut, astazi, parte de o surpriza. Autoritatile judetene au fost colindate de viitorii pompieri, elevi ai Școlii de Subofițeri și Protecție Civilă “ PAVEL Zăgănescu “ Boldesti-Scaeni.


"La sediul Consiliului Județean Prahova am primit, astăzi, colindători de la Școala de Subofițeri și Protecție Civilă “ PAVEL Zăgănescu “ BOLDESTI Scaeni. La mulți ani, viitorilor pompieri!", a scris pe Facebook administratorul public al CJ Prahova, Ionescu Fabioara.

De mai multe zile, în unitățile de învățământ din Prahova umblă un zvon care îi ține pe jar pe angajații din sistemul de educație. Aceștia se tem că, tocmai în prag de sărbători, salariile vor fi plătite cu întârziere.

De la începutul acestui an, Ministerul Educației transferă sumele către Inspectoratele Şcolare Județene,  de unde sumele pentru salarii pleacă mai departe, către școli. Ziua de leafă este aceeași în toate instituțiile din sistem, ziua de 14 a lunii. Practic, vineri, pe 14 decembrie, toată lumea ar trebui să-și primească salariul. Numai că unii dascăli din județ spun că au fost informați deja cu privire la întârzierile care vor fi înregistrate în această lună.

Potrivit informațiilor ajunse la redacție, prin unele școli umblă informația că banii ar urma să fie plătiți abia marți, iar altora nu li s-a dat un termen exact.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova spun, însă, că totul este un zvon pornit de la o interpretare confuză a adresei transmise în școli de ISJ, zilele trecute. Purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova, Aurel Graur, a explicat că, într-adevăr, în această lună, banii de la Ministerul Educației vin în două tranșă, dar a precizat că acest lucru nu va influența în niciun fel plata salariilor.

"A existat o adresă transmisă de ISJ către unitățile de învățământ conform căreia banii vor fi virați în două tranșe, așa cum vor veni și de la Minister. Au fost efectuate ordinele de plată pentru prima tranșă, care înseamnă aproximativ 75-80% din suma totală, iar vineri, pe 14 decembrie, salariile către angajați vor fi plătite. Cea de-a doua tranșă, care va fi virată de MEN ulterior, va fi utilizată exclusiv la plata taxelor, pentru care termenul este spre finalul lunii. Prin urmare, plata salariilor către angajați nu va fi influențată în niciun fel", a declarat, pentru Telegrama, Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova.

sursa: www.telegrama.ro 

Primăria municipiului Ploiești, prin S.C. Transport Călători Express Ploiești, informează cetățenii că, începând cu data de 24.12.2018, pe perioada vacanței școlare, nu se vor mai efectua prelungirile, de la Gara de Sud pana în stația Bariera Rudului/Jupiter, în cazul curselor traseului 444/444b.

Astfel, toate cursele traseului 444 cu plecare din stația Rafinorilor vor avea capăt de linie la Gara de Sud.

O lume a terorii, a neajunsurilor, a mizeriei, a foametei, a jenei față de cei din jur, o lume „stropită“ din plin cu alcool. O lume în care auzi vorbindu-se, zilnic, despre prostituție, viol, tâlhărie, pușcărie, amenințări... O lume în care TU, copilule fără copilărie, ai fost al nimănui până în momentul în care cea care ți-a dat viață a înțeles ce „monedă“ profitabilă de schimb poți fi! O lume a viciilor în care ești prins ca într-o menghină, una care simți că nu-ți aparține și care nu vrei să-ți marcheze și viitorul...O lume în care nu știi dacă să te bucuri că trăiești sau să-ți închei socotelile înainte de vreme. O lume pe care Maria (15 ani) și sora ei, Georgiana (13 ani), din satul Negoiești, comuna Brazi, o cunosc și-n care tânjesc nu după haine, gadget-uri, excursii, ci după SIGURANȚĂ.

Nedorite, aduse pe lume de o femeie care-și vinde trupul, Maria și Georgiana Nica s-au confruntat cu greutățile vieții încă din primele zile. Până la vârsta de trei ani, Maria a stat într-un centru de plasament. Însă în momentul în care mama ei și-a dat seama că alocația fetei i-ar sta mai bine în buzunarul propriu a luat-o de acolo și-a lăsat-o în grija bunicilor, prieteni buni cu alcoolul. Grijă este mult spus, ținând cont de halul în care arată casa, de condițiile infecte, de foametea și frigul îndurate, de bătăi și de amenințările nesfârșite. Școala a fost pentru Maria o evadare. A fost locul unde s-a bucurat de curățenie, de căldură, de o vorbă bună, locul unde și-a făcut prieteni, locul unde, adesea, laptele și cornul au reprezentat singura masă de peste zi. Dar cele câteva ore de liniște i se sfârșeau odată cu momentul în care ajungea acasă. Fără un colț al ei, fără o masă pe care să scrie, Maria s-a descurcat așa cum a putut ca să țină pasul cu colegii ei. Acum este în clasa a VIII-a, este o fată extrem de frumoasă și îngrijită. Cu greu ai putea să realizezi că această copilă trece prin momente crunte. Ca să se spele, să mai mănânce o masă caldă, să se mai consulte la o temă, Maria merge la o prietenă de-a ei, locul unde copila a văzut ce înseamnă…normalitate.

Familia, principalul adversar!

În urmă cu un an și jumătate a avut norocul să fie selectată în echipa de handbal de la Brazi. S-a prezentat la antrenamente, doar că de multe ori, după câteva minute de alergare, rămânea fără vlagă. Antrenorul Cristian Dumitru n-a bănuit nici un moment care este cauza reală a lipsei de energie a fetei. S-ar fi gândit la orice, dar sub nicio formă la faptul că ea era flămândă.

O întâmplare nefericită avea să-i aducă o rază de speranță copilei. În urmă cu aproape două luni, fata a ajuns la spital. O cunoștință i-a spus atunci lui Cristian Dumitru s-o viziteze la Pediatrie și să-i ducă și ceva de mâncare, expunându-i, în linii mari, și condițiile în care își duc traiul Maria și sora ei mai mică. A fost surprinsă de vizită, dar a fost și momentul în care fata a „explodat“ și s-a confesat profesorului de sport. În câteva ore, i-a prezentat un altfel de meci“ pe care l-a avut de dus, cel în care principalul adversar i-a fost familia. Un „meci“ în care s-a apărat, a pierdut, s-a ridicat, a alergat, a driblat etc, dar în care n-a reușit să înscrie încă golul victoriei, cel care i-ar aduce o nouă viață.

„Atunci am aflat că maică-sa este prostituată, că singurele vizite pe care le face la școală sunt pentru a lua bursa socială a fetei mai mici, că bunicii au patima alcoolului, că are un unchi care-i în pușcărie și care va fi eliberat în martie-aprilie și îi e teamă de acel moment, de frustrările și gândurile lui, că sunt vizitați foarte des de concubinul maică-sii care ar fi «pește», că la aproape 15 ani ea n-avea buletin…”, ne-a povestit Cristian Dumitru. Când a ajuns la casa bunicilor, bărbatul s-a îngrozit. Nu și-a imaginat niciun moment că poate cineva să locuiască în mizeria și frigul pe care le-a găsit. Și nu s-a ajuns aici, așa, din neputință, ci dintr-o ignoranță totală. „I-am văzut și pe bătrâni. Tataie are pensie, cu el te mai înțelegi, este și cel care o susține pe Maria, dar și pe cea mică. Dar are patima alcoolului. Bătrâna e în putere, ar putea să muncească pe-acasă, dar…“, a completat profesorul de Sport. Nu s-a mulțumit să privească și s-o compătimească pe copilă, ci a dat “zvon în țară“, a activat spiritul de echipă și în rândul părinților care au copiii la handbal, dar a apelat și la cunoștințele care au afaceri proprii și, în câteva zile, Cristian Dumitru a reușit să-i amenajeze o cameră, să-i cumpere Mariei și surorii ei toate cele necesare de îmbrăcat. „Însă camera în care stă Maria acum o să-i fie luată de unchi-su în momentul în care va fi eliberat. Vedem ce vom face și din acel moment“, ne-a mărturisit profesorul. Totodată, a făcut demersuri la Primărie pentru o mașină de lemne. A fost și momentul în care autoritățile locale, dar și județene au aflat de situația acestor două copile, abandonate de toată lumea… Două surori pentru care copilăria a însemnat orice, dar numai bucurie, joacă, zâmbet, grija celor din jur, povești, cadouri de Moș Crăciun, încurajări NU. Ori de câte ori au plâns, singurele mângâieri primite au fost alte perechi de palme, urlete și amenințări.

Pentru ele Moș Crăciun n-a existat! De zilele de naștere nici n-au știut multă vreme, de cadouri…au auzit pe la colegi, iar de familie strânsă în jurul mesei nici nu cred că și-ar dori. Ce familie? Cea care le-a fost „călăul“ copilăriei?!

„Georgiana are o spaimă continuă, are reflexul de a se apăra în permanență. La ea sunt și ceva probleme de sănătate. Cred că are un ușor retard, ținând cont că la 13 ani este în clasa a IV-a, ne-a mai spus Cristian Dumitru.

Bărbatul a făcut și face tot ce-i stă în putință ca să le scape pe fete din mediul demn de o continuare a romanului „Mizerabilii“. L-a convins pe bunicul fetelor să preia tutela celor două și să facă tot ce trebuie ca Maria să aibă buletin. Luptă cu toate armele pe care le are ca fata să termine cele opt clase, iar viitorul ei să se rupă de Negoiești.

„Mi-aș dori să urmez cursurile de ospătar-bucătar, la UCECOM, să învăț o meserie, să mă descurc“, ne-a mărturisit Maria. Mai are însă de lucru la Matematică și Română, materiile de examen la care cei mai mulți dintre copiii care urmează să dea Evaluarea Națională fac pregătire. „În cazul ei este de admirat cum a făcut față până acum, ținând cont de situația de acasă. Am vorbit cu directoarea de la Școala Generală din Negoiești ca Maria să facă pregătire la școală ca să termine cu bine clasa a VIII-a și să susțină examenele. Dar, totodată, i-am explicat și ei că trebuie să depună un efort mai mare, să se concentreze pe învățătură“, ne-a mai spus cel care i-a devenit fetei protectorul său.

Situația Mariei este complicată. Nu-și judecă mama pentru ceea ce a ales să fie, dar este revoltată că în continuare îi face rău, chiar și indirect. Fata visează la acea zi în care va avea liniște, va uita de teama care, acum, o încearcă la tot pasul, ziua în care nu îi va mai fi jenă cu situația familială, în care va putea să viseze, să vorbească, să râdă, să povestească toate amintirile frumoase și singurele, de altfel, pe care le are până acum, alături de buna sa prietenă.

R.„Ce-ți dorești, Maria, de la Moș Crăciun?“  

Maria: „Siguranță! Siguranță, protecție atât pentru mine, cât și pentru sora mea!“

Este un caz în care profesorul Cristian Dumitru se implică prin și cu tot ceea ce poate. Dar are nevoie și de ajutorul nostru ca s-o ducă pe Maria în cantonament, la Bran, în luna ianuarie. Totodată, solicită și sprijinul necontenit al autorităților care să monitorizeze și să încerce să îndrepte, pe cât se poate, situația de acasă a celor două copile. Iar pe urmele lor va mai călca un alt suflet nevinovat pentru că mama fetelor urmează să nască iar…           

Cei care doriți să aflați mai multe detalii și vreți să vă implicați în schimbarea în bine a vieții Mariei și Georgianei, aveți la dispoziție numărul de telefon al profesorului Cristian Dumitru – 0724374086.

Text: Liliana Maxim Minculescu
Foto: Liliana Maxim și Cristian Dumitru

Unul dintre cele mai mari metropole din Asia de Vest se scufundă anual, într-un ritm alarmant, iar procesul pare să fie unul ireversibil. Teheran, capitala Iranului, are o populație de 15 milioane de oameni, și conform măsurătorilor efectuate de cei de la GFX German Research Centre for Goesciences din Potsdam cu ajutorul imaginilor captate de satelit între 2003 și 2017, întregul oraș se scufundă cu mai mult de 25 de centimetri pe an.

.„În deceniile recente, creșterea rapidă a populației combinată cu dezvoltarea urbană și industrială au crescut nevoia de provizii de apă în Câmpia Teheranului. Ca un rezultat al epuizării extensive a pânzei freatice, câmpia a avut parte de surparea rapidă a terenului. Acestea sunt printre cele mai înalte rate de surpare din lume în prezent”, a declarat inginerul Roberto Tomás de la University of Alicante din Spania.

Cercetătorii din spatele studiului au mai concluzionat faptul că economia și populația în plină expansiune a Teheranului din anii a dus la crearea a peste 32.000 de sonde în 2012 pentru a exploata rezervele de apă. Prin comparație, în 1968 au fost mai puțin de 4.000 de sonde. În plus, construirea a numeroase baraje în regiune, cu scopul de a ajuta agricultura, a dus la secătuirea rezervelor de apă, consecința fiind cea care se constată astăzi. Potrivit celor de la sciencealert.com care citează mai multe surse avizate, dacă nu se vor lua măsuri pentru a controla exploatarea pânzei freatice, scufundarea Teheranului va continua, lucru ce va duce la dispariția sa în viitor.

Apare soarele prin ţinuturile sudice, dar prin nord va mai fulgui din când în când. Maximele pleca de la minus 3 grade în depresiuni şi ajung la 7 grade în sud-vestul ţării.

In Dobrogea şi Bărăgan ceata persista, avem şi un cod galben în vigoare pentru mare parte a Bărăganului, dar mai târziu apare soarele şi temperaturile cresc faţă de miercuri.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei este ceata dimineaţa, dar vreme destul de plăcută mai târziu. Regimul termic va fi unul potrivit momentului, cu maxime în jur de 4, 5 grade.

În schimb, în nordul Moldovei şi în Bucovina nu prea vedem soarele. O să ningă trecător, se înteţeşte şi vântul, iar maximele scad faţă de miercuri. Din cauza vântului se resimt temperaturi mai mici decât în termometre.

Şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş va fi vreme cam neplăcută. Mai vin ceva fulguieli şi se face mai frig: pe la amiază, termometrele vor indica în jur de zero grade.

În vestul ţării va fi vreme mai bună, cu soare din când în când, dar şi ceva condiţii de fulguiala. Temperaturile se menţin la valorile de miercuri, aşa că după prânz vor fi cel mult 3, 4 grade.

În centrul României este foarte frig în depresiuni, pe unde temperaturile rămân sub zero grade chiar şi la amiază. Va fi înnorat toată ziua, la munte va ninge, în rest, vin doar ceva fulguieli.

Din zona Olteniei norii se risipesc, aşa că amiază se anunţă plăcută, cu temperaturi mai ridicate decât în celelalte regiuni. În vestul provinciei se vor atinge 6, 7 grade.

În ţinuturile sudice, dimineaţa ne aduce înnorări persistente şi multă ceaţă. Mai târziu aşteptam soare, vreme bună şi temperaturi în uşoară creştere.

În Bucureşti prindem o zi destul de frumoasă, după risipirea ceţii. Reţineţi, totuşi, că în următoarele două-trei ore, norii persistă şi umezeala va fi ridicată. După prânz va fi un pic mai cald decât ieri, vom avea în jur de 5 grade.

Apare o tendinţă de creştere şi la nivelul barometrelor, iar noaptea va fi mai rece decât ultima: se ating minus 4 grade în centru şi minus 7 grade la marginea oraşului.

La munte apare soarele, dar mai vin şi ceva ninsori. Vor fi locale şi temporare, dar chiar şi aşa, stratul de zăpadă o să mai crească puţin. Vremea rămâne rece în ansamblu, iar vântul va fi mai intens pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Orientali. 

Vremea pentru urmatoarele zile:

Vineri vremea se anunţă plăcută, în ansamblu. Câţiva fulgi mai vin prin nordul Moldovei. Schimbări apar în noaptea următoare, când se adună norii şi aduc ninsori şi lapoviţă în jumătatea de sud-vest a ţării. Şi vântul se va înteţi, iar pe şosele va apărea poleiul.

Sâmbătă, precipitaţiile se extind, iar în vest şi la munte vor fi consistente. La munte şi în Moldova o să ningă, în centru şi vest vor fi ninsori cu LAPOVIŢĂ, iar prin sud domină ploile. Riscul de polei creşte, vântul rămâne activ în multe zone şi maximele scad faţă de zilele anterioare.

Duminică vom avea timp urât, cu precipitaţii pe suprafeţe mari în sud şi vest. În Moldova şi la munte continua ninsorile; în vest va fi lapoviţă, iar în sud o să avem şi ploi şi lapoviţă. Vântul va sufla mai tare în ţinuturile sudice, iar noaptea se mai răceşte puţin, dar se duc şi norii.

Persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează sau optează să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate vor beneficia de calitatea de asigurat pentru anul fiscal următor si de drepturile care decurg din aceasta, pana la expirarea termenului de depunere al Declarației unice, potrivit unei OUG care va fi adoptată în ședința de joi a Guvernului.

Potrivit legislației actuale, pentru persoanele fizice care depun Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate încetează la data de 31 decembrie 2018.

„În aceasta situație, începând cu data de 1 ianuarie 2019 și până la noul termen de depunere al declarațiilor, persoanele mai sus menționate nu mai pot face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, neputând astfel beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, deși după depunerea declarațiilor unice, contribuția de asigurări sociale de sănătate se va plăti pentru întreg anul 2019, fiind încălcat dreptul la sănătate al acestor categorii de persoane”, explică Guvernul necesitatea OUG.

Lipsa acestor reglementări ar conduce la situația în care cetățenii care au calitatea de asigurat nu pot face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi nu pot beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

„Măsurile sunt necesare întrucât, în prezent, un contribuabil care depune în termenul legal declarația unică nu va avea calitatea de asigurat între data de 31 decembrie a anului anterior și data efectivă de depunere a declarației. Măsurile sunt necesare întrucât, în prezent, un contribuabil care depune în termenul legal declarația unicănu va avea calitatea de asigurat între data de 31 decembrie a anului anterior și data efectivă de depunerea declarației”, mai arată Guvernul.

Pentru zilele de post, plăcinta cu ceapă poate fi une din cele mai rapide opţiuni. Uşor de pregătit, plăcinta seamănă cu o pizza calzone ceva mai săracă în umplutură.

Ingrediente:

250 g făină albă
1/2 plic drojdie uscată
1 linguriţă rasă zahăr
1/2 linguriţă sare
170 ml apă călduţă
1 lingură
ulei de măsline

Pentru umplutură:

2 cepe mici albe
2 cepe mici roşii
2 linguri ulei pentru călit ceapa
2 linguri ketchup

Mod de preparare:

Intr-o cană amestecăm drojdia cu zahărul şi o lingu­riţă de făină. Se adaugă 100 ml apă călduţă şi lăsăm la dospit 10 minute.

Punem într-un vas făina şi sarea, iar în mijloc se face o gaură în care turnăm drojdia dospită. Frământăm cu mâna şi adăugăm restul de apă călduţă. Spre final se adaugă şi uleiul. Terminăm de frământat când aluatul începe să se desprindă de degete. Este un aluat uşor mai moale.

Presărăm deasupra puţină făină, acoperim cu un prosop şi punem la loc cald ferit de cu­rent pentru aproximativ 45-60 de minute.

In acest timp putem să pregătim ceapa, pe care o curăţăm, o feliem şi o călim în 2 linguri de ulei. Lăsăm deoparte să se ră­cească.

Aluatul dospit îl întindem pe masa de lucru tapetată cu făină. Pe jumătate de aluaţ punem ceapă călită şi pe cealaltă jumătate întindem ketchup-ul. Indoim şi apăsăm marginile apoi mai îndoim încă o dată şi întin­dem uşor cu mâna, iar pe margini apăsăm cu o furculiţă sau tot cu mâna.

Punem plăcinta într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul preîncălzit timp de 25- 30 de minute sau până se rumeneşte uşor deasupra, potrivit restaurantedelux.ro.

Se feliază plăcinta şi se serveşte caldă.

Un tavan fals s-a prăbușit, joi, peste elevi, în timpul orelor de curs, la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii din Buzău. Reprezentanții unității de învățământ spun că niciun copil nu a fost rănit, iar tavanul a căzut din cauza greutății unui videoproiector, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Liceului Tehnologic Meserii și Servicii din Buzău, Aurica Neacșu, a declarat că incidentul s-a petrecut joi dimineața, în timpul orelor.

“S-a întâmplat într-una din sălile de clasă. A căzut tavanul fals. Sălile sunt foarte înalte și de aceea există tavanul fals. Acum două luni, cei de la Liceul Tehnologic Costin Nenițescu, căci ei au fost mutați la noi, și-au montat un videoproiector, iar acum, probabil, a cedat din cauza greutății. Copiii erau în clasă dar nimeni nu a fost rănit”, a spus Neacșu.

Potrivit directorului, doar sala de curs aparține Liceului Tehnologic, elevii peste care s-a prăbușit tavanul fiind de la Liceul Costin Nenițescu.

Pagina 1 din 3520