Citim pe toate canalele de informare (oficiale, nu doare pe cele in care ne putem da toti cu parerea) ca spitalele si cadrele medicale din linia intai nu au echipamentele de protectie necesare pentru a isi desfasura activitatea eficient si in conditii de siguranta atat pentru ei cat si pentru cei din jurul lor.

Pe de alta parte, desi nu mai lucrez in distributia de medicamente din Romania din 2010 dar consiliez firme similare din Europa de Vest, primesc in mod pasiv oferte de echipamente de protectie (masti, combinezoane, viziere, solutii de dezinfectare antibacteriene & antivirale,…) dar si aparate medicale precum ventilatoare invazive (prin intubare atat de necesare pentru cazurile disperate), stocuri existente fizic care pot fi aduse rapid in tara, direct pe aeroportul Otopeni, cu avion dedicat daca se semneaza contract cu plata pe baza de Garantie Bancara, dupa livrarea si certificarea stocului ca fiind conform cu standardele ofertate => zero risc, rapiditate maxima, PROBLEMA REZOLVATA, scrie în Ziarul Financiar Vivian Diaconescu, fost manager în industria farma.

In alta ordinde de idei, iata situatii absurde ce pot exista zilele acestea in Romania => firma SANOFI, cea care produce PLAQUENIL (medicamentul atat de mediatizat deoarece reduce inflamatia plamanilor pacientilor in stare grava) de aproape 2 saptamani se „ROAGA” de autoritatile competente (ANM si MS) SA POATA DONA sistemului de sanatate din Romania un stoc semnificativ de PLAQUENIL…si nici pana azi formalitatile nu au fost decise si intocmite pentru a se preda stocul catre UNIFARM ca sa il distribuie catre focare??? Daca aceasta situatie nu aduce a incompetenta sau mai rau, neglijenta criminala, atunci ce sugereaza aceasta situatie, mai susține Diaconescu.

Libertatea a verificat contractele de achiziții publice încheiate anul trecut între diverse firme și Spitalul Județean de Urgență Suceava. Am vrut să vedem cum au fost cheltuiți banii spitalului și care au fost prioritățile fostei conduceri. Astfel, am descoperit o patroană de pensiune care a obținut un contract de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea Laboratorului de Medicină Nucleară.


Angelica Crăciunaș patronează, în acte, firma Antramicons SRL, o firmă de construcții care a reușit, anul trecut, să obțină un contract în valoare de aproximativ 1.700.000 de euro cu Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Administratorul firmei: Nu știu despre ce e vorba

Conform anunțului de pe SEAP, contractul vizează amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul spitalului.

Contactată de Libertatea, Crăciunaș a răspuns că nu are nicio legătură cu acest contract și că figurează doar în actele firmei. În realitate, ea are în grijă Pensiunea Casa Angelica din Câmpulung Moldovenesc.

Reporter: Cum ați ajuns să câștigați acest contract pentru amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din Spitalul Județean Suceava?

Angelica Crăciunaș: Oh, nu, dar noi facem doar… Nu am făcut noi laboratorul ăsta.

Reporter: Am în față anunțul de pe SEAP potrivit căruia firma dumneavoastră a câștigat licitația.

Angelica Crăciunaș: Nu, nu, altă firmă a câștigat.

Reporter: Pe SEAP scrie că dumneavoastră ați câștigat.

Angelica Crăciunaș: Da, dar nu știu despre ce este vorba.

Reporter: Figurați în acte drept asociat unic și administrator al acestei firme.

Angelica Crăciunaș: Da, sunt administrator, dar nu mă ocup eu. Eu mă ocup mai mult de pensiune… Vă dau numărul celui care se ocupă, Mugurel Munteanu.

Munteanu: “Sunteți niște nesimțiți! M*ie!”

Contactat de Libertatea, Mugurel Munteanu, bărbatul indicat de Angelica Crăciunaș drept patron al firmei, a reacționat virulent.

“Sunteți niște nesimțiți. Rețineți bine ce vă spun. Investigați bine, după care o să vedem. S-a depus o ofertă, dar nu am câștigat-o, da? Hai, la revedere!”

La insistențele Libertatea de a încerca să înțelegem cine se ocupă, de fapt, de această firmă și ce s-a petrecut cu contractul, Munteanu a înjurat și a închis telefonul.

“Înțelegeți o m*ie. M*ie!”, a spus bărbatul.

Ce spune anunțul de pe SEAP Conform anunțului de pe SEAP, contractul încheiat între firma patronată de Angelica Crăciunaș și Spitalul Județean Suceava are drept obiect amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul unității sanitare.

Contractul s-a încheiat prin procedura simplificată la 21 octombrie 2019, iar valoarea acestuia se ridică la suma de 8.345.140 lei, adică aproximativ 1.700.000 de euro.

Firmă abonată la contracte cu statul Firma Antramicons SRL a fost înființată în 2013 și are drept obiect de activitate lucrări de construcții pentru drumuri și autostrăzi. Sediul este în satul Pojorâta din județul Suceava. Asociat unic figurează Angelica Liliana Crăciunaș. Conform termene.ro, în 2019, firma a câștigat 10 contracte cu instituții ale statului, în valoare totală de 26.323.852 lei. Potrivit aceluiași portal, trei dintre aceste contracte au fost încheiate cu Spitalul Județean de Urgență din Suceava, din 2017 și până astăzi.

Un tanar roman reintors acasa din Belgia a postat pe Facebook un mesaj nimicitor la adresa lui Klaus Iohannis, pe care, spune barbatul, l-a votat in 2014 dupa ore de stat in frig, la coada.

Iata ce spune tanarul:

'Iohannis știi ce e asta? Coada la care am stat sa te votez la Bruxelles acum 5 ani. N-am fost alături de tine doar cu gândul cum ai declarat că ești tu alături de noi, sucevenii, acum. Am fost toți alături dar fizic, ore întregi ca și in 2019.

Ne-ați închis orașul și ne-ați lăsat să ne descurcăm cu efective depășite de situație încă de la început. Un coleg, un băiat de aur care a donat 10000 viziere spitalelor din România, făcute pe banii și timpul lui, se roagă acum pentru ca tatăl lui să fie tratat corect la spitalul județean Suceava, nimic mai mult. Sunt zeci de postări ale persoanelor internate acolo și situația e critică dar tu știi asta.

Dezamăgitor și frustrant că ne tratezi așa, dacă nu faci ceva vei rămâne o pata neagră în istorie, un simbol al lașității. Deși mă tem că e deja prea târziu pentru tine, îngrijoratule."

Presedintele CJ Prahova va fi invitat, in aceasta seara, in emisiunea "Concret", difuzata pe Prahova TV.

"Ne vedem seara aceasta, de la ora 20:00, pe Prahova TV, la emisiunea Concret, să discutăm despre sănătate, fonduri alocate pentru spitale și măsurile luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.", a anuntat Toader.

Tăriceanu alături de președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele UDMR Kelemen Hunor și președintele Pro România Victor Ponta a depus la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgență.

”În urmă cu exact o lună de zile spuneam că trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva alegerile locale ar trebui să fie amânate până după stingerea pandemiei de coronavirus, ca o dovadă de responsabilitate. La acea vreme, dl Orban a înțeles să facă bășcălie. Acum vedem cu toții că nu putem avea alegeri locale la termen.

Dacă Guvernul nu are curaj să adopte o măsură clară și fermă în privința alegerilor locale, nu e problemă, preia inițiativa Parlamentul.

Astăzi, alături de președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele UDMR Kelemen Hunor și președintele Pro România Victor Ponta am depus la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgență.

Ar fi fost bine să fie luată o decizie de când am propus eu, dar e bine și acum, pentru că timpul ne presează!”, scrie Tăriceanu pe contul de Facebook.

Proiect de lege/ Prelungirea mandatelor din administratia publica locala

Lorena Quaranta, un medic rezident din Italia de 27 de ani, a fost ucisă de iubitul ei, după ce bărbatul a acuzat-o că l-a infectat cu noul coronavirus.

Totul s-a petrecut marți dimineață într-un apartament aflat în localitatea Furci Siculo, provincia italiană Messina. După ce a strangulat-o, bărbatul a vrut să se sinucidă, scrie DailyMail.

Ce au găsit polițiștii în apartament
Antonio De Pace, iubitul Lorenei, a chemat carabinierii la primele ore ale dimineții de marți, 31 martie. Odată ajunși la locul tragediei, bărbatul le-a mărturisit polițiștilor că și-a omorât iubita.

Oamenii legii au chemat ambulanța, tânărul fiind transportat de urgență chiar la spitalul unde lucra Lorena. De Pace a fost salvat tocmai de colegii de muncă ai iubitei sale.

Confesiunea criminalului
„M-a infectat cu coronavirus și am ucis-o!”, asta le-a spus tânărul polițiștilor, în timpul interogatoriului. Magistrații, însă, nu îl cred pentru că cei doi au fost testaţi şi niciunul dintre ei nu era infectat cu COVID-19.

Pe 27 martie, cu câteva zile înainte să fie ucisă, Lorena a postat pe Facebook un mesaj despre moartea a 41 de medici în Italia, uciși de coronavirus, afirmând că situaţia este „inacceptabilă”.

„Acum, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm responsabilitatea şi iubirea pentru viaţă. Trebuie să arătaţi respect pentru voi înşivă, familiile voastre şi pentru ţară. Trebuie să vă gândiți la cei care își dedică viața pentru a-i îngriji pe cei bolnavi. Haideți să fim uniți stând în case. Să evităm să ne îmbolnăvim și să-i îmbolnăvim pe cei dragi”, a scris tânăra.

Lorena Quaranta s-a născut în Favara, Sicilia, însă cuplul locuia de câteva luni în Messina.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat joi în ședința guvern un proiect de hotărâre care să prelungească posibilitatea acordării de zile libere plătite pentru părinții care stau acasă să aibă grijă de copii inclusiv pe perioada vacanței școlare.

MINIVACANŢĂ PAŞTE 2020. Ministrul Muncii a anunțat joi, în ședința de guvern, inițierea unei hotărâri care să prelungească această prevedere și pe perioada vacanței școlare.

Guvernul a stabilit că, pe durata stării de urgență, cât școlile sunt închise, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. 

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat încă de miercuri că Executivul va corecta acest vid legislativ, iar părinții vor putea să stea acasă și în perioada vacanței de Paște.

"Așa este, legea nu a fost gândită pentru această perioadă. Nu avea nimeni cum să anticipeze că se va ajunge într-un asemenea punct, dar sigur că vom avea grijă ca până la intrarea în vacanță să oferim în continuare posibilitatea unuia dintre părinți să rămână acasă. Vom avea reglementarea și cadrul legal pregătit pentru ca unul dintre părinți să poată sta acasă cu copilul", a spus Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a avansat o possibilă dată de relaxare a restricțiilor de liberă circulație a cetățenilor în România ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. În direct la Digi24, acesta a precizat când ar fi posibilă în țara noastră o relaxare a restricțiilor de liberă circulație a cetățenilor.

"Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare", a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a mai precizat că România va face parte dintr-un studiu internațional, pentru testarea singurului medicament etiologic care există disponibil în momentul de față și care tratează cauza coronavirusului.

"E un medicament etiologic, deci care tratează cauza bolii, singurul de fapt care există disponibil în momentul de față și unde există speranțe legate de o bună eficacitate. E vorba despre un medicament dezvoltat în SUA și noi o să fim parte a unui studiu internațional, în care mai sunt vreo 20 de țări din întreaga lume, în care se vor testa comparativ scheme terapeutice uzuale, le știți foarte bine, antivirale utilizate în infecția HIV, cu interferon, cu hidroxiclorochină, în paralele cu acest medicament. Vor fi loturi de pacienți și scopul este să observăm un câștig terapeutic net în favoarea acestui medicament etiologic și atunci, probabil, și compania americană va putea într-un timp relativ scurt să-l autorizeze pentru producție și pentru punere pe piață, într-un interval de câteva luni", a declarat Alexandru Rafila.

Medicul a mai precizat că pentru a încetini ritmul de infectare, mai ales în rândul medicilor, este nevoie de implementarea a doi pași esențiali: "Sunt două lucruri esențiale. În primul rând să existe echipamentul de protecție adecvat locului în care își desfășoară munca fiecare dintre cadrele medicale. Al doilea lucru, trebuie să facă toate spitalelele exerciții de utilizare a echipamentului, de îmbrăcare și mai ales de scoatere a echipamentulu pentru că contaminarea se poate face inclusiv în momentul în care se scoate echipamentul. Dincolo de asta, măsurile acestea pe care le repetăm, de igienă a mâinilor, de igiena strănutului".

Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri şi actual copreşedinte al Platformei Social-Liberale, anunță pe Facebook că vrea să ajute firmel lovite de criza de coronavirus.

"Am decis sa aloc toate resursele programului Smart Start USA pentru susținerea firmelor romanesti lovite de criză. Am lansat astăzi programul național de informare și îndrumare gratuită Primajutorimm.ro și linia verde 0800 080 112.

Primajutorimm.ro este un serviciu care oferă informații și îndrumare gratuită pentru toate firmele românești afectate de criză. Orice antreprenor ne poate contacta printr-un simplu telefon la numărul verde 0800 080 112 pentru a afla cum poate accesa facilitățile disponibile în această perioadă. Prin initiativa Prim Ajutor IMM ne propunem să salvam cât mai multe companii românești care vor apela la noi în această perioadă.

Epidemia de Coronavirus a generat o criză economică fără precedent în ultimele decenii. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a ajuta firmele afectate să absoarbă cât mai bine șocul generat de efectele epidemiei.

Programul este creat de specialiștii echipei noastre, alături de experți recunoscuți, prin care vom fi permanent la dispoziția IMM-urilor care au nevoie de sustinere in aceasta perioada. Din echipă mai fac parte Alexandru Coita, fost secretar de stat, economist și diplomat, Radu Lupaș, antreprenor la nivel internațional, Silvia Uscov, cunoscut avocat, împreună cu o echipă de consultanți cu experiență în consultanță pentru IMM-uri din România", a scris Ilan Laufer, pe Facebook.

Nemultumiti de decizia autoritatilor de a transforma Spitalul din Campina in unitate suport pentru pacientii cu COVID-19, dar si de faptul ca Primaria Campina nu le-a pus la dispozitie echipamente de protectie conforme cu standardele actuale, opt medici ai Spitalului Municipal Câmpina au demisionat. Spitalul suport pentru pacienții cu noul COVID-19 a rămas, în aceste condiții, cu doi medici de ATI.

Prefectura Prahova a anunțat joi că, până acum, au fost înregistrate zece demisii date de medicii din județ.

Opt dintre ei sunt medici la Spitalul Municipal Câmpina, desemnat unitate-suport, altul lucra la Spitalul de Boli Pulmonare Breaza și ultimul la Spitalul Orășenesc „Sf. Filofteia“ din Mizil.

Dintre medicii demisionari, patru sunt pensionari, dar au continuat să profeseze, spun cei de la Prefectura Prahova.

La rândul său, managerul Spitalului Municipal Câmpina, Călin Tiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că dintre cei opt medici demisionari, 3 erau ATI-iști, iar ceilalți doctori neonatologi, de interne sau chirurgi.

„Cei trei ATI-iști erau în activitate, în floarea vârstei, peste 40 de ani. Ceilalți sunt pensionari care aveau contracte de colaborare pe care le-au întrerupt. Noi am scos la concurs posturi, în trecut, dar care nu s-au ocupat. În mod normal, am avea nevoie de 8 medici ATI, acum sunt doi”, a declarat Tiu.

Spitalul Municipal Câmpina a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu noul COVID -19 în județul Prahova.

Pagina 1 din 4306

Cele mai citite