Unitățile din învățământul preuniversitar de stat vor primi fonduri în valoare totală de 144,502 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile și hotărârile judecătorești.

           Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o hotătâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor de personal, inclusiv a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv pentru învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională.

           Astfel, suma de 5,282 milioane lei se alocă pentru pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora pentru finanțarea unităților de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională. Suma de 2,5 milioane lei se repartizează pentru asigurarea plății tranșelor aferente hotătârilor judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională.

           De asemenea, administrațiile locale vor primi 136,72 milioane lei, din care 87,72 milioane lei pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, iar 49 milioane lei pentru plata tranșelor aferente hotărârilor judecătorești stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

 

Sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, referitoare la existența unui conflict juridic de natură consti­tuțională între Guvern și Parchet, ocazionat de anchetarea de către DNA a celor două hotărâri de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute la Consiliul Județean Teleorman, a fost respinsă, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Curtea Constituțională. Însă, CCR a stabilit că procurorii pot ancheta doar săvârșirea unor posibile infracțiuni, nu și legali­tatea sau oportunitatea adoptării unei hotărâri de Guvern.

Plenul Curții Constituționale a luat, astfel, în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituți­onală dintre Executiv și Ministerul Public, declanșat de cercetarea penală a legali­tății HG nr. 858/2013, respectiv a HG nr. 943/2013. În urma deliberărilor, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există acest conflict juridic, iar cele două hotărâri de Guvern reprezintă acte admi­nistrative individuale, a căror adoptare sau emitere poate face obiectul cercetării penale. Dar doar în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care „au precedat” sau „au însoțit” adoptarea sau emiterea lor.

Astfel, Curtea arată că Legea Funda­mentală permite cercetarea săvârșirii unor posibile infracțiuni, dar nu permite deschiderea unui dosar penal legat de oportunitatea sau legalitatea emiterii unei hotărâri de Guvern. Pe de altă parte, CCR arată că nu există similitu­dini între această situație și cea reținută în cuprinsul Deciziei 68/2017, aceasta din urmă statuând faptul că Parchetul nu poate ancheta, sub nicio formă, ordonanțele de urgență ale Guvernului, acestea fiind acte normative, nu individuale. Raționamentul Curții urmează să fie cuprins în motivarea hotărârii ce va fi publi­cată în Monitorul Oficial. Chiar și așa, decizia este definitivă și general obligatorie.

Reamintim că DNA i-a deschis fostului vicepremier Sevil Shhaideh dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că a inițiat și promovat, în anul 2013, o hotărâre de Guvern, în urma căreia Insula Belina și Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Județean Teleorman. Această hotărâre de Guvern a fost precedată de un act similar, inițiat de către fostul ministru al Fondu­rilor europene, Rovana Plumb, pentru care, însă, Parlamentul nu a dat aviz în vederea începerii urmăririi penale.

Decizia CCR a fost anunțată de președintele Valer Dornea­nu. Motivarea va face lumină în acest caz controversat

Este prematur să exprim un punct de vedere, pentru că am luat şi eu cunoştinţă de dispozitiv, dar cred că trebuie să vedem şi consideren­tele. Vă aduc doar un argument - nu uitaţi că a fost decizia cu privire la abuzul în servi­ciu, când dispozitivul a fost «se respinge», iar considerentele erau de instituire a unui prag. Cred că este prudent şi corect să aşteptăm considerentele, să vedem ce au considerat judecătorii când au dat decizia Tudorel Toader.

Reducerea vitezei la intrarea în staţie a trenurilor de metrou creează intervale mai mari de timp între trenuri, care pot duce la supraaglomerarea în staţii, spune Metrorex. Compania precizează că reducerea vitezei este impusă de siguranţa călătorului, distanţa de frânare şi intervalul de circulaţie.

"Cu privire la micşorarea vitezei de intrare la peron a trenurilor de metrou menţionăm că aceasta este impusă de sistem tinând cont şi de următoarele criterii: siguranţa călătorului, distanţă de frânare, intervale de circulaţie. În cazul utilizării unei viteze reduse la peron s-ar crea intervale mai mari de succedare între trenuri, ceea ce ar produce disconfort publicului călător şi, mai grav, ar duce la mai multe situaţii de supraaglomerare în staţii. Precizăm că distanţa de frânare este direct proporţională cu masa inerţială a trenului de metrou care este foarte mare, ceea ce implică o distanţă de frânare mai mare”, explică Metrorex, după ce pe reţelele de socializare, în urma crimei de marţi de la metrou, oamenii au criticat faptul că trenurile intră cu o viteză prea mare în staţii, iar o viteză redusă ar fi putut evita dezastrul, scrie news.ro.

Compania de transport mai precizează că, pentru siguranţa călătorilor, are angajate servicii specializate de pază, însă de ordinea publică ȋn spaţiile publice din metrou se ocupă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada de Poliţie pentru Transport Public – Serviciul de Poliţie Metrou.

"Cu toate acestea, Metrorex a luat şi ia în permanenţă măsuri suplimentare pentru a oferi călătorilor condiţii optime de transport şi are în plan proiecte care vizează îmbunătăţirea acestor servicii. Metrorex va da tot concursul structurilor abilitate ale statului responsabile cu asigurarea protecţiei publice şi va colabora cu acestea pentru a găsi cele mai potrivite soluţii pentru creşterea nivelului de siguranţă a călătorilor în spaţiile publice ale staţiilor de metrou”, spune compania.

O tânără în vârstă de 25 de ani a murit marţi seară, în staţia de metrou Dristor. Ea a căzut în faţa unei garnituri de metrou, iniţial suspectându-se că a fost vorba despre o sinucidere. Poliţia Capitalei a anunţat, după câteva ore, că tânăra a fost de fapt împinsă de o altă femeie şi a făcut publice imagini cu aceasta.

Femeia încercase un gest similar în staţia Costin Georgian, cu puţin timp înainte, când a împins o altă tânără, dar aceasta nu a păţit nimic. Poliţia spunea că fata agresată la staţia Costin Georgian a făcut reclamaţie în jurul orei 20:00.

Agresoarea celor două fete este cercetată pentru omor şi tentativă de omor şi a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

O singură cameră de supraveghere din cele 22 existente în staţia de metrou Costin Georgian a surprins tentativa de omor a tinerei care a reuşit să scape după ce s-a luptat cu agresoarea care a împins-o de mai multe ori în faţa metroului, a declarat, joi, şeful Poliţiei Capitalei, Dragoş Nicu. El a afirmat că procedura a durat foarte mult pentru că au trebuit analizate imagini video de pe toate camerele de supraveghere din staţie până la găsirea celor în care a fost surprins momentul agresiunii. Potrivit şefului Poliţiei Capitalei, în dispeceratul Poliţiei Capitalei nu a fost primit niciun apel la 112 prin care să se anunţe sau reclame tentativa de omor.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anunţat că a sesizat Parchetul Militar privind eventuale încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a preluat apelul telefonic privind tentativa de omor de la staţia de metrou Costin Georgian.

Tânăra care a supravieţuit tentativei de omor de la staţia de metrou Costin Georgian, după ce s-a luptat cu agresoarea care a împins-o de mai multe ori, a aşteptat două ore pentru a putea depune plângere la Poliţie, pentru că în faţa ei era o femeie care îşi pierduse sacoşa pe peron, iar poliţistul de acolo i-a cerut să aibă răbdare, motivând că el este singur, a declarat, la Antena 3, tatăl tinerei, precizând că după incident, care a avut loc în jurul orei 15.30, au sunat la 112, de unde au fost direcţionaţi la poliţia din metrou, reuşind să depună plângerea în jurul orei 19.00. Tatăl fetei mai spune că agresoarea ar fi avut scris în palmă mesajul "Am făcut-o, dar am confundat-o".

Poate nu ştiaţi despre această metodă, dar nu-i nimic, unii administratori o ştiu foarte bine şi o practică, pentru că totdeauna se găsesc metode de a înşela proprietarii şi aşa mult prea încărcaţi la facturi. Metoda chitanţierului dublu este simplă: una scrie la tine pe chitanţă, alta înregistrează administratorul în evidenţa sa. Şi aşa te trezeşti, după nişte luni dator sau cu facturi inexplicabil de mari emise de administrator.


Despre ce este vorba: În urma unui control la  Asociația de proprietari nr. 26, Brazda lui Novac s-a constatat că administrator, prin metoda chitanțierului dublu, a sustras din încasările de la proprietari peste 500.000 de lei, notează GdS.

Primele semne de întrebare

Proprietarii s-au trezit din senin fără apă caldă şi cu mari datorii la furnizorul de căldură. Dar ce i-a enervat şi mai atare, erau încărcați pe listele de întreținere cu sume imense. Alţi proprietari au descoperit că pe chitanțele eliberate de la asociație figurau cu o anumită sumă plătită la întreținere, dar în registre cu o alta, mult mai mică. În plus, alți locatari s-au trezit cu restanțe de aproximativ 100.000 de lei, în condițiile în care oamenii au chitanțe cu sumele plătite la întreținere.

Metoda de înşelăciune

Potrivit jurnaliştilor de la GdS, fostul administrator, Poliana Ghiță, folosea chitanțier dublu și în acest fel a putut sustrage sumele de bani. Își făcea comandă de chitanțiere, pe care nu le mai înregistra în documentele asociației. Când cenzorul îi cerea documentele la verificat, respectiv dosarele-financiar contabile, i le înainta, după care revenea și anula diferite sume. În același mod opera și cu fișele proprietarilor în care făcea modificări.

Ancheta

Dosarul se află acum în lucru la Secția de Poliție 4 Craiova, care urmează să efectueze cercetările. Administratorului i-a fost retras atestatul și a fost amendat cu 3.000 de lei
.

LOTO, LOTO 6 DIN 49: REZULTATE LOTO 14 DECEMBRIE 2017. Numere loto 14.12.2017.  LOTERIA ROMÂNĂ continuă seria extragerilor la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Dat fiind faptul ca zilele de 14, 15 si 16 au fost declarate zile de doliu national, emisiunea Lozul cel Mare de joi, 14 decembrie, nu va fi difuzata. Ph-online.ro vă prezintă numerele extrase.

NUMERELE EXTRASE joi, 14 decembrie, 2017

Deputatei USR Cosette Chichirău i se sugerează să meargă la psiholog, după ultimele evenimente din Parlament, în care a fost protagonistă. Deputatul Marian Cucşa, vicepreşedinte ALDE, susţine protestul deputatului PSD Liviu Pleşoianu cu privire la Chichirău şi o sfătuieşte pe această să caute sprijin.

"Ma alatur solicitarii colegului meu pentru ca am asistat la intreaga scena si consider inadmisibil un astfel de comportament. Gestionarea emotiilor, a furiei in speta, tine de ramura psihologiei, acolo unde i-as sugera doamnei Cichirau sa caute sprijin. Parlamentul Romaniei este o institutie de rang superior care are nevoie de oameni echilibrati si cerebrali", scrie Cucşa pe Facebook.

Declaraţia vicepreşedintelui ALDE vine la o zi după ce deputata Steluţa Cătăniciu a afirmat că deputata Cosette Chichirău ar fi ameninţat-o în Parlament, transmiţându-i un "Ne vedem la metrou", în contextul crimei petrecute marţi seara.

Între orele 14 și 16, la nivelul municipiului Ploiești a fost desfăşurată o acțiune în zona Pieţei ”1 Decembrie 1918”, a cartierelor Mimiu și Bariera Bucov, pentru prevenirea infracționalității stradale, a faptelor ilegale de comerț, precum și pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică.

La acțiune, au participat 29 de polițiști, împreună cu specialiști din cadrul D.S.V.S.A., al O.J.P.C., precum și 10 subofiţeri jandarmi.

Au fost legitimate 60 de persoane (11 avertizate), controlate 16 autovehicule și 13 societăți comerciale controlate, ocazie cu care au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 65.875 lei.

De asemenea, au fost confiscate mărfuri în valoare de 710 lei (produse de panificație, băuturi răcoritoare, flori etc.). 

În cadrul campaniei deprevenire a furturilor din locuințe „Hoții sunt creativi, fii preventiv!”, precum şi prevenirea înşelăciunilor prin metoda „accidentul”, miercuri, 13 decembrie, pe strada Sergent Erou Mateescu Gheorghe din municipiul Ploiești, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției nr. 2 Ploiești, au desfășurat activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe și înșelăciune.

Astfel, cetățenii identificați la domiciliu, majoritatea persoane în vârstă, au fost informați cu privire la principalele moduri de operare folosite de infractori, dar şi măsurile de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte.

La data de 13.12.2017, polițiștii de investigare a criminalităţii economice din cadrul serviciului de profil au definitivat cercetările într-un dosar penal întocmit pe numele unui ploieștean de 24 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că acesta ar fi indus in eroare o societate comercială, în scopul obţinerii unui pachet turistic în valoare de 1.267 lei, prin crearea convingerii părţii vătămate că va achita contravaloarea acestuia prin intermediul unei aplicaţii tip internet banking, fără a-și respecta angajamentul luat.

De asemenea, la data de 14.04.2017, același inculpat a indus în eroare un bărbat cu privire la intenţia de a achiziţiona un autoturism de lux, în schimbul sumei de 184.500 lei, prin emiterea, cu ajutorul aplicaţiei aceleiași aplicații, a unui ordin de plată pentru care ştia că nu are acoperire. Ulterior, a folosit autoturismul cu titlu de gaj, cu ocazia încheierii unui contract de împrumut.

  În cauză a fost instituită măsura popririi sumelor de bani existente sau care vor fi alimentate în conturile bancare ale inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului cauzat persoanelor vătămate.

Dosarul penal a fost înaintat unității de parchet cu propunere de emitere a rechizitoriului și sesizare a instanței competente.

                  

Aproape 20.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, cele mai multe fiind în Capitală şi în judeţele Prahova, Arad şi Sibiu, în timp ce în Caraş-Severin, Bacău, Sălaj, Suceava, Giurgiu şi Buzău sunt cele mai puţine locuri de muncă libere, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 

Dintre cele 19.500 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional, 3.974 sunt în Bucureşti, 1.854 sunt în Arad, 1.654 sint în Prahova, 1.120 sunt în Sibiu, 993 sunt în Timiş, 664 sunt în Cluj, 650 sunt în Constanţa, 605 sunt în Iaşi, 525 sunt în Dolj, 508 sunt în Ilfov, 433 sunt în Galaţi, 431 sunt în Hunedoara, 422 sunt în Argeş, 420 sunt în Vâlcea, 407 sunt în Mureş, 369 sunt în Harghita, 345 sunt în Braşov, 328 sunt în Gorj,  303 sunt în Neamţ, 258 sunt în Bihor, 257 sunt în Brăila, 255 sunt în Maramureş, 226 sunt în Dâmboviţa, 224 sunt în Bistriţa-Năsăud, 221 sunt în Vaslui, 214 sunt în Călăraşi, 206 sunt în Teleorman, 192 sunt în Tulcea, 171 sunt în Alba , 165 sunt în Satu Mare, 164 sunt în Olt, 152 sunt în Botoşani, 128 sunt în Ialomiţa, 108 sun în Vrancea, 104 sunt în Mehedinţi, 102 în Covasna, 83 în Buzău, 70 în Giurgiu, 69 sunt în Suceava, 66 sunt în Sălaj, 34 în Bacău şi 26 sunt în Caraş-Severin.

De asemenea, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.670), agent de securitate (1.316), lucrător comercial (1.302), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.276), confecţioner-asamblor articole din textile (1.030), manipulant mărfuri (894), montator subansamble (887), vânzator (716), confecţioner cablaje auto (680) şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor (634).

Pagina 1 din 2650