Consiliul Judeţean Prahova a organizat, la finalul acestei săptămâni, o expoziţie în Germania, în cadrul seriei de evenimente "Euro-Prahova", prin care autorităţile judeţene au promovat judeţul cu scopul atragerii investitorilor străini.

După deplasări, de-a lungul anilor, în Franţa, Italia, Belgia sau Republica Moldova, în 2017 reprezentanţii CJ şi-au îndreptat atenţia spre Germania, ediţia din acest an urmând să se desfăşoare în localitatea Heidelberg, în perioada 24-25 iunie.

Un moment inedit a avut loc pe strazile orasului german cand un grup de artisti prahoveni au cantat melodii romanesti, spre incantarea nemtilor si a turistilor aflati in zona si care au inceput imediat sa filmeze.

 

Dragoste cu năbădăi sau, mai bine zis, cu bătăi şi abuzuri. Este imaginea unei ţări în care o femeie este bătută la 30 de secunde, iar violenţa domestică este acceptată tacit. Ce putem spune despre despre un popor în care, una dintre cele mai cunoscute şi împărtăşite zicale este ,,Bătaia este ruptă din Rai”? Iulian Apostu, profesor universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a explicat, în cadrul unui interviu pentru Gândul, că în România suntem mai degrabă într-o tranziţie spre modernitate decât într-o modernitate propriu – zisă, în care bărbatul nu este de acord cu echitatea şi nu acceptă să îi scadă puterea de decizie şi controlul în faţa partenerei sale din cuplu şi în faţa unei modernizări şi evoluţii a acesteia.

„Ideea violenţei şi a bătăii rupte din Rai este doar o idee care încearcă să reaşeze pe postamentul priorităţii conjugale pe bărbat. Adică el să îşi recâştige din nou acea calitatea de lider. Astăzi, bărbatul nu mai poate să mai realizeze acest reper al tradiţionalităţii pentru că societatea teoretic nu i-o permite. Singurul apel pe care îl poate face ca să îşi susţină într-o formă sau alta tradiţionalitatea este apelul la stereotip: stereotipul social, nu că este real, ci pentru că este crezut de toţi şi îi dă lui o putere să îşi justifice într-o formă sau alta tipul acesta de autoritate de tip tradiţional”, spune profesorul Iulian Apostu.

Femeile, în cele mai multe dintre cazuri, nu iau măsuri şi preferă să ascundă agresivităţile pe care le suportă pentru a nu-şi strica imaginea personală, a familiilor şi pentru a nu se face de ruşine în faţa comunităţii. În unele situaţii, inclusiv copii ajung să suporte consecinţele faptelor părinţilor săi, să fie afectaţi şi la rândul lor să le preia comportamentul. 

Nu puţine sunt şi cazurile în care, femeia, pe lângă abuzurile fizice, psihice şi emoţionale pe care le suferă, ajung să fie abuzate sexual deoarece bărbaţii cu care sunt într-o relaţie consideră că femeia este un bun care le aparţine şi de care poate dispune după bunul lor plac, iar ele trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile conjugale, fie că o fac de bună voie sau obligate. 

Vezi aici interviul integral cu profesorul Apostu.

Ministerul Finanțelor Publice va efectua a doua plată de dobândă anuală în valoare de 21,50 RON/obligațiune precum și rambursarea valorii nominale de 1.000 lei/obligațiune, aferente titlurilor de stat, conform Prospectului de emisiune a titlurilor de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice în cadrul Programului FIDELIS.

Plățile se vor realiza luni, 26 iunie 2017, în numerar, la ghișeele agențiilor Raiffeisen Bank, către persoane fizice, sau prin transfer bancar în conturile deținătorilor.

„Depozitarul Central S.A. va asigura distribuirea sumelor reprezentând dobânzi și rambursări ale valorii nominale către deținătorii titlurilor de stat, emise în anul 2015, iar plățile vor fi realizate prin intermediul Raiffeisen Bank SA, în calitatea sa de Agent de Plată”, transmite Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă. Populația a cumpărat în 2015 obligațiuni în valoare de 65 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%. Recent, Ministerul Finanţelor a anunţat că lansează, în iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, care marchează Centenarul Unirii şi va avea scadenţa în 2018.

 

România pare să-şi fi recâştigat renumele de „grânarul Europei”. România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, la finalul lunii mai, potrivit Comisiei Europene. Meritul principal nu e însă, al autorităţilor, ci al micilor agricultori, care şi-au dat seama că, împreună sunt mai puternici.

Agricultura românească continuă evoluţia susţinută, pe fondul investiţiilor semnificative din ultimii ani, relevă un studiu realizat de analiştii de la KeysFin.

Potrivit studiului citat, cele peste 7.000 de firme care activează în sectorul producţiei de cereale și-au dublat afacerile în ultimii 7 ani, de la 8,34 miliarde de lei în 2009 la 16,1 miliarde de lei în 2015.

În total, peste 40.000 de oameni sunt angajați de cele aproape 7.200 de companii.

„Pe fondul investiţiilor semnificative în optimizarea producţiei (seminţe de calitate, tratamente şi utilaje), profitabilitatea sectorului a crescut de peste 5 ori la 1,66 miliarde de lei în 2015”, arată studiul KeysFin.

Cei mai mari producători

Potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanţelor, Agro-Chirnogi SA din Călăraşi a fost, în 2016, principalul jucător în piaţa producătorilor de cereale. Compania, cu 623 angajaţi, a înregistrat anul trecut afaceri de 960,1 de milioane lei, aproape duble faţă de rezultatul din anul precedent. Şi profitul net a fost pe măsură, de 12 milioane de lei.

Agricost SA, din Brăila, s-a clasat pe locul 2 în piaţa producătorilor de cereale realizat de KeysFin. Compania, cu 917 angajaţi, a înregistrat în 2016 afaceri de 387,2 milioane lei, în creştere cu peste 21 milioane de lei faţă de rezultatul din anul precedent, și un profit net de 71 milioane de lei.

Următorul în topul cultivatorilor de cereale este Plantagro-Com SRL, cu afaceri de 380,3 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane de lei în 2016. Firma vasluiană, cu 140 de angajaţi, a reuşit una dintre cele mai spectaculoase evoluţii, reuşind să îşi crească business-ul cu peste 114 milioane de lei faţă de 2015.

Pe locul patru în clasament s-a situat Agroind Cauaceu SA. Firma bihoreană, care are 127 de angajaţi, a raportat anul trecut un business de 251,4 milioane de lei, cu peste 10 milioane de lei peste nivelul din anul anterior, şi un profit net de 7,3 milioane de lei.

Dincolo de performanţa acestor firme, interesantă este evoluţia companiei Interagro SRL, din Teleorman, unul dintre principalii jucători din piaţă în ultimii ani. După ce, în 2015, raportase afaceri de 374,5 milioane de lei, în 2016 a intrat în insolvenţă, iar business-ul a coborât semnificativ, până la 21,5 milioane lei.

Datele statistice arată că, dincolo de evoluţia generală pozitivă, agricultura românească se confruntă cu destule provocări. În 2015, datoriile se plăteau în acest sector, în medie la 468 zile, în timp ce încasarea creanţelor avea loc, în medie, la 198 de zile.

„Statisticile KeysFin arată că, pe ansamblu, situaţia s-a înrăutățit în ultimii ani. Perioada medie de încasare a creanţelor a crescut, de exemplu, de la 152 de zile în 2009 la 198 de zile, iar valoarea facturilor restante la furnizori se situează la peste 3,62 miliarde de lei”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Astfel, 1.854 de firme raportau, în 2015, capitaluri proprii negative, un nivel în scădere faţă de anii precedenţi. Valoarea capitalurilor proprii negative a atins, în 2015, nivelul de 1,92 miliarde de lei, în condiţiile în care în 2009 era de numai 617,9 milioane lei, iar lichiditatea curentă (indicator care reprezintă o modalitate de a evalua capacitatea companiei de a face faţă obligaţiilor sale pe termen scurt – n.r.) a crescut, în acelaşi interval, de la 0,93 la 1,05 în 2015.

„Chiar dacă, pe ansamblu, evoluţia sectorului este una pozitivă, încheierea unui contract de furnizări de servicii, de achiziţie de seminţe, îngrăşăminte, servicii de întreţinere etc, poate genera un blocaj financiar în măsura în care firmele nu se informează suficient în privinţa partenerilor de afaceri”, spun analiştii de la KeysFin.

Contextul european

Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, la sfârșitul lui mai 2017, România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană. Firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu (aproape dublu față de media înregistrată între 2011 şi 2015).

Din punctul de vedere al producţiei, recolta de cereale (inclusiv orez) a UE a crescut cu 12% între 2010 și 2015 la aproximativ 317 milioane de tone, adică 12,5% din producția globală. Grâul, orzul, orzul, porumbul au fost principalele culturi (86% în 2015). Firmele franceze au realizat 22,9% din producţia de cereale din UE, cele germane (15,4%) și poloneze (8,8%). România a fost în 2015 al cincelea producător de cereale din UE, cu 6% din total, nivel similar înregistrat de Spania şi Italia.

img

Pavilionul României din cadrul expoziţiei internaţionale „Energia viitorului”, care se desfășoară la Astana, Kazahstan, găzduiește timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de demonstrații tehnice organizate de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).

Astfel, vizitatorii pavilionului au ocazia să participe la demonstrații interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construiți de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale.

Toți vizitatorii interesați au ocazia să afle mai multe informații despre oferta educațională a UPB. De asemenea, Pavilionul României a primit vizita unei delegații a reprezentanților universităților din România. Aceasta a fost condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan.

România este prezentă cu un pavilion național la expoziţia internaţională, „Energia viitorului” care se desfăşoară la Astana, în Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017. Pavilionul este gândit să reprezinte o incursiune în știința si cercetare, precum şi in cultura României.

Realizat sub conceptul: „Energia luminii - (O călătorie în viitor)”, pavilionul României are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele.

Vine apocalipsa financiară! Guverne vor cădea, ţări vor da faliment, companii vechi vor dispărea

Proiectul ELI-NP este prezentat la Expoziția internațională ca o dezvoltare științifică și tehnologică aflată la limita cunoașterii umane, reprezentând esența progresistă a României: inventivitatea, creativitatea, orientarea spre viitor, având la bază o solidă tradiție în cercetare.

Acest proiect ştiinţific este cea mai mare investiţie în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume. Pe platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de waţi).

Prin complexitate şi inovaţie, laserul de la Măgurele este parte a ADN-ului ştiinţific românesc, iar ideea centrală, redată la nivel vizual, se referă la evoluţia ţării noastre în domeniul cercetării şi dezvoltării ştiinţifice. Pentru a întregi prezentarea proiectului pentru publicul vizitator, în pavilion va fi prezentată, în premieră, o machetă a clădirii experimentale ELI-NP, alături de macheta primului laser dezvoltat în România de către profesorul Ion Agârbiceanu, în 1962.

Conceptul cadru al Pavilionului a fost dezvoltat în acord cu tematica generală a expoziţiei dedicată energiei viitorului, la care s-au adăugat o serie de domenii conexe pe care România şi-a propus să le evidențieze: proiectele românești de amploare din domeniul hidroenergetic, contribuția cercetătorilor români la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii pe plan internaţional, momente ale istoriei științei în România, premiere mondiale (București - primul oraș din lume iluminat cu gaz lampant, Timișoara - primul oraș din Europa iluminat public stradal), prezentări ale patrimoniului cultural şi tradiţional românesc, dar şi ale potenţialului turistic.

În cadrul celor trei luni de expoziţie, vor avea loc o serie de evenimente de promovare economică, misiuni economice multisectoriale, cu scopul dinamizării schimburilor comerciale, prin identificarea de noi oportunităţi de afaceri pe piaţa din Kazahstan. De asemenea, vor avea loc evenimente de prezentare a ofertei educaționale și de promovare turistică.

Canicula e abia la început în acest an aşa că mai multe sfaturi chiar nu strică. Specialiştii ne oferă lista completă cu alimentele pe care trebuie să le consumăm în anotimpul cald.

Potrivit exquis.ro, o ceaşcă de ceai şi sandwich-urile cu castravete sunt principalele produse care pot avea un efect benefic asupra corpului atunci când temperaturile sunt ridicate.

Chiar dacă, îngheţata și produsele ţinute la frigider sunt tentante, nu fac bine corpului. Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei.

Cel mai bun aliment în zilele călduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub formă de sandwich cu maioneză şi sare.

Legumele şi fructele bogate în apă sunt cheia unei bune alimentaţii pe timp de caniculă, pepenele fiind un alt produs bun de consumat atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate.

Mâncărurile bogate în cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece constituie un aport foarte bun de calciu şi magneziu.

Pe litoral sunt plaje care au un grad ridicat de înec! Sunt turişti care se lasă păcăliţi de marea liniştită şi se aventurează în larg sau fac salturi curajoase de pe stabilopozi, însă exact acolo se formează curenţi din care puţini reuşesc să mai scape, informează Antena3.

Dintre staţiunile din sudul litoralului, Eforie, Venus, Costineşti, Jupiter şi Vama Veche sunt cele mai periculoase.

Valentin si Andreea, doi tineri din Ploiesti indragostiti pana peste cap, au ajuns vedete pe internet dupa ce baiatul s-a laudat cu fotografiile facute in masina personala in timp ce fata il "executa" ca la carte.

 

Se pare ca exista si o inregistrare video cu momentul XXX din masina, care ar fi trebuit sa fie unul intim. Asa cum ne-au obisnuit, insa, barbatii din ziua de azi sunt mai domnisoare decat fetele, fiind obligatoriu sa se laude prietenilor pentru a se simti cu adevarat "macho".

In cazul de fata, tanara ploiesteanca nu are nicio vina ca a ajuns de rasul anturajului, in schimb Valentin a demonstrat ca are probleme mari de personalitate si incredere, fiind probabil un individ frustrat. Altfel nu ne explicam de ce ar filma o scena intima ca sa o arate si altora.

Atentie, imagini explicite!

Miliardul american Jim Rogers, unul dintre cei mai prolifici investitori din lume, anunţă începutul unei noi crize globale, ”cea mai mare pe care o va prinde în timpul vieţii”, scrie Business Insider, potrivit ZF.

Rogers susţine că viitoarea prăbuşire financiară ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an sau anul viitor.

”Este interesant, pentru că lucrurile pleacă de unde nu te uiţi. În 2007 Islanda a dat faliment. Şi oamenii au spus ”Islanda? Este asta o ţară? Are măcar o piaţă?” Apoi a dat faliment Irlanda. Apoi Bear Stearns şi Lehman Brothers. Şi lucrurile au spiralat. Mereu se întâmplă când nu te uiţi.

Ar putea fi orice. Ar putea fi un fond de pensii din SUA care dă faliment. Ar putea fi o ţară pe care nu o urmărim. Ar putea fi răboi – deşi este foarte puţin probabil. Criza va fi cea mai mare pe care am prins-o vreodată”.

Miliardarul american susţine că au fost probleme în America la fiecare 4-7 ani de la începuturile Republicii, iar acum au trecut deja 8 ani de la ultima criză.

”Este cea mai lungă absenţă a unei criză din istorie, deci o nouă recesiune urmează. În 2008 am avut o problemă cu datoria. Datoria de atunci nu se compară cu ce datorii avem acum. În 2008, chinezii aveau mulţi bani păstraţi pentru zile negre. Când a început să ”plouă”, au început să cheltuie banii. Acum până şi chinezii au datorii imense, iar datoria este mult mai mare. Rezerva federală, banca centrală din America, are un bilanţ plin de datorii, de cinci ori mai mari faţă de 2008”.

Întrebat de Business Insider dacă poate cineva să salveze lumea de la această situaţie, Rogers a răspuns că se va încerca. ”Vor încerca să crească dobânzile. Apoi, când lucrurile vor fi cu adevărat rele, oamenii vor începe să sune şi vor spune: trebuie să mă salvezi. Este vorba de civilizaţia vestică, iar aceasta se va prăbuşi. Apoi FED, care este făcut din birocraţi şi politicieni, va spune că ”Trebuie să facem ceva”. Şi vor încerca să facă, dar nu vor reuşi.

”De aceea m-am mutat în Asia. Copiii mei deja vorbesc mandarină. Veţi vedea cum vor cădea guvernele, vom vedea ţări care vor cădea. Islanda a eşuat ultima oară, alte ţări vor urma. Veţi vedea partide că vor dispărea, veţi vedea instituţii care există de peste 150 de ani că vor dispărea”.

Conform unui studiu realizat recent în Statele Unite, turmericul, merele și strugurii ar putea deține secretul prevenirii și tratării unuia dintre cele mai comune tipuri de cancer, informează Medical News Today, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au identificat în turmeric, mere și struguri mai mulți compuși naturali care au potențialul de a "înfometa" tumorile la prostată și de a le reduce dimensiunile. Aceste substanțe par să aibă cele mai puternice efecte atunci când sunt asociate, după cum notează coautorul studiului, cercetătorul Stefano Tiziani de la Universitatea Austin din Texas, care a prezentat recent aceste descoperiri, realizate alături de colegii săi, în jurnalul "Precision Oncology".

Tumorile la prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cel de piele, care afectează bărbații din SUA.

Conform datelor Societății Americane de Cancer, se estimează că numai în acest an vor fi diagnosticate 161.360 de noi cazuri de cancer de prostată, iar în jur de 26.730 de bărbați vor deceda ca urmare a acestei boli.

Studii anterioare au identificat o serie de compuși, care se regăsesc în special în alimentele vegetale și au potențialul de a reduce riscul de cancer de prostată.

Pentru această cercetare, Tiziani și colegii săi au utilizat o nouă metodă de screening cu randament mare cu care au fost testate 142 de substanțe naturale în vederea identificării celor mai eficiente în stoparea dezvoltării celulelor care alcătuiesc tumorile la prostată.

În urma analizelor, echipa de cercetători a identificat trei compuși care s-au dovedit cei mai eficienți pentru stoparea dezvoltării celulelor tumorale din cancerul de prostată: curcumina, care se regăsește în turmeric, acidul ursolic, prezent în coaja de măr, și resveratrolul, găsit în strugurii roșii și în fructele de pădure.

Compușii au fost testați pe celule canceroase prelevate de la șoareci și oameni, atât individual cât și prin asociere.

Oamenii de știință au descoperit că în cazul asocierii dintre acidul ursolic și curcumină sau resveratrol, compușii naturali au împiedicat absorbția glutaminei de către celulele canceroase având ca urmare prevenirea dezvoltării tumorilor la șoareci.

Glutamina este un aminoacid care stimulează dezvoltarea celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată iar prevenirea absorbției sale le "înfometează" pe acestea până la eradicare, precizează sursa citată.

În plus, s-a dovedit că atât curcumina și resveratrolul, cât și acidul ursolic, nu au produs efecte adverse asupra șoarecilor deoarece sunt compuși naturali.

Cercetătorii au notat, însă, că doza care trebuie administrată trebuie să fie mai mare decât cea consumată în mod obișnuit prin alimentație. "Acești nutrienți au proprietăți cu potențial anticancerigen și sunt ușor disponibili. Pentru efectul lor contra celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată nu trebuie decât să creștem concentrația dincolo de nivelurile oferite de o alimentație sănătoasă", a declarat Stefano Tiziani.

Echipa de oameni de știință notează că aceste rezultate se arată promițătoare în vederea punerii în practică a unei abordări naturale pentru prevenirea și tratarea cancerului de prostată.

Pagina 1 din 2203
loading...