Urmează o nouă criză economică mondială? Avertismentul FMI pentru SUA

Publicat in Ştiri Internaţionale 13 Iulie 2022 518 ori
Google+ WhatsApp
Urmează o nouă criză economică mondială? Avertismentul FMI pentru SUA
Urmează o nouă criză economică mondială? Avertismentul FMI pentru SUA

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că evitarea recesiunii în SUA va fi "din ce în ce mai dificilă", reducând din nou prognoza de creștere economică a SUA pentru 2022 la 2,3%, de la 2,9% la sfârșitul lui iunie, în condițiile în care datele au arătat o scădere a consumului, scrie Reuters, conform Mediafax.

De asemenea, Fondul și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului real pentru 2023 la 1,0% de la 1,7% pe 24 iunie, când s-a întâlnit cu oficiali americani pentru o evaluare anuală a politicilor economice ale SUA.

Raportul final a fost revizuit pentru a reflecta revizuirile în scădere ale PIB-ului din primul trimestru al SUA și datele slabe privind cheltuielile de consum din luna mai. Dar a continuat să evidențieze provocările legate de inflația ridicată și de creșterile abrupte ale dobânzilor Rezervei Federale, necesare pentru a controla prețurile.

Directorii executivi ai FMI spun, într-un comunicat, că o creștere amplă a inflației "afișează riscuri sistemice atât pentru Statele Unite, cât și pentru economia globală".

"Prioritatea politicii trebuie să fie acum încetinirea rapidă a creșterii salariilor și a prețurilor fără a precipita o recesiune", a declarat FMI. "Aceasta va fi o sarcină dificilă".

Fondul a declarat că înăsprirea politicii monetare a Fed ar trebui să ajute la scăderea inflației la 1,9% până în trimestrul patru din 2023, față de o prognoză de 6,6% pentru trimestrul patru din 2022.

Acest lucru va încetini și mai mult creșterea economică a SUA, dar FMI a prezis în continuare că Statele Unite vor evita recesiunea.

Economistul Departamentului pentru emisfera vestică al FMI, Andrew Hodge, a declarat într-o postare pe blog că majorările de dobândă ale Fed și reducerea cheltuielilor guvernamentale vor încetini creșterea cheltuielilor de consum "până la aproximativ zero la începutul anului viitor", atenuând tensiunile din domeniul ofertei.

"Încetinirea cererii va crește șomajul la aproximativ 5% până la sfârșitul anului 2023, ceea ce ar trebui să scadă salariile", a spus Hodge.

Directorii executivi ai FMI au cerut, în prescripțiile lor de politică pentru guvernul SUA, adoptarea propunerilor de cheltuieli sociale și climatice ale președintelui american Joe Biden, aflate în impas, afirmând că acestea ar favoriza creșterea participării forței de muncă, ceea ce ar reduce inflația, contribuind în același timp la facilitarea tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

"Directorii au recomandat, de asemenea, să se renunțe la restricțiile comerciale și la creșterile de tarife care au fost introduse în ultimii cinci ani", se arată în raport - o referire la tarifele vamale pentru produsele chinezești, oțel, aluminiu și alte produse impuse de fostul președinte Donald Trump și menținute de Biden.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.