ROMANII CER RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – Sondaj devastator: 82% dintre romani vor ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru erorile comise

Publicat in Politica 06 Noiembrie 2017 546 ori
Google+ WhatsApp
ROMANII CER RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – Sondaj devastator: 82% dintre romani vor ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru erorile comise
ROMANII CER RASPUNDEREA MAGISTRATILOR – Sondaj devastator: 82% dintre romani vor ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru erorile comise

Membrii CSM, judecatorii si procurorii care se opun cu indarjire adoptarii unor reglementari clare privind raspunderea magistratilor ar face bine sa ia in considerare opinia romanilor in legatura cu acest subiect. Iar lucrurile sunt clare: romanii cer ca judecatorii si procurorii sa raspunda material pentru erorile judiciare pe care le comit. Mai exact, sa plateasca din propriul buzunar banii acordati ca daune pentru erorile judiciare.

Sociologul Marius Pileanu a prezentat, joi seara 2 noiembrie 2017, la emisiunea “Punctul de intalnire”, realizata de jurnalistul Radu Tudor la Antena 3, un sondaj realizat de Avangarde, in luna septembrie 2017, care a vizat inclusiv teme din Justitie. Mai exact, au fost abordate teme precum raspunderea magistratilor, numirea sefilor marilor parchete, situatia Inspectiei Judiciare sau varsta minima pe care ar trebui sa o aiba un magistrat pentru a fi numit in functie. De asemenea, intrebarile au vizat si situatiile in care functionari sau demnitari ai statului sunt chemati in fata unor comisii parlamentare de ancheta, daca acestia trebuie sau nu sa se prezinte, in contextul in care bine stim sefa DNA Laura Kovesi refuza sa se duca in Parlament pentru a fi audiata in legatura cu prezenta ei in casa lui Gabriel Oprea in noaptea alegerilor prezidentiale din 2009.

Astfel, in ceea ce priveste raspunderea magistratilor, rezultatul sondajului arata cat se poate de clar ce cred romanii despre acest subiect82% dintre cei intervievati au spus ca judecatorii si procurorii trebuie sa plateasca daunele care sunt acordate din cauza erorilor judiciare pe care ei le comit.

Spre nemultumirea presedintelui Klaus Iohannis si a CSM50% dintre respondenti considera ca Inspectia Judiciara ar trebui sa se afle sub autoritatea Ministerului Justitiei, nu sub controlul Consiliului Superior al Magistraturii.

In legatura cu numirea sefilor PICCJ, DNA si DIICOT49% dintre cei care au luat parte la sondaj sustin ca aceasta trebuie facuta de procurorii din CSM, fara ca presedintele Romaniei sa aiba vreun rol.

Foarte relevante sunt raspunsurile acordate in ceea ce priveste o alta problema majora cu care se confrunta astazi Justitia din Romania, si anume lipsa de experienta profesionala si de viata a magistratilor la momentul in care acestia sunt numiti in functie. Si aici rezultatele vorbesc de la sine: 77% dintre respondenti sustin ca varsta minima pentru a deveni judecator sau procuror trebuie sa fie de 30 de ani, cu o experienta de minim cinci ani in activitati juridice.

Iata rezultatele sondajului:


 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.