SMV Ploiesti mai asaza o caramida la temelia Centenarului. Bustul marelui erou Daniel Ciugureanu va fi dezvelit, astazi, in Basarabia

Publicat in Politica 25 August 2017 1442 ori
Google+ WhatsApp
SMV Ploiesti mai asaza o caramida la temelia Centenarului. Bustul marelui erou Daniel Ciugureanu va fi dezvelit, astazi, in Basarabia
SMV Ploiesti mai asaza o caramida la temelia Centenarului. Bustul marelui erou Daniel Ciugureanu va fi dezvelit, astazi, in Basarabia

Societatea cultural-istorica" Mihai Viteazul" din Ploiesti dezveleste, astazi, in cadrul manifestarilor programului "Centenar, Romania 100", bustul in bronz al celui ce a fost, este si va fi eroul neamului romanesc, Dr. Daniel Ciugureanu. Evenimentul are loc in satul Magurele, Raionul Ungheni, Basarabia.

Politicianul Daniel Ciugureanu s-a nascut in pe 9 decembrie 1885 la Șirăuți, jud Hotin. Doctor in medicina, a practicat profesia ca si chirurg-urolog in spitalele din Vorniceni, Straseni, Hancesti, Chisinau si Bucuresti. 

Dr. Daniel Ciugureanu.jpg

Ciugureanu a fost unul din fondatorii și fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România.


Unul din fondatorii Partidului National Moldovenesc, deputat in Sfatul Tarii, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenesti in perioada 17 ianuarie 1918- 28 martie 1918, Daniel Ciugureanu a ocupat functia de ministru fara portofoliu in Guvernul Romaniei Regale pentru problemele Basarabie i(1918-1919). El a fost si membru titular al Conferintei de Pace de la Paris 1919-1920.

Deputat cu 4 mandate in perioada 1919-1933, doctorul Ciugureanu a fost si vicepresedintele Camerei Deputatilor din Regatul Romaniei (1922-1923), iar 
In anul 1935 este ales senator de Tighina si vicepresedinte, apoi presedinte al Senatului Romaniei Mari (1936-1937).


Daniel Ciugureanu a participat la Al Doilea Razboi Mondial, pe frontul de Est, in calitate de medic militar. 

La 5/6 Mai 1950 "Noaptea Demnitarilor" a fost arestat și potrivit istoricilor Constantin C. Giurescu și Ion Nistor a murit la 6 mai 1950, la Turda, în timpul transportării foștilor demnitari la Închisoarea Sighet. A suferit un atac de congestie cerebrală în duba în care era transportat la închisoare. A fost dus la spitalul din Turda, unde a decedat. Potrivit evidențelor securității a decedat la 19 Mai 1950 în penitenciarul Sighet.


In 1993, fiul acestuia, Gheorghe Ciugureanu, ridica o troita la Sighet si zideste un Cenotaf (mormant fara oseminte) la manastirea Cernica, intre mormintele lui Ion Pelivan si Pantelimon Halippu.

Bustul a fost finantat integral de SMV Ploiesti, prin sponsorizari, iar realizarea ii apartine sculptorului Nicolae Lupu (UAP). Donatia face parte din programul special al SMV dedicat formarii Romaniei Mari.

"Nu există provincie mai românească decât Basarabia. Basarabia este o parte vie a unui corp prin care pulsează sânge din aceeași inimă.", D. Ciugureanu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.