Guvernul a vrut să oprească protestele prin restricţii, dar le-a amplificat

Publicat in Politica 30 Martie 2021 978 ori
Google+ WhatsApp
Guvernul a vrut să oprească protestele prin restricţii, dar le-a amplificat
Guvernul a vrut să oprească protestele prin restricţii, dar le-a amplificat

Protestele de duminică din mai multe oraşe, începute la Constanţa şi continuate pînă spre dimineaţă în Bucureşti, Ploiesti, Timişoara, Sibiu, Craiova şi alte oraşe, reprezintă începutul sfîrşitului pentru regimul Iohannis şi „Guvernul Meu". Ceea ce anticipam încă de sîmbătă într-o emisiune de televiziune s-a adeverit, adică măsurile restrictive anunţate vineri de Guvern nu au nici o legătură cu pandemia, ci au venit ca urmare a informărilor venite de la serviile secrete, privind valul de proteste!

Se pare, deci, că restricţiile care au intrat în vigoare duminică aveau drept scop împiedicarea protestelor, autorităţile sperînd că după ora 20 oamenii nu vor mai ieşi din casă decît în situaţii excepţionale.

Cu toate acestea, duminică lucrurile au scăpat de sub control şi demonstranţii din Constanţa, urmaţi de cei din multe alte localităţi, au rămas în stradă şi au scandat lozinci împotriva guvernului şi, mai ales, împotriva lui Raed Arafat.

Aşa cum s-a văzut, de data aceasta jandarmii şi poliţiştii n-au mai intervenit în forţă pentru împrăştierea demonstranţilor. O decizie înţeleaptă a conducătorilor acestor instituţii, care şi-au dat seama că tensiunea din stradă era atît de mare, încît o intervenţie în forţă ar fi dus la escaladarea conflictului, cu consecinţe imposibil de anticipat. În acest moment, sînt anunţate pentru zilele următoare proteste de amploare în toată ţara, astfel încît autorităţile sînt obligate să ia măsuri pentru detensionarea acestui conflict.

Una dintre măsuri ar putea să fie demiterea lui Raed Arafat, secretarul de stat la ministerul Sănătăţii şi comandantul operaţiunii Coronavirus, cel care şi-a asumat rolul principal în comunicarea măsurilor de restricţionare. Unii susţinători ai săi consideră că nu Arafat ar fi de vină pentru măsurile excesive care au iritat populaţia, ci „specialiştii" din ministerul Sănătăţii, numai că aceştia omit un lucru, că niciodată Raed Arafat nu s-a împotrivit acestor măsuri, ci, din contră, a lăsat impresia că este de acord cu ele şi că le poate gestiona.

Dacă vă amintiţi, în 30 ianuarie 2021, după tragediile de la Piatra Neamţ şi „Matei Balş", noi am publicat în „Cotidianul" articolul intitulat „Vlad Voiculescu şi Raed Arafat – demisiile, ce mai aşteptaţi?", în care spuneam: „În cazul acestor tragedii, scara vinovăţiilor „de onoare" este cam aceasta: directorul spitalului, ministrul Sănătăţii, Primul ministru, Preşedintele ţării. Mai jos nu se mai poate vorbi de „vinovăţii de onoare", ci de posibile infracţiuni, căci activitatea sau inactivitatea directă a medicilor de gardă, a şefilor de secţii, a asistentelor au dus la naşterea tragediilor. Deci, ar trebui să fie uşor de înţeles pentru toată lumea că „demisia de onoare" este gestul cuiva de pe scara „vinovaţilor de onoare" care detensionează un eveniment dramatic, fără a avea o vină directă pentru evenimentele respective".

Era, deci, previzibilă această criză care anunţa existenţa unei tensiuni şi aşa destul de accentuată în spaţiul public, numai că autorităţile au crezut că intervenţia în forţă împotriva unor manifestări izolate sau valul de amenzi uriaşe aplicate celor care nu respectau întru totul măsurile din protocoalele Grupului strategic vor ţine lucrurile sub control.

O decizie cît se poate de proastă, mai ales, că dezvăluirile care-l vizau pe Vlad Voiculescu deveniseră deja virale, fie că este vorba despre inexistenta lui diplomă de absolvire a unei facultăţi din Viena, fie că este vorba despre competenţa sa în domeniul medicinei, la fel de inexistentă ca diploma de licenţă!

Ignorarea acestor semnale din spaţiul public şi sentimentul Puterii absolute sînt principalele cauze ale escaladării conflictului, ajuns acum la un punct în care autorităţile sînt obligate să schimbe strategia dacă nu vor ca tensiunea să ducă la o situaţie cu mult mai gravă!

Primul lucru care ar putea să dea satisfacţie opiniei publice este demiterea celor doi: Vlad Voiculescu şi Raed Arafat. Plecarea lor din funcţiile deţinute şi numirea unor persoane care să comunice altfel cu populaţia ar putea să detensioneze situaţia de acum şi ar reface în parte încrederea populaţiei în măsurile dispuse autorităţi.

În privinţa celor doi, nimeni nu trebuie să-şi facă griji. La fel ca în cazul Monicăi Macovei şi Codruţa Kovesi, deja se ştie că au asigurate posturi călduţe, oferite ca recompensă pentru slugărnicia lor faţă de cei care îi susţin în mod deşănţat din ţară sau de aiurea.

Zilele următoare vor fi decisive. Probabil că la această oră se „lucrează" la metode discrete pentru compromiterea protestelor şi a organizatorilor. „Specialiştii" în acest domeniu îşi vor da toată silinţa, numai că astfel de strategii ar putea fi şi mai periculoase.

Poate că, în ceasul al 12-lea, Klaus Iohannis va decide să se implice şi să ceară Guvernului să renunţe la forţarea lucrurilor şi să intre într-un dialog real cu populaţia, astfel încît măsurile dispuse în criza Coronavirus să nu mai fie interpretate de populaţie ca făcînd parte dintr-un joc politic, aşa cum s-a întîmplat înainte de alegerile de anul trecut, lucru devoalat chiar de Vald Voiculescu.

Oricît de înţelegători ar fi oamenii, ei nu sînt atît de proşti încît să nu se întrebe cum se face că, în timp ce populaţia este izolată în casă, Preşedintele ţării pleacă în fiecare weekend la Sibiu cu întregul alai pentru a participa alături de soţie la slujba bisericii de care aparţine sau pentru o partidă de ski. În acelaşi timp, oamenilor li se sugerează că şi anul acesta va fi restricţionată sărbătoarea de Paşte, iar pîrtiile de ski vor fi, practic, închise!

Aceste chestiuni reprezintă motorul real al protestelor, aşa încît deciziile autorităţilor ar trebui să ţină cont şi de ce gîndesc cetăţenii, nu numai de indicaţiile forurilor internaţionale. Căci oamenii ştiu că de la OMS sau UE n-au venit indicaţii pentru „acoperirea" afacerilor uriaşe cu măşti sau aparatură medicală!

Despre care Vlad Voiculescu şi Raed Arafat nu pot spune că n-au avut cunoştinţă.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.