Contre între Orban și Iohannis din cauza scaderii in sondaje a PNL. Nervozitate extremă la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

Publicat in Politica 08 Mai 2020 914 ori
Google+ WhatsApp
Contre între Orban și Iohannis din cauza scaderii in sondaje a PNL. Nervozitate extremă la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni
Contre între Orban și Iohannis din cauza scaderii in sondaje a PNL. Nervozitate extremă la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni

Amplificarea crizei medicale și a celei economice nu rămâne fără grave urmări politice. Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au devenit tot mai nervoși și țâfnoși în aparițiile publice lăsând să se vadă clar că lucrurile stau foarte prost. Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că relațiile dintre cei doi au devenit tot mai reci și contradicțiile tot mai multe. Totul a pornit de la prăbușirea accelerată a PNL în sondajele - inițial căderea era de doar 1% pe lună, dar s-a accentuat după prelungirea Stării de urgență și a bâlbâielilor care au urmat ajungând la 1,75% pe lună și tendința e de creștere. Nu ar mira pe nimeni dacă PNL ar ajunge spre sfârșitul verii sub pragul psihologic de 30 la sută.

Deși inițial s-a mers pe comandament unic, cu întâlniri zilnice la Palatul Cotroceni, din ce în ce mai des în ultima perioadă premierul îți face propriile reuniuni de unde reies propriile puncte de vedere și mai ales propriile soluții cu privire la calea de urmat. Și miniștrii s-au împărțit - unii merg pe mâna președintelui României, alții pe mâna președintelui lor de partid, evident fiecare din miniștri cu opțiunile lui de viitor din punct de vedere politic.

Ce mai nouă controversă e legată de majorarea punctului de pensie din luna septembrie. Potrivit legii inițiate de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis majorarea punctului de pensie ar trebui să fie de 40%. Și în condiții sanitare normale majorarea ar fi fost o mare provocare pentru Guvernul Orban, iar acum în pragul unei crize economice de proporții o astfel de mărire ar părea sinucigașă. Inițial s-a convenit să se meargă pe o majorare de 10%, majorare calificată echitabilă de Cotroceni. Deși inițial a marșat pe opțiune, premierul Ludovic Orban e de părere acum că nerespectarea legii ar provoca pagube electorale și mai mari și i-ar fi cerut ministrului de Finanțe să caute bani pentru majorarea de 40%. La acest moment Florin Cîțu și o serie de alți miniștri au ripostat și s-au situat de partea baricadei prezidențiale rupând practic guvernul în două. Ruptura a continuat apoi și pe alte teme și o simplă privire la ieșirile publice succesive ale miniștrilor arată disensiunile majore din sânul Puterii.

O altă problemă este izolarea PNL. În timp ce premierul le-a cerut responsabililor parlamentari să inițieze convorbiri și punți de contact cu celelalte partide pentru a asigura Executivul de eventuale surprize în Parlament, președintele Klaus Iohannis aproape că și-a făcut un program zilnic de atac la adresa Opoziției distrugând diplomația parlamentară inițiată de premier.

La toate acestea se adaugă populiștii din PNL care au simțit miros de sânge și au trecut la atacuri publice ucigătoare la adresa unor apropiați ai premierului. Dacă amenințările din Opoziție cu o iminentă Moțiune de cenzură la începutul verii se concretizează atunci e de așteptat ca luptele interne din PNL cu ajutor de la Cotroceni să crească în intensitate.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.