INTERVIU cu Emilian Tudose, noul director al Finanțelor Publice Ploiești: "Dorim să acordăm audiențe online"

Publicat in Interviul saptamanii 03 Iunie 2015 11672 ori
Google+ WhatsApp
INTERVIU cu Emilian Tudose, noul director al Finanțelor Publice Ploiești: "Dorim să acordăm audiențe online"
INTERVIU cu Emilian Tudose, noul director al Finanțelor Publice Ploiești: "Dorim să acordăm audiențe online"

Emilian Tudose, noul director general al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ph-online.ro.

 

Reporter : Cat de usor/greu este sa coordonezi o regiune in materie finante publice?

Emilian Tudose : Aparatul administrativ este vast si extrem de complex, reunind activitati numeroase si de o mare diversitate, dar pe principiul prioritatii obiectivelor imi propun stabilirea unor obiective clare care, intr-o prima faza, imi vor da posibilitatea solutionarii problemelor majore prin utilizarea optima a resurselor materiale, financiare si nu in ultimul rand umane.

Activez in sistem din anul 1997, mai intai ca inspector in cadrul activitatii de colectare, ulterior sef al Administratiei Valenii de Munte, in anul 2013, cand a avut loc reorganizarea ANAF, am ocupat functia de sef administratie adjunct-colectare in cadrul AJFP Prahova, in 2014 am fost numit director executiv adjunct servicii interne, in prezent ocup postul de director general al DGRFP Ploiesti.

DGRFP Ploiesti are in administrare urmatoarele judete: Prahova, Arges, Teleorman, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Dambovita. Echipa de profesionisti-functionari publici de conducere, precum si functionarii publici de executie bine pregatiti in ceea ce priveste implementarea si respectarea legislatiei in materie fiscala sunt cei alaturi de care voi dezvolta un parteneriat viabil contribuabil-administratie.

Reporter: Care este cea mai mare problema pe care institutiile ANAF le au in colaborarea cu cetateanul? Sa fie proasta comunicare?

Emilian Tudose: Pornesc de premisa ca o mai buna informare a contribuabililor va conduce la imbunatatirea perceptiei fata de administratia fiscala, la cresterea increderii fata de aceasta, ceea ce va conduce la cresterea gradului de conformare voluntara, atat la declarare, cat si la plata. Intentionez sa implementez o serie de proiecte privind comunicarea, incepand cu salariatii, respectiv acordarea de audiente on-line, extinzand ulterior si la nivelul contribuabililor.

Urmaresc de asemenea acordarea de asistenta si indrumare specializata pe categorii de contribuabili-persoane fizice si persoane juridice, problematici fiscale intampinate de acestia, prezentarea noutatilor legislative cu incidenta fiscala.

Reporter: Puteti sa ne explicati ce s-a intamplat in Prahova (si alte cateva judete) cu deciziile de impunere referitoare la CASS pentru veniturile din 2012?

Emilian Tudose: Incepand cu data de 1 iulie 2012 competenta de administrare a CASS pentru categoriile de persoane care realizeza venituri din activitati independente, agricole, silvicultura, piscicultura, cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, alte surse, a fost preluata de ANAF. Procedura de predare-primire a bazei de date intre ANAF si CNAS s-a finalizat la data de 30 iunie 2014, institutiei noastre revenindu-i sarcina de a face regularizarea anului fiscal 2012, prin decizia de impunere anuala. Insa, inexistenta unei baze de date unice care sa cuprinda informatii la zi de la MAE, MAI, CNAS a generat o serie de aspecte negative.

In data de 8 mai 2015 presedintele ANAF a facut publica circulara prin care a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea CASS pentru anul 2012 pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza CASS in conformitate cu reglementarile Cap. 2 si 3 ale Titlului IX^2 din Codul fiscal.

Reporter: Sunt modificari in legislatia fiscala ce nu au fost mediatizate, desi sunt de mare importanta pentru contribuabili? Ne puteti enumera cateva noutati din Codul Fiscal intrate in vigoare anul acesta?

Emilian Tudose: Biroul cu atributii in informarea contribuabililor intocmeste comunicate de presa ori de cate ori apar modificari ale legislatiei fiscale, pe care le trimite spre publicare atat in ziare de larga circulatie, letric si on-line, cat si pe site-ul DGRFP Ploiesti. Contribuabilii primesc raspuns la intrebarile adresate telefonic sau direct la sediile serviciilor fiscale.

Ca noutati legislative in materie fiscala amintesc:

- reducerea impozitului pe constructii speciale la 1%;

- regimul caselor de marcat ;

- loteria bonurilor fiscale ;

- limitarea platilor / incasarilor in numerar ;

- reducerea TVA la 9% la produsele agroalimentare, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica.

Reporter: Cum vedeti amnistia fiscala stabilita pentru deciziile de impunere “abuzive” ale ANAF, unde fusese calculat CASS mult peste veniturile lunare ale contribuabililor?

Emilian Tudose: Pe site-ul MFP la sectiunea Transparenta Decizionala a fost publicat proiectul Legii privind anularea unor obligatii fiscale prin care se propune anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contributiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe tară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Doresc sa subliniez faptul ca ANAF este institutia care aplica legea neavand drept de initiativa legislativa.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.