Risc mare de avalanşă în Bucegi și Făgăraș. Pe Valea Prahovei sunt peste 30.000 de turiști

Publicat in Eveniment 25 Decembrie 2017 619 ori
Google+ WhatsApp
Risc mare de avalanşă în Bucegi și Făgăraș. Pe Valea Prahovei sunt peste 30.000 de turiști
Risc mare de avalanşă în Bucegi și Făgăraș. Pe Valea Prahovei sunt peste 30.000 de turiști

Zeci de mii de români au ales să petreacă la munte Crăciunul, bucurându-se de pârtii și zăpada care, în alte zone ale țării, încă se lasă așteptată. Meteorologii și salvamontiștii fac apel la turiști să fie precauți, având în vedere că, în Bucegi și Făgăraș, sunt valabile alerte de avalanșă.

Cel mai mare risc este în Făgăraș, unde este o avertizare cod roșu, valabilă la altitudini de peste 1.800 de metri. Ninsorile moderate din ultimele 48 de ore însoţite de vânt puternic din sector nord-vestic, mai ales la altitudini înalte, au generat numeroase plăci de vânt, în special pe versanţii estici şi sudici. În profunzime sunt prezente cristale faţetate, intercalate între crustele mai vechi de gheaţă. Creşterea accentuată a temperaturilor, însoţită de insolaţie, va umezi stratul de zăpadă la suprafaţă şi va genera curgeri superficiale, care pot angrena cu uşurinţă şi în mod spontan stratul de zăpadă preponderent pulver, întâlnit în acest moment în primii 30-50 cm de la suprafaţă. O supraîncărcare, chiar şi slabă, a stratului (turişti, schiori etc.) va accentua riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni medii (şi chiar mari în zonele în care sunt create acumulări mai importante), prin alunecarea zăpezii puţin consolidate din partea superioară a stratului peste straturile mai vechi, anunță ANM.

În Bucegi, este cod portocaliu de avalanșă, ceea ce înseamnă alertă de grad 3 pe o scară de la 1 la 5, adică risc însemnat. La suprafaţă, în special la altitudini înalte, sunt formate plăci de vânt, mai ales pe versanţii estici şi sudici. În zonele mai joase, unde a fost depusă de vânt, zăpada pulver, de 30...50 cm se va tasa şi se vor forma legături slabe între cristale. Creşterea temperaturilor este mai redusă decât în Făgăraş dar şi aici sunt aşteptate temperaturi uşor pozitive, care, şi pe fondul insolaţiei de la orele prânzului, vor umezi stratul la suprafaţă şi vor genera curgeri superficiale care ulterior pot starta avalanşe prin angrenarea straturilor subiacente. În profunzime sunt prezente cristale faţetate, intercalate între crustele mai vechi de gheaţă. Pe pantele înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări, zăpada puţin consolidată din partea superioară a stratului va putea aluneca cu uşurinţă peste straturile mai vechi, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii.

Și la altitudini mai mici, ANM a instituit cod galben de avalanșă, din cauza riscului existent, dar moderat de producere a acestui fenomen. Stratul de zăpadă se va umezi sub acţiunea temperaturilor pozitive şi a insolaţiei, iar apa rezultată se va acumula în pelicule peste primele straturi de gheaţă din profunzime pe care straturile de deasupra pot aluneca, ducând la declanşarea de curgeri sau avalanşe de suprafaţă, în special pe pantele mai înclinate, risc amplificat în condiţii de supraîncărcări mari. În cazuri izolate avalanşe pornite de la peste 1800 m pot coborî sub această altitudine.

Potrivit Mediafax, în jur de 35.000 de turişti petrec Sărbătorile de iarnă în staţiunile de pe Valea Prahovei, gradul de ocupare fiind de aproape sută la sută. Directorul Centrului de Informare Turistică Sinaia, Paul Popa, a declarat pentru sursa citată că, de Crăciun, aproape toate pachetele s-au vândut, unele rezervări fiind făcute chiar sâmbătă. Pentru Revelion, la Sinaia, de exemplu, nu mai este niciun loc liber, a mai spus acesta.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.