Arestul la domiciliu pentru persoanele de peste 70 de ani, o solutie la SUPRAPOPULAREA inchisorilor

Publicat in Eveniment 27 Iulie 2016 Actualizat: 27 Iulie 2016 509 ori
Google+ WhatsApp
Arestul la domiciliu pentru persoanele de peste 70 de ani, o solutie la SUPRAPOPULAREA inchisorilor
Arestul la domiciliu pentru persoanele de peste 70 de ani, o solutie la SUPRAPOPULAREA inchisorilor

Un grup de parlamentari au elaborat doua propuneri legislative menite sa rezolve problema supraaglomerarii penitenciarelor din tara noastra. Preocuparea demnitarilor vine ca raspuns la evenimentele din ultima perioada marcate de revolte ale detinutilor, care au semnalat conditiile inumane in care se afla incarcerati. Iar suprapopularea celulelor a fost una dintre principalele reclamatii ale acestora, alaturi de spatiile insalubre si hrana de foarte proasta calitate.

 

Zilele acestea, un grup de parlamentari vor prezenta propunerile care ar putea reprezenta solutia la aceste probleme, sub doua variante:

- inculpatii cu varsta trecuta de 70 de ani, condamnati pentru fapte fara violenta, sa fie incadrati la o condamnare de 2 luni pana la un an

- inculpatii cu varsta trecuta de 70 de ani, condamnati pentru fapte fara violenta, sa execute pedeapsa la domiciliu.

Propunerea parlamentarilor romani este motivata de faptul ca varsta inaintata si lipsa violentei in condamnare reprezinta factori care exclud inculpatii din categoria "pericol social". Mai mult, riscul ca acestia sa paraseasca tara este considerat a fi foarte mic si, in plus, arestul la domiciliu protejeaza, chiar si sub forma actuala, aceasta interdictie.

Suprapopularea inchisorilor reprezinta un risc major in tara noastra, existand mii de condamnari pentru fapte grave sau deosebit de grave, precum omuciderea sau violul, cazuri in care condamnatii sunt tinuti in acelasi spatiu cu detinuti inchisi pentru dare de mita sau furt de produse alimentare.

Citeste si: Veste buna: Revoltele din penitenciare, in atentia parlamentarilor. Ce masuri s-au gasit pentru evitarea SUPRAAGLOMERARII

In statele occidentale exista reglementari menite sa reduca numarul detinutilor incarcerati in penitenciarele de stat, lasand loc celor cu adevarat periculosi pentru societate, iar una dintre aceste reglementari vizeaza tocmai executarea pedepsei la domiciliu, sub atenta supraveghere a organelor de ancheta.

Efectele supraaglomerarii inchisorilor in unele state ale SUA care nu au prevazut in program astfel de initiative sunt de-a dreptul ingrijoratoare. In Los Angeles, detinutii sunt eliberati dupa ispasirea a doar 10% din pedeapsa-barbati si 5%-femei. Pericolul este cu atat mai mare cu cat majoritatea condamnatilor sunt persoane tinere condamnate pentru fapte de violenta, talharii si reprezinta un real pericol la adresa semenilor. "Primim 15 detinuti zilnic si eliberam 12. E nebunie curata!", povesteste seful gardienilor de la unul dintre centrele de detentie din L.A.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.