OMV Petrom, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul morţii unui copil din Prahova, in 2014

Publicat in Eveniment 05 Ianuarie 2016 378 ori
Google+ WhatsApp
OMV Petrom, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul morţii unui copil din Prahova, in 2014
OMV Petrom, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul morţii unui copil din Prahova, in 2014

Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, fiind acuzată de ucidere din culpă, în cazul morţii unui copil din Prahova.

Cadavrul unui minor a fost descoperit în luna februarie 2014, foarte aproape de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând OMV Petrom SA (situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia copilul).

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în acest caz şi au dispus trimiterea în judecată a S.C. OMV PETROM S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

"În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: La data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm. de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând S.C. OMV PETROM S.A. (situată la cca. 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia minorul).

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze.

Astfel, inculpata S.C. OMV PETROM S.A., prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă.

Nerespectarea de către S.C. OMV PETROM S.A. a normelor şi măsurilor la care am făcut referire recomandau instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieţi omeneşti, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I.", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Ploieşti.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.