Mircea Cosma, vizita-fulger la Manastirea Zamfira. Se cauta solutii pentru protejarea picturilor lui Nicolae Grigorescu

Publicat in Eveniment 05 Decembrie 2014 3193 ori
Google+ WhatsApp
Mircea Cosma, vizita-fulger la Manastirea Zamfira. Se cauta solutii pentru protejarea picturilor lui Nicolae Grigorescu

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, insotit de consilierul Rares Enescu, au efectuat o vizita de lucru la Manastirea Zamfira din Lipanesti. Cei doi au fost intampinati de stareta Fanuria Berică si viceprimarul comunei, Alin Stan.

 

In urma vizitei, Mircea Cosma a stabilit o intalnire cu primarul din Lipanesti si arhitectul Calin Hoinarescu pentru a identifica o solutie rapida de restaurare a picturilor lui Nicolae Grigorescu afectate de infiltratiile aparute in peretii Manastirii. Discutiile vor avea loc luni, 8 decembrie, in jurul orei 11.

 

Pictura bisericii celei mari, din cadrul Manastirii Zamfira, a fost efectuata intre anii 1856-1857, de catre pictorul Nicolae Grigorescu, care avea atunci in jur de 18-19 ani.

Manastirea Zamfira

Degradandu-se pictura, in anul 1904, mitropolitul Ghenadie Petrescu a initiat executarea picturii in ulei, peste cea a lui N. Grigorescu, autor fiind pictorul Toma Vintilescu.

Manastirea Zamfira

Intre anii 1951-1953, pictorii Gheorghe Vanatoru si Constantin Calinescu fac repictari in tempera. Ultima si adevarata restaurare are loc in 1986-1989, cand pictorul Ion Chiriac inlatura toate picturile prin decupare si scoate la suprafata pictura originala a lui Nicolae Grigorescu, intervenind acolo unde a fost neaparat nevoie.

Manastirea Zamfira - singura lucrare "in fresca" a lui Nicolae Grigorescu

Importanta artistica a acestei manastiri consta in pictura sa pentru ca ea este prima biserica pictata in intregime de marele pictor Nicolae Grigorescu, la varsta de 18 ani. Acestuia i-a ajutat si fratele sau, Gheorghe Grigorescu (avand o varsta apropiata).

Manastirea Zamfira

Mai mult aceasta pictura poate fi considerata ca unicat, pentru ca ea este singura executata in "fresca" de Nicolae Grigorescu. Atat pictura murala cat si icoanele iconastasului au fost executate intr-un timp foarte scurt, de numai un an si doua luni (intre 16 iulie 1856 - data incheierii contractului si 8 septembrie 1857 - data sfintirii bisericii).

Manastirea Zamfira

Aceasta pictura a suportat mai multe restaurarii, ultima si cea mai importanta fiind cea executata intre 1986-1989 de pictorul restaurator Chiriac Ion, care a indepartat toate portiunile repictate si a scos la lumina pictura originala. Acesta adevarata bijuterie arhitectonica este  comparata cu un frumos chivot alb de catre cei ce au descris-o de-a lungul timpului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.