Comisie de anchetă în Parlament pentru BĂUTURILE fermentate liniştit. Cum se FALSIFICĂ VINUL

Publicat in Eveniment 08 Iulie 2014 1490 ori
Google+ WhatsApp
Comisie de anchetă în Parlament pentru BĂUTURILE fermentate liniştit. Cum se FALSIFICĂ VINUL
Comisie de anchetă în Parlament pentru BĂUTURILE fermentate liniştit. Cum se FALSIFICĂ VINUL

Deputaţii din Comisia pentru agricultură vor înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă referitoare la piaţa românească a băuturilor fermentate liniştit. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurate în localitatea Jariştea, judeţul Vrancea, unde producătorii au tras un semnal de alarmă asupra vinurilor false care au invadat piaţa românească.

 
 
 

În cursul dezbaterilor la care au fost invitaţi fermieri vrânceni, în atenţia parlamentarilor, ai oficialilor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai autorităţilor locale a fost adusă problema băuturilor fermentate liniştit (BFL) altele decât berea şi vinul, produse cu un potenţial mare de risc pentru sănătatea consumatorilor şi care fac concurenţă neloială vinurilor româneşti.

 

"Aceste licori lasă impresia falsă că ar fi vinuri româneşti, purtând pe etichetă imagini cu butoaie tradiţionale, struguri şi alte elemente care să convingă consumatorii. Producătorii de vinuri se plâng de o concurenţă neloială din partea acestor produse suspecte. În consecinţă, Comisia pentru agricultură va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii de anchetă privind piaţa BFL-urilor din România", a declarat deputatul liberal Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei, transmite Agerpres.

 

Deputaţii au discutat şi noua Lege a viei şi vinului, aflată în prezent în procesul legislativ, producătorii locali venind cu o serie de propuneri menite să îmbunătăţească actualul cadru legislativ care reglementează piaţa vinului din România.

 

Reuniunea de lucru de la Jariştea are loc într-o perioadă în care podgorenii vrânceni sunt aproape de faliment ca urmare a vânzărilor unor 'aşa-zise vinuri' care 'au inundat piaţa românească'.

 

Aceştia au susţinut în faţa deputaţilor că una dintre metodele de falsificare a vinului este adăugarea de îndulcitori şi apă la o cantitate de struguri. O altă metodă ar fi folosirea de apă, zahăr şi alcool, la care se adaugă coloranţi care formează o băutură ce seamănă la gust şi la culoare cu vinul, dar mult mai ieftină ca preţ faţă de vin.

 

În Vrancea, judeţ în care există peste 18 mii de mici proprietari de vie, care deţin 14 mii hectare de teren, s-a ajuns, din acest motiv ca producătorii să vândă un litru de vin şi cu 1,3 lei, adică sub costurile de producţie.

 

Viticultorii au mai susţinut faptul că proliferarea băuturilor de tip vin va determina ca preţul strugurilor să scadă foarte mult la toamnă, comparativ cu anii trecuţi, ca urmare a faptului că va scădea numărul cumpărătorilor de struguri.

 

Podgorenii au identificat drept cauză a scăderii preţurilor la vin, pe lângă liberalizarea producţiei de buturi fermentate liniştit, şi lipsa de reglementare pe piaţă.

 

Vinul 'este singurul produs la care nu se ştie trasabilitatea', s-a mai spus în cadrul dezbaterii, iar o nouă lege 'ar trebui să facă ordine, nu să scoată falsificarea vinurilor din categoria infracţiunilor'.

 

Viticultorii vrânceni mai cer ca 'persoanele prinse cu vin falsificat să nu mai aibă dreptul de a produce ori comercializa vin, acestea şi rudele de gradul întâi', iar 'amenda să fie mult mai mare'.

 

Podgorenii cred că 'numai prin sancţiuni drastice se poate face curăţenie în acest domeniu în care fiecare face cam ce doreşte'.

 

Alături de membrii Comisiei pentru agricultură, la şedinţa extraordinară de la Jariştea au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Vrancea, precum şi directori ai Direcţiei de Agricultură, Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.



Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.