Prahova: Teste gratuite pentru depistarea precoce a cancerului colorectal prin programul Roccas II

Publicat in Eveniment 21 Iunie 2022 1404 ori
Google+ WhatsApp
Prahova: Teste gratuite pentru depistarea precoce a cancerului colorectal prin programul Roccas II
Prahova: Teste gratuite pentru depistarea precoce a cancerului colorectal prin programul Roccas II


Proiectul ROCCAS II - Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic si Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale - Regiunea Sud Muntenia"*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman, este lansat pe data de 21 iunie, în județul Prahova, ȋn prezența partenerilor din proiect, a autorităților locale, a specialiștilor medicali in domeniu și a reprezentanților presei.

Proiectul ROCCAS II – Sud-Muntenia este implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) și reprezintă un demers complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.001 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani, din regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer. Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de lupta împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale.

Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică în România: anual se înregistrează peste 12.900 de cazuri noi și peste 6.450 de noi decese prin cancer colorectal. Cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces la femei si a treia cauză de deces la bărbații din România.

Începând din luna noiembrie 2021 se derulează activităţile de screening pentru beneficiarii proiectului ROCCAS II – Sud Muntenia. Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 68 de medici de familie din cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul lui 2023. Pentru buna desfăşurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii.

Până acum, 16.117 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani, au efectuat prima vizită medicală și li s-a înmânat testul FIT fiind înscrise în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului (R.O.C.C.A.S.), gestionat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În județul Prahova sunt afiliați în proiect 15 medici. Până în prezent, 3.730 persoane din județul Prahova au primit teste FIT, dintre care 2.389 persoane vulnerabile, iar 60 de persoane din județ au efectuat colonoscopie. Pentru aproximativ 1.050 de persoane din Argeș si Prahova, care, conform estimărilor, vor avea testul FIT pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Institutul Clinic Fundeni va efectua colonoscopii gratuite, iar Fundația Renașterea va asigura consilierea si transportul pacienților vulnerabili, gratuit, pana la Institutul Fundeni din Bucuresti, in vederea efectuării colonoscopiei.

„Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experţii OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening deoarece presupune 2 investigaţii: testul pentru hemoragii oculte fecale şi, pentru cei cu test pozitiv, o investigaţie invazivă, colonoscopia, care permite diagnosticul leziunilor premaligne (polipii colorectali) şi tratamentul acestora (rezecţia endoscopică de regulă în cursul aceleiaşi colonoscopii), precum şi diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical. Colonoscopia, ca a doua etapă a screeningului, se efectuează cu sedare şi presupune explorarea rectului şi colonului drept până la cec după o pregătire corespunzătoare cu purgative şi dietă fără fibre vegetale. Populaţia eligibilă pentru screening cu vârsta între 50-74 ani va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT). Dintre subiecţii care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceştia vor fi îndrumaţi de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic şi colonoscopie. În cadrul acestui program de screening de tip pilot un pilon important este informarea şi educaţia medicală a populaţiei, iar în acest sens, alături de medicii de familie şi medicii gastroenterologi, un rol important va reveni mass-media. Prin aceasta ne dorim să creştem numărul celor care vor returna medicului de familie testul FIT efectuat, de la un procent estimat de aproximativ 30% la unul optim de 80%; în ceea ce priveşte participarea la colonoscopie, ţinta noastră este tot de 80% deşi estimăm în momentul actual numai 40%. Un procent estimat de 35-45% dintre pacienţii cu test FIT pozitiv care se vor prezenta la colonoscopie vor avea leziuni neoplazice ( polipi adenomatoşi sau cancere colorectale)." a declarat prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, manager Proiect ROCCAS II Sud Muntenia.

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul ROCCAS II Sud Muntenia continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa populația cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe in mortalitatea cauzata de cancerul colorectal intre tarile membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului". Mihaela Geoană, Preşedinte fondator - Fundaţia Renaşterea.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.