Vin medicamentele pentru Covid. Ministerul cumpără peste 550.000 de flacoane și pastile

Publicat in Eveniment 12 Ianuarie 2022 434 ori
Google+ WhatsApp
Vin medicamentele pentru Covid. Ministerul cumpără peste 550.000 de flacoane și pastile
Vin medicamentele pentru Covid. Ministerul cumpără peste 550.000 de flacoane și pastile

Ministerul Sănătății a emis un Ordin prin care stabilește noi stocuri de medicamente pentru tratamentul Covid, printre care se regăsesc și cele de ultimă generație. Cantitățile sunt impresionante și ajung pentru tratarea a peste 390.000 de pacienți. La acestea se adaugă cele deja existente în spitale și în depozite, care ar putea trata 100.000 de pacienți. Și totuși, nici în acest moment bolnavii nu au acces la tratamente.

Ministerul Sănătății a modificat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice de constituire, păstrare și utilizare a Rezervei Ministerului Sănătății și a Nomenclatorului de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale specifice, adăugând cantități importante de medicamente pentru tratamentul Covid.

Astfel, Ministerul va achiziționa 200.000 de flacoane de remdesivir, 100.000 de cutii de Molnupiravir, 250.000 de cutii de Paxlovid, 140.000 seringi preumplute cu Ankinra, precum și 300 de flacoane de Artesunatum, un medicament folosit inițial la tratarea malariei și reconvertit pentru SARS-Cov-2. Toate aceste medicamente pot fi folosite pentru tratarea unui număr de 393.000 de pacienți bolnavi de Covid, cu diferite forme de boală.

La acestea se mai adaugă stocurile deja existente de favipiravir, anticorpi monoclonali, remdesivir și imunomodulatoare care ar ajunge pentru tratarea a 100.000 de pacienți. În total, sistemul medical din România este pregătit să trateze aproape 500.000 de pacienți Covid, însă nici până în acest moment circuitele gândite și legiferate de Ministerul Sănătății nu funcționează, astfel că pacienții nu au acces la medicamentele care i-ar ajuta să treacă mai ușor prin boală și care ar reduce la minim numărul de decese.

Doar favipiravir și nici acela
În farmaciile cu circuit deschis urmează să se elibereze doar antiviralul favipiravir, însă nici acela nu a apărut încă și nici medicii de familie nu au început să prescrie. Deși cel puțin Ungaria folosește cu succes de peste un an de zile favipiravirul, în România, ministrul Sănătății vorbește de dimineața până seara doar despre cât de dăunător și de toxic ar fi acest medicament, chiar dacă remdesivirul, folosit la greu în spitale, are mult mai multe reacții adverse grave.

"Favipiravir e un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate. Nu mă refer la infecţia Covid, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase", a afirmat Alexandru Rafila. Despre Arbidol, ministrul Sănătății a spus că nu ar exista niciun studiu la nivel global care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus. Cu toate acestea, în protocolul de tratament Covid din noiembrie 2020, se preciza clar că există studii clinice în derulare cu rezultate favorabile și cu rata redusă de efecte adverse legate de administrarea umifenovirului, fapt pentru care medicamentul rămâne o alternativă pentru utilizarea în formele ușoare sau medii de boală.

Nu prea mai sunt pacienți
Cu toate avertizările apocaliptice legate de catastrofa valului 5, în România pacienții din spitale nu s-au înmulțit, în ciuda creșterii numărului de teste pozitive. Ieri numărul bolnavilor Covid internați era de 3.063, din care 417 la ATI, fiind înregistrate și 44 de decese. Comparativ, de exemplu, în 28 octombrie 2021, în spitale se aflau 20.249 de pacienți, din care 1.881 la ATI, și se raportau 415 decese.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.