Afumătorile improvizate au dus la mistuirea mai multor case din Prahova. Avertismentul ISU

Publicat in Eveniment 16 Decembrie 2020 496 ori
Google+ WhatsApp
Afumătorile improvizate au dus la mistuirea mai multor case din Prahova. Avertismentul ISU
Afumătorile improvizate au dus la mistuirea mai multor case din Prahova. Avertismentul ISU

Bucatele tradiționale de sărbători sunt nelipsite din casele românilor, iar unii țin să le prepare în propria gospodărie. Numai că, de multe ori, recurg la improvizaţii sau ignoră măsurile minime de precauție, iar asta pune în pericol bunuri și chiar vieți. Mai multe familii din Prahova au aflat-o pe propria piele, în ultimele două zile.

 

Un incendiu izbucnit de la o afumătoare a distrus anexele dintr-o gospodărie din Scorțeni, luni după-amiază, și doar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca focul să nu ajungă și la locuința din apropiere.

Un caz similar, cu pagube însemnate, s-a petrecut ieri, la Băicoi. “O afumătoare improvizată a adus un necaz unor familii din localitatea prahoveană Băicoi. Patru echipaje de stingere au fost mobilizate de urgență, miercuri, în jurul orei 15:51, după ce a izbucnit un incendiu care a cuprins rapid două locuințe și o anexă gospodărească. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta violent, cuprinzând o suprafață de aproximativ 320 mp, cu pericol de propagare. Pompierii militari au reușit să localizeze flăcările în timp util, reușind să salveze o locuință aflată în apropiere”, a anunțat ISU Prahova.

Gospodarii trebuie să știe că folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile sunt interzise. Pompierii atrag atenția că afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.

De asemenea, este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Și alte obiceiuri specifice acestei perioadă se pot dovedi foarte periculoase.

“Tradiţionala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să ne pună în pericol gospodăria. În acest sens respectaţi următoarele reguli:

- alegeţi locul pentru pârlirea porcilor la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

- buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare”, au mai atras atenția reprezentanții ISU Prahova.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.