Efectul neasteptat al Legii darii in plata. Ce au constatat bancherii dupa ce au marit avansul la credite

Publicat in Business 15 Februarie 2017 749 ori
Google+ WhatsApp
Efectul neasteptat al Legii darii in plata. Ce au constatat bancherii dupa ce au marit avansul la credite
Efectul neasteptat al Legii darii in plata. Ce au constatat bancherii dupa ce au marit avansul la credite

Bancherii s-au trezit ca, in dorinta lor de a combate Legea Darii in Plata, au ridicat prea mult avansul la creditele ipotecare si isi pierd clientii.
Asa ca au dat inapoi si de cateva luni au inceput sa le reduca. Dar fiecare banca are propriile conditii cum ar fi: avansul este mic doar in orasele mari, clientii trebuie sa garanteze cu inca o locuinta ori sa aiba niste venituri foarte mari.
Cu un avans la un credit bancar ce oscileaza in functie de banca intre 15 si 35 la suta, romanii isi pot cumpara o locuinta.
Irina Chitu, analist financiar: "Vazand ca efectele Legii darii in plata nu sunt chiar asa de devastatoare si pentru a nu pierde clienti, au mai redus avansul la creditele ipotecare, dar in anumite conditii."
Binenteles ca bancherii si-au luat masuri suplimentare de protectie.
Dragos Nichifor, broker de credite: "Bancile isi doresc o acoperire cu garantii undeva in zona de 150 la suta si atunci presupune ca a doua garantie sa aiba macar valoarea de jumatate fata de cea care se cumpara."
Irina Chitu, analist financiar: "Riscul este ca in momentul in care nu mai poti sa iti platesti rata sa pierzi ambele imobile."
Bancile si-au stabilit fiecare in parte propriile conditii.
La BCR, de exemplu, pentru un credit pe o perioada mai mica de 20 de ani, avansul este doar 15 la suta. La BRD, se aplica acelasi procent, insa cu o garantie ipotecara suplimentara, iar la CEC Bank doar daca imprumutati mai mult de 250.000 de euro platiti acelasi avans minim.
In plus, bancile fac un punctaj foarte strict al clientilor.
Dragos Nichifor, broker de credite: "In general, cei care obtin note bune sunt angajatii cu vechime in munca, cu angajatori foarte buni, gen multinationale sau companii cu peste 500 de angajati si sunt clienti care obtin venituri mari. In general, bancile sunt foarte incantate de clientii care au venituri peste 6.000 - 7.000 de lei."
Mai exista insa si banci care la anumite credite cer avans de pana la 45 la suta. Avansurile cerute la creditele ipotecare au crescut brusc odata cu Legea Darii in plata, din vara anului trecut.
Avansul mediu de pe piata bancara a depasit in iulie 26 la suta, dar in toamna bancherii si-au dat seama ca au exagerat.

Admin.R

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.