Duminică, 22 Ianuarie 2017 15:00

UPDATE Incendiu puternic la Ploiestiori

Pompierii prahoveni intervin, in aceste momente, pentru stigerea unui puternic incendiu care a cuprins doua anexe gospodaresti la Ploiestiori. Focul se manifesta pe o suprafata de aproximativ 309 metri patrati. Initial, la fata locului s- a deplasat un echipaj de pompieri, care insa nu a favut fata, astfel ca o alta autospeciala se va deplasa acolo. Potrivit ISU, nu sunt inregistrate victime.

UPDATE

Pompierii au evacuat mai multe animale. Plafonul celor doua anexe s-a prabusit si este posibil ca inauntru sa fi fost surprinse alte animale, insa deocamdata nu exista date certe in acest sens.

Duminică, 22 Ianuarie 2017 13:44

Trei raniti la Podenii Noi

Un accident rutier a avut loc pe DJ 102M, pe raza localitatii Podenii Noi. Potrivit IJP Prahova, on accident au fost implicate doua masini, in urma impactului dintre ele trei persoane fiind ranite. Victimele primesc asistenta medicala.

În urma tragediei care a avut loc în clubul Bamboo, pompierii prahoveni au efectuat o serie e controale inopinate la cluburi şi discoteci.

Iată informarea ISU transmisă presei în urma verificărilor:


În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, în perioada 21-22 ianuarie, ISU Prahova a derulat, în baza dispoziţiei Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi şi discoteci.
La aceste activităţi în teren, derulate cu precădere, pe timpul nop?ii, după ora 23.00, au fost angrenaţi, alături de pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) şi reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi.
Astfel, s-au executat 8 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, unde au fost constatate 34 deficienţe, dintre care 15 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 34 sancţiuni contravenţionale (22 avertismente şi 12 amenzi), în cuantum de 22000 lei.
Principalele nereguli identificate în teren au constat în: exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nefuncţionarea iluminatului de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, neactualizarea/neelaborarea actelor de autoritate şi evidenţelor specifice de apărare împotriva incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, blocarea/reducerea gabaritului căilor de evacuare, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă, neactualizarea planurilor de evacuare ale utilizatorilor în cazul produceriii unei situa?ii de urgen?ă.
Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 8 acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.
Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, ISU Prahova recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de obiective, următoarele:
- respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia in vigoare, pentru aceste categorii de construcţii;
- solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu;
- preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.
Activitatea pompierilor salvatori se derulează în sprijinul şi pentru cetăţean, iar obiectivele prioritare ale instituţiei noastre sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

Un incendiu puternic s-a produs, în această dimineaţă, la Clubul Bamboo din Capitală, peste 30 de persoane fiind transportate la spital. În urma incendiului, care nu a fost stins, clubul s-a prăbuşit. Secretarul de stat Raed Arafat spune că nu se poate preciza la acest moment dacă nu sunt persoane care să fi rămas prinse în incinta clubului.

UPDATE 08:06 Raed Arafat: Au fost 38 de persoane transportate la spital, la acest moment incendiul este aproape lichidat

Un număr de 38 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului violent din clubul Bamboo din Capitală, a declarat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri incendiul este aproape lichidat, iar numărul echipajelor de intervenţie a fost redus.Potrivit lui Arafat, 21 de victime au fost transportate la spital cu ambulanţele, iar 17 au ajuns ulterior, cu maşini particulare.

El a precizat că starea persoanei care era intubată, după ce s-a intoxicat cu fum, spitalizată la Floreasca, s-a îmbunătăţit. "Persoana care a fost ventilată şi intubată este în stare bună, scoasă de pe aparate", a precizat secretarul de stat, menţionând că este vorba despre o femeie.

Arafat a mai spus că la acest moment incendiul este aproape lichidat, mai existând câteva focare, astfel că echipajele ISU se reduc de la 26 la 14.

Ultimele informaţii transmise de ISU arată că la acest moment mai sunt internate 11 persoane.

Managerul Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a declarat pentru News.ro că peste 120 de cadre medicale au venit de acasă pentru acestă intervenţie.

”Peste 120 de medici şi asistenţi ambulanţieri de la serviciul de ambulanţă Bucureşti Ilfov au venit de acasă, din ture libere pentru a ajuta echipele de serviciu în incendiul din clubul Bamboo. Au fost mobilizate 26 de echipaje dintre care 24 de urgenţă şi două de tip B. SABIF a transportat la spitale 12 persoane, alte două au fost consultate la faţa locului şi au refuzat să meargă la spital”, a declarat pentru News.ro, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu.

UPDATE 07:01 Arafat: Incendiul de la Bamboo este controlat în acest moment, pompierii acţionează pentru lichidarea focarelor

Incendiul de la clubul Bamboo este controlat în acest moment, iar prompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, aflat la faţa locului. El a precizat însă că la acest moment nu se poate preciza dacă au fost prinse victime în interior, iar echipele de intervenţie nu pot intra deocamdată pentru a verifica în totalitate zona.

”Am făcut o vizită de inspecţie pe toată zona, situaţia e sub control, clădirea e prăbuşită. Mai sunt focare, dar putem spune că incendiul e sub control”, a afirmat Arafat.

El a spus că în acest moment pompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare.

Arafat a arătat că nu se poate preciza la acest moment dacă în interior nu au fost prinse victime şi că acest lucru se va putea verifica după lichidarea incendiului şi cercetarea zonei.

Clădirea clubului Bamboo s-a prăbuşit în totalitate, incendiul afectând o suprafaţă de 2.500-3.000 de metri pătraţi.

Pompierii au precizat că au mai rămas elemente de construcţie care însă nu prezintă siguranţă pentru intrarea echipelor de salvare, astfel că se acţionează din exterior.

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a spus, la rândul său, că în urma incendiului medicii au acordat primul ajutor în cazul a aproape 50 de persoane care fie erau intoxicate cu fum, fie suferiseră hipotermie. De asemenea, două dintre victimele care au fost transportate la Spitalul Floreasca au fracturi după ce au sărit de la etaj pentru a se salva. Bogdan Opriţa a mai spus că nu există victime cu arsuri. La acest moment, mai sunt spitalizate opt persoane.

UPDATE 6:31: Nou bilanţ ISU: 27 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului din Bamboo, din care 6 au fost internate, una în stare gravă

Ultimele informaţii transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, 27 de persoane au ajuns la spitale din Capitală în urma incendiului din clubul Bamboo, din care 6 au rămas internate, una fiind în stare gravă, având arsuri la nivelul căilor respiratorii.

Dintre toate persoanele transportate la spital, 20 au fost duse de ambulanţele SMURD şi SABIF, iar celelalte au plecat cu propriile maşini.
Cele mai multe victime au fost transportate la Spitalul Floreasca, unde au ajuns 16 persoane, una fiind în stare gravă. Trei persoane au foat internate la Floreasca.

Au mai fost transportate persoane la spitalele Universitar, Pantelimon, Colentina şi Elias.

La acest moment, au rămas internate două persoane la Spitalul Sf. Pantelimon, una la Colentina şi una la Elias, starea pacienţilor nefiind gravă.

Celelalte persoane nu au necesitat internare, potrivit reprezentanţilor ISU, care spun că majoritatea pacienţilor au suferit intoxicaţii cu fum, atacuri de panică şi hipotermie.

Contactat de News.ro, şeful UPU a Spitalului Pantelimon, Fiorella Mitroi, a precizat că la această unitate au ajuns cinci persoane de la clubul Bamboo. O persoană a plecat deja, una a fost trimisă la Spitalul de Oftalmologie, iar celelalte trei au intoxicaţie cu fum, hipotermie şi atac de panică. Doi dintre aceştia sunt cetăţeni israelieni.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat iniţial pentru News.ro că 12 persoane au fost duse la spital, cu intoxicaţie cu fum şi cu hipotermie. Zece dintre ele au fost transportate la Spitalul Floreasca, iar două la Spitalul Pantelimon.
Conform sursei citate, în urma incendiului clubul s-a părbuşit în totalitate.

La momentul la care au ajuns pompierii, toate persoanele din club fuseseră evacuate, a mai spus Daniel Vasile, dar nu este exclusă posibilitatea ca să fi fost suprinşi oameni în interior, ceea ce se va putea afla după lichidarea incendiului.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că incendiul este încă în desfăşurare, pe terasa clubului. Ultimul rănit a fost dus în urmă cu scurt timp la spital, cu hipotermie. Până la acest moment, răniţii au fost duşi la spitalele Floreasca, la Universitar, Sfântul Pantelimon şi Colentina.

Astfel, 13 persoane au fost transportate la Floreasca, 5 la Universitar, 2 la Pantelimon şi 2 la Colentina.
În acest moment, la faţa locului sunt peste 24 de autospeciale de stingere, 27 de echipaje medicale SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, maşini de descarcerare şi un spital mobil.

La faţa locului se află şi o echipă de scafandri, care a mers să facă verificări la lacul Floreasca, după ce au existat informaţii că mai multe persoane s-ar fi aruncat în lac pentru a se salva. Daniel Vasile a precizat că lacul este îngheţat şi că nu a fost găsită nicio persoană acolo.

Martorii spun că incendiul ar fi izbucnit în zona scenei, de la o perdea, şi că în club se fuma.
"Se fuma. Veneau ospătarii să ne spună să nu fumăm, dar se fuma palmat", a spus o tânără aflată în club.

Informaţiile privind numărul persoanelor aflate în club sunt contradictorii, spun reprezentanţii ISU, menţionând că e vorba de 100-200 de oameni.

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017 11:30

Încă un mare retailer dispare din România

Grupul german Metro a vândut cele patru hipermarketuri Real pe care le mai deţinea în România către un grup internaţional de profesionişti în retail , reprezentat de executivii Dusan Wilms şi Gerardo Monzillo, potrivit surselor ZF, informează Ziarul Financiar.

Vânzarea a inclus atât magazinele efective cât şi terenurile pe care sunt acestea ridicate.

Cele patru magazine Real din Constanţa, Suceava, Oradea şi Arad sunt cele pe care grupul german Metro le mai avea după ce a vândut celelalte 20 de hipermarketuri către francezii de la Auchan.

Alpin Film Festival editia a II-a, festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane , va avea loc în perioada 23-29 ianuarie în Brașov, Predeal și Bușteni. Intrarea la evenimentele celei de-a doua ediții a festivalului este liberă.
Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecții din cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuți și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franta, Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpusean , Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, David Neacșu, Ionut Zinca, Silviu Bălan, Cristian Lascau și mulți alții.

”Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem ușa larg tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografiile. Ne dorim ca în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte” – explică Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.
Festivalul se deschide pe 24 ianuarie la Bușteni, orașul- gazdă al evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber de fotografie veche din Arhivele Naționale, prezentate în premieră publicului larg. Intitulată „Istoria în Alb”, expoziția în aer liber va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, realizatorul expoziției concepută în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment în cadrul căruia va avea loc și lansarea celui mai nou număr din revista Astra.
Festivalul de film se va deschide în seara de 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe – Bușteni, cu o proiecție specială a unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale de gen - ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.
Pe durata întregului festival, în cele trei orașe, va fi difuzată o selecție internațională care va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani, inspirate de lumea muntelui. În premieră, la Predeal, Alpin Film Festival va organiza între 28-29 ianuarie, ”Zilele Filmului Românesc de munte”, cu o selecție interesantă de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul preferat, la finalul fiecărei proiecții.
Anul acesta Italia este țara invitată la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Vor fi prezenți printre invitați, Aldo Audisio, directorul Muzeului Național Montan din Torino și Alessandro Filippini, cunoscut specialist în domeniul montan. Partenerul acestui eveniment este Institutul Cultural Italian din București.
La Brașov, în Piața Sfatului, va fi prezentată expoziția în aer liber ”Muntele”, realizată de Asociația Forona, cu sprijinul Canon.
Tot în premieră, Alpin Film Festival va organiza joi, 26 ianuarie, la Predeal conferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România. Cel care va susține acest eveniment este specialistul endocrinolog Nicolae Dimache, fost alpinist de performanță și actualmente rezident în Italia, la poatele Alpilor, unde a profesat mulți ani în domeniul endocrinologiei.
Salonul de carte va avea loc între 24 – 29 ianuarie, în Sala Mare a Primăriei Predeal. Aici se vor lansa public cele mai noi apariții de carte, cu teme inspirate de lumea muntelui. Printre scriitorii care vor fi prezenți se numără Marius Chivu, Sabina Fati , Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache și Mihai Ogrinji.
Duminică, 29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2017”, realizate cu sprijinul Primăriei orașului Bușteni și al Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.
Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017 și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţiile pentru studiile de fezabilitate ale drumului de mare viteză Ploieşti-Paşcani, dar a dispus revizuirea caietelor de sarcini, astfel că Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va continua procedura de licitare şi va prelungi data limită de depunere a ofertelor, potrivit unui comunicat publicat vineri. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au decis, încă, dacă şoseaua rapidă va fi autostradă sau drum expres, o categorie nouă de drumuri pentru România.

În luna noiembrie a anului trecut, CNAIR a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţiile pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice necesare construirii drumului de mare viteză Ploieşti-Paşcani, care va traversa Moldova de la sud la nord, valoarea maximă estimată a contractelor fiind de 157,3 milioane lei (34,9 milioane euro), cu TVA, scrie News.ro.

În data de 19 decembrie 2016, au fost formulate contestaţii cu privire la conţinutul caietului de sarcini, dar CNSC a respins toate criticile referitoare la obţinerea acordului de mediu şi solicitarea de eliminare din caietul de sarcini a unor riscuri aflate în sarcina viitorului prestator.

În schimb, CNSC a dispus revizuirea caietului de sarcini. CNAIR va relua procedurile şi va prelungi termenul iniţial de depunere a ofertelor, care era 5 ianuarie 2017.

”CNAIR va pune în aplicare deciziile CNSC pentru toate cele patru proceduri de atribuire, va răspunde în perioada imediat următoare la solicitările de clarificare transmise de operatorii economici interesaţi. Compania va desuspenda procedurile de atribuire şi va prelungi cu un termen rezonabil data limită de depunere a ofertelor”, se arată în comunicat.

Contestaţiile au fost depuse pentru patru proceduri de atribuire, reprezentând studiile de fezabilitate pentru cele patru tronsoane ale drumului de mare viteză: Ploieşti - Buzău, Buzău - Focşani, Focşani - Bacău şi Bacău-Paşcani.

Acest drum expres, conceput iniţial ca o autostradă, este foarte important pentru că la Paşcani va fi la intersecţia între autostrada Târgu Mureş - Iaşi (A8) şi Drumul Expres DX5 (Siret Expres) Ploieşti-Siret.

Varianta unui drum expres, în locul unei autostrăzi, a fost aleasă datorită costurilor mai reduse cu aproximativ 25% faţă de autostradă, dar şi posibilitatea extinderii viitoare la nivel de autostradă. Versiunea finală a Master Planului General de Transport prevede că două drumuri expres vor conecta Focşaniul de Bucureşti şi Constanţa până în anul 2020.Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţiile pentru studiile de fezabilitate ale drumului de mare viteză Ploieşti-Paşcani, dar a dispus revizuirea caietelor de sarcini, astfel că Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va continua procedura de licitare şi va prelungi data limită de depunere a ofertelor, potrivit unui comunicat publicat vineri. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au decis, încă, dacă şoseaua rapidă va fi autostradă sau drum expres, o categorie nouă de drumuri pentru România.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a propus prelungirea cu două zile, până vineri, 27 ianuarie, a termenului limită pentru depunerea declaraţiilor fiscale şi plata creanţelor scadente la 25 ianuarie 2017, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă trimis de Fisc către Ministerului Finanţelor, în vederea iniţierii procedurii de avizare şi a includerii pe agenda de lucru a Guvernului din data de 25 ianuarie.

ANAF a iniţiat această propunere având în vedere faptul că luna ianuarie reprezintă vârful anual de depunere, iar data de 25 ianuarie este precedată de patru zile nelucrătoare.

Anunţul vine la o săptămână după ce ANAF anunţa că 25 ianuarie 2017 este data limită a depunerii declaraţiilor fiscale şi a plăţii obligaţiilor fiscale aferente lunii decembrie 2016 şi trimestrului IV 2016.

Toate oficiile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise marţi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, a anunţat Compania Naţională "Poşta Română".

"Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, respectiv cu cele ale Contractului Colectiv de Muncă 2008 - 2018, potrivit cărora ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Luni, 23 ianuarie, toate subunităţile poştale vor avea program normal de lucru", se arată în comunicatul citat.

În acest context, CNPR precizează că este posibil ca trimiterile poştale prezentate în ziua de 23 ianuarie să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.

Specialiştii meteorologi estimează, pentru următoarele trei luni, un regim termic în încălzire, cu valori medii ce vor ajunge şi la 12 grade Celsius, la nivelul lunii martie, în timp ce precipitaţiile se anunţă a fi excedentare pe durata întregului interval, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul februarie - aprilie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În februarie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice, sud-estice şi local în cele vestice şi, în general, sub normă în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru februarie este de -1 grad Celsius, fiind luate în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Banat, Oltenia şi Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius, în Muntenia şi Crişana.

Precipitaţiile lunare vor avea, în general, o tendinţă spre excedent în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 31,6 litri/metru pătrat, pentru luna februarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (până la 55 l/mp), Crişana şi Banat (până la 50 l/mp).

În prima lună de primăvară a anului 2017, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a teritoriului, dar posibil mai scăzute, local, în nord, centru şi vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra, în martie, în zona Moldovei (între -1 grad şi 5 grade) şi Transilvaniei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Oltenia, respectiv între 3 şi 7 grade Celsius, respectiv în Banat, între 4 şi 7 grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor putea situa, în cea mai mare parte a ţării, peste media climatologică în restul ţării, stabilită la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Transilvania şi Crişana (până la 54 l/mp) şi Banat (53 l/mp).

Potrivit ANM, în aprilie 2017, valorile termice medii ale aerului se vor putea situa, în general, în apropierea mediei climatologice (9,3 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 şi 11 grade Celsius, în Moldova. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 12 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale, peste normele perioadei, stabilite prin măsurători de specialitate la 51,3 l/mp. În zona Banatului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 78 l/mp, în Oltenia la 75 l/mp, în Transilvania la 70 l/mp, în Crişana la 69 l/mp şi în Maramureş la 65 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Pagina 1 din 31
loading...