BOTEZUL CAILOR, sărbătoare INEDITĂ în Prahova

Publicat in Eveniment 07 Ianuarie 2015 698 ori
Google+ WhatsApp
BOTEZUL CAILOR, sărbătoare INEDITĂ în Prahova
BOTEZUL CAILOR, sărbătoare INEDITĂ în Prahova

Zgomot de copite frământând zăpada înghețată, aglomerație, muzică și miros de vin fiert răspândit în aerul rece anunțau, marți, la Târgșorul Vechi, una dintre cele mai așteptate sărbători din zonă, Botezul cailor, un obicei a cărui vechime nu este cunoscută cu exactitate, dar pe care localnicii încearcă să îl perpetueze.

 

Conform tradiției locului, de Bobotează, caii sunt botezați de preotul satului pentru a fi feriți pe tot parcursul anului de boli și de alte necazuri. În timp însă, acest obicei a căpătat o altă dimensiune, transformându-se într-o adevărată sărbătoare în care partea spirituală trece cumva pe un loc secund, în favoarea concursurilor și a unei petreceri 'udată' cu vin și țuică.

Anul acesta, aproximativ o mie de persoane, majoritatea bărbați, din sat, dar și din împrejurimi, au participat la manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători. 

 

'Este cea mai așteptată sărbătoare de către localnici, în afară de Crăciun. Oamenii vin să se distreze, să se amuze. Botezul cailor simbolizează purificarea animalelor. Vin să le boteze pentru a fi mai sănătoase, mai viguroase, să nu fie probleme în anul următor pentru muncă. Botezul este urmat de două competiții, una de alergare și alta de tracțiune, iar câștigătorii primesc bani și diplome. Câștigătorul va fi stimat de consăteni pentru că, anul acesta, el și calul lui au fost cei mai buni', a explicat organizatorul evenimentului de la Târgșorul Vechi, Mihai Balaban, de asemenea proprietar de cai.

Manifestările s-au desfășurat pe terenul fostei școli din localitate unde, de altfel, s-au pregătit fasole cu cârnați la ceaun, vin fiert și țuică fiartă, pentru petrecerea care urma să aibă loc după oficierea slujbei religioase, dar și pe islazul din localitate, unde a avut loc cursa de alergare. 

În competiție au intrat doar cei mai iscusiți și mai îndrăzneți călăreți din sat, cu atât mai mult cu cât niciunul dintre caii participanți nu a avut șa, pentru că, ne-a explicat un sătean bătrân, șeile 'sunt prea scumpe'. Participanții au fost împărțiți în două grupe, s-a dat startul, iar în finală au intrat primii trei din fiecare serie. Ionuț, un puști de 19 ani care a intrat în concurs cu Stela, o iapă tânără, a câștigat concursul de alergare, el trecând linia de sosire în aplauzele și uralele celor prezenți. El a fost 'vicecampion' la concursul de anul trecut, însă de această dată el s-a antrenat timp de câteva zile pentru a fi sigur că acum obține respectul întregului sat, dar și premiul pus în joc de organizator.

La finalul cursei, toată lumea a revenit pe terenul fostei școli, iar preotul, care terminase deja slujba la biserică, s-a urcat pe mica scenă amenajată în zonă, rostind la microfon câteva cuvinte pentru participanți. 'Astăzi este Botezul Domnului sau Boboteaza, și întâi de toate noi vă sfințim pe dumneavoastră și casele dumneavoastră și apoi împărtășim această sfințenie și animalelor dumneavoastră ca să fie sănătoase peste an', a spus preotul, după care au urmat o slujbă scurtă de binecuvântare și așa numitul botez al cailor.

Câțiva dintre proprietarii de animale și-au mânat caii pentru a fi botezați. 'Atât? Ceilalți nu mai vin?', a întrebat preotul, fără însă a primi răspuns. Un mic moment de așteptare, poate, poate își mai amintește careva adevăratul scop al acestei sărbători, dar degeaba. Preotul și dascălul au coborât de pe scenă, au mai aruncat de câteva ori cu aghiasmă în animalele întâlnite în drum spre ieșire și s-au făcut nevăzuți.

După binecuvântarea preotului și plecarea acestuia, s-a dat 'dezlegare' la vin și la țuică, iar petrecerea propriu-zisă a început.

Sursa: Agerpres

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.