BOMBA! Noi inregistrari cu "Portocala" si Giluela Diaconu, prinsi in fapt! Negulescu refuza sa inregistreze audierile, ca sa poata face presiuni pe martori: „Terminati cu prostiile cu inregistrarile, ca nu pot sa paradesc"

Publicat in Politica 21 Martie 2021 Actualizat: 21 Martie 2021 3523 ori
Google+ WhatsApp
BOMBA! Noi inregistrari cu "Portocala" si Giluela Diaconu, prinsi in fapt! Negulescu refuza sa inregistreze audierile, ca sa poata face presiuni pe martori: „Terminati cu prostiile cu inregistrarile, ca nu pot sa paradesc"
BOMBA! Noi inregistrari cu "Portocala" si Giluela Diaconu, prinsi in fapt! Negulescu refuza sa inregistreze audierile, ca sa poata face presiuni pe martori: „Terminati cu prostiile cu inregistrarile, ca nu pot sa paradesc"

Orice argument privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie poate fi rapid demontat, prin numai doua cuvinte: „Mircea Negulescu”. Fostul calau de la DNA Ploiesti – intre timp exclus din magistratura – ne ofera acum o noua dovada asupra felului in care intelegea sa faca anchete.


 

Lumea Justitiei va prezinta o inregistrare in care fostul procuror Mircea Negulescu „Portocala” (foto) se aude dandu-i indicatii colegei de la DNA Ploiesti Giluela Deaconu in sensul ca anchetatorii de la acel serviciu teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie sa nu mai inregistreze declaratiile martorilor, astfel incat procurorii de la „Unitatea Haules” sa fie liberi a pune presiuni pe ei, obligandu-i sa declare ce vor paraditorii.

Nici de avocati nu se sfia Negulescu, „Zdreanta” dand de inteles ca era in stare sa oblige martorul a scrie declaratia dorita chiar si in prezenta aparatorului legal.

 

Ce spune CPP

 

Precizam ca acest caz ridica nu neaparat o problema de legalitate in cazul audierii martorilor, cat una de moralitate: ani de-a randul, „unitatea de elita” DNA Ploiesti a trimis dosare in instanta, mintind judecatorii ca parchetul nu putuse inregistra declaratiile martorilor ori ale inculpatilor, pe motiv ca nu dispuneau de aparatura necesara, cand in realitate lucrurile stateau exact pe dos. Un astfel de exempu este cel al dosarului in care DNA Ploiesti l-a aruncat luni intregi in arest preventiv pe procurorul Liviu Tudose, acesta primind achitare definitiva. O cauza in care parchetul a mintit cu nerusinare Inalta Curte de Casatie si Justitie, pretinzand ca nu putuse inregistra declaratiile martorilor, pe motiv de lipsa aparaturii (click aici pentru a citi).

Spunem ca nu este neaparat o problema de legalitate, intrucat Codul de procedura penala ii permite procurorului sa refuze pur si simplu inregistrarea audio-video a declaratiilor acestora. In schimb, situatia se complica in cazul suspectilor si al inculpatilor, unde CPP il obliga pe anchetator sa justifice de ce nu a inregistrat declaratia.

 

Prezentam dispozitiile relevante din CPP:

 

- art. 110 alin. 5: „In cursul urmaririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se inregistreaza cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Atunci cand inregistrarea nu este posibila, acest lucru se consemneaza in declaratia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concreta a motivului pentru care inregistrarea nu a fost posibila;

- art. 123 alin. 2: „In cursul urmaririi penale, audierea martorului se inregistreaza prin mijloace tehnice audio sau audiovideo, daca organul de urmarire penala considera necesar sau daca martorul solicita expres aceasta si inregistrarea este posibila”.

 

Pana cand se va obosi cineva sa ridice exceptii de neconstitutionalitate fata de cele alineatele de mai sus, va lasam sa cititi felul in care Negulescu se raporta la martori si la avocatii lor (audio la final):

 

Mircea Negulescu (procuror DNA): Luati loc, domnu'.... Stii ca asta a ramas singura mea bucurie!

Voce barbat: Care?

Mircea Negulescu (procuror DNA): Paraditul... Paraditul la cetateni!

Mircea Negulescu catre Giluela Deaconu (procuror DNA): Ce dracu' sa-mi iasa? Ca sunt copil orfan, membru de partid... Dar arati foarte bine astazi! Ce se intampla cu tine? Imbracata asa!

Giluela Deaconu (procuror DNA): Uite, nu imbatranesc. Pe masura ce imbatranesti, arati din ce in ce mai bine.

Mircea Negulescu (procuror DNA): Foarte bine. Hai, ca vrea sa ne ia gatul si nu stiu cum (n.r. Negulescu se refera la avocatii din sediul DNA).

Giluela Deaconu (procuror DNA): Asta este punctul culminant, deznodamantul e fatal.

Mircea Negulescu (procuror DNA): Vezi ca astia au participat la audiere (n.r. Negulescu se refera la avocati).

Giluela Deaconu (procuror DNA): Da, sunt sigura. Pai, se vede pe inregistrare.

Mircea Negulescu (procuror DNA): Ai inregistrat (n.r. daca a inregistrat declaratia unui martor cu mijloace audio-video)?

Giluela Deaconu (procuror DNA): Ha, ha, ha!

Mircea Negulescu (procuror DNA): Terminati cu prostiile cu inregistratul, ca nu mai pot sa paradesc cetatenii!

Giluela Deaconu (procuror DNA): Tocmai de asta: este un precedent...

Mircea Negulescu (procuror DNA): ...periculos. Nu mai faceti chestii d-astea! Nu avem mijloace (n.r. sa minta ca DNA Ploiesti nu detine aparatura audio-video).

Voce barbat: Ce inregistrare? De audio-video?

Mircea Negulescu (procuror DNA): Da, putem, dar nu vrem! Daca inregistrez eu, ce sa zic? 'Ba, te paradesc'?! (n.r. In sensul ca nu mai poate injura si ameninta martorii daca declaratia se filmeaza.)

Voce barbat: Tu mai tipi, mai urli...

Mircea Negulescu (procuror DNA): Mai urlu, mai fac o... [injuraturi]

Giluela Deaconu (procuror DNA): Urmeaza a treia audiere.

Gabriela Florea (politist DNA): La fel de lungi toate?

Giluela Deaconu (procuror DNA): Pai, daca mai au de pus intrebari!

Mircea Negulescu (procuror DNA): Alea doua au iesit bine?

Giluela Deaconu (procuror DNA): Pai, da, si-au mentinut femeile [declaratiile]. Asta a treia e... [injuraturi]

Mircea Negulescu (procuror DNA): Pai, ce e nemultumit? Cand pleaca, sa ii zici: 'Domnu' avocat, daca sunteti nemultumit'... [injuraturi]

Giluela Deaconu (procuror DNA): Raluca, vino putin, te rog! Nu, ca la mine a zis ca nu scrie.

Mircea Negulescu (procuror DNA): Nu? Daca vin eu, scrie?! Hai, sa vin, sa scrie si la mine! Sa faca un proces-verbal! (n.r. Negulescu sugera ca poate determina martorul sa scrie, chiar cu avocatul de fata.).

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.