Pregatirea automobilului pentru iarna – cum alegi anvelopele

Publicat in Trafic 23 Noiembrie 2009 Actualizat: 24 Noiembrie 2009 2286 ori
Google+ WhatsApp
Dotarea cu anvelope de iarna şi/sau lanturi este vitală pentru siguranta ta. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de sosirea zapezii este sa inlocuieşti cauciucurile de vara cu cele de iarna. Nu este recomandata inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna numai pe puntea-fata, deoarece, in cazul virajelor sau al franarilor, comportamentul cauciucurilor va fi diferit, imprimand masinii miscari mai greu de controlat. 
Poţi schimba anvelopele de vara cu cele de iarna, pe aceleasi jante, insa cel mai bine este sa ai "roti de iarna", incluzand si jantele. Astfel, timpul schimbarii este mult redus si eviţi neplacerile care pot sa apara cu etansarea, atunci cand montezi anvelopele de iarna. Este posibil sa fii nevoit sa schimbi doar o anvelopa; in acest caz, este important sa nu completezi setul masinii cu o anvelopa de alt profil. Este adevarat ca unele modificari pot aduce anumite imbunatatiri, insa, in mod sigur, vor dauna, in alta privinta. De exemplu, daca montezi anvelope mai mari in diametru sau mai late, e posibil sa simti ca a crescut confortul, insa elementele suspensiei si directiei vor fi mai solicitate si se vor uza mai rapid. 
Daca anvelopele sunt de tip "All Season", le poţi folosi si iarna. Acest lucru este posibil cu o singura conditie: anvelopele sa nu fie prea uzate. Limita legala este de 1.5 mm (daca masurati cu un subler adancimea profilului, in partea cea mai uzata, nu trebuie sa fie mai mica de atat). O adancime mai mare a profilului nu duce decat neplaceri, atat la franare, cat si la mentinerea aderentei in viraje. 
Schimbă anvelopele uzate! Chiar daca asta inseamna un efort financiar, e de preferat sa cheltuieşti cu aceasta schimbare, tinand cont ca de asta depind siguranta si chiar viata ta. Nu folosi niciodata iarna anvelope resapate, riscurile la care te expui sunt foarte mari. Daca este necesar sa te echipezi cu lanturi, e bine sa stii ca folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor si ale elementelor suspensiei si directiei. 
Pentru a-ţi pregati automobilul sa intampine cat mai bine venirea iernii, vizitează service-ul unde in orice moment o echipa de specialisti se afla la dispozitia ta: IATSA CAMPINA
  • Motive pentru care îţi recomandăm o vizita la IATSA CÂMPINA:
IATSA CÂMPINA este cel mai mare centru de reparatii auto din Prahova care opereaza in prezent 3 unitati service auto. In total, compania dispune de 46 de elevatoare, 4 cabine de vopsit, 3 statii ITP si o dotare tehnica de exceptie. Anual, peste 26.000 de masini sunt reparate in aceste locatii.
IATSA CÂMPINA este reparator agreat pentru marcile Dacia si Renault si are un departament dedicat pentru masinile de import. Prin relatiile stabilite cu cei mai mari distribuitori de piese, IATSA CAMPINA aduce, la cele mai bune preturi, piese de schimb pentru orice marca si model de autovehicul. Pentru lucrarile care nu se efectueaza in garantie, se lucreaza si cu piesele clientului.
Daca nu ai timp sa te ocupi de masina ta, IATSA CÂMPINA ofera serviciul de preluare a masinii: un receptioner se deplaseaza la tine acasa, realizeaza constatarea masinii si o preia in vederea repararii. In momentul in care masina este gata reparata, aceasta este adusa pe platforma la adresa solicitata de client.
 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro