Expoziţie de cahle transilvănene, pictate la Castelul Cantacuzino

Publicat in Unde Mergem? 02 Martie 2018 703 ori
Google+ WhatsApp
Expoziţie de cahle transilvănene, pictate la Castelul Cantacuzino
Expoziţie de cahle transilvănene, pictate la Castelul Cantacuzino

La început de primăvară, la Castelul Canatuzino din Buşteni va fi vernisată o expoziţie cu totul inedită, ce ţine de tradiţie. Concret, după expozițiile “Moving Van Gogh”, Picasso și Dali, castelul va găzdui, în perioada 3 martie-3 aprilie, prima expoziție itinerantă de cahle transilvănene pictate, acestea fiind manufacturate de fabrica de teracotă din Mediaș – ultima fabrică de sobe presate și pictate manual din România.

Expoziția intitulată „Teracotă, mon amour!” reprezintă o colaborare între Asociația Imbold și Fabrica de teracotă Mediaș. Alături de piesele ceramice va fi expusă și o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben și montată de unul dintre sobarii de la Fabrica din Mediaş.


Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori.


După 110 ani, fabrica are aproximativ același număr de angajați și produce cahle manuale folosind aceleași tehnici și materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual. În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu. Unele dintre acestea vor fi turnate, pictate și expuse la Castelul Cantacuzino, în cadrul unei expoziții itinerante ce a fost lansată în 2017 în Capitală.

De altfel, până acum, exponatele au mai putut fi admirate, anul trecut, şi în cadrul manifestării Noaptea Albă a Galeriilor, în București, dar și de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia. Organizatorii evenimentului de la Castelul Cantacuzino din Buşteni au anunţat că la eveniment va fi prezentă şi o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv o tânără sculptoriță – Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Naționale de Arte din București.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.