La Peles s-a deschis expozitia "Artele focului". Vezi aici programul de vizitare

Publicat in Unde Mergem? 01 Februarie 2018 618 ori
Google+ WhatsApp
La Peles s-a deschis expozitia "Artele focului". Vezi aici programul de vizitare
La Peles s-a deschis expozitia "Artele focului". Vezi aici programul de vizitare

La Castelul Peleș din Sinaia a fost inaugurată recent expoziția “Artele focului”, ce reunește aproximativ 200 de piese din ceramică și sticlă aparținând colecției regelui Carol I.

Este vorba despre vase, cupe, lămpi, platouri decorative create în ateliere renumite ale lumii. Printre piesele de rezistență ce pot fi admirate de turiști se află: lampa Wisteria realizată de celebrul Louis Comfort Tiffany, special pentru Regina Maria, în anii ’20, când aceasta a vizitat Statele Unite ale Americii, și vasul “Muza paradisiacă”, realizat de Emile Galle, dedicat Reginei Elisabeta.

“Alături de celebra colecţie de pictură ce cuprindea peste 200 de tablouri, Regele Carol I a pus bazele unei remarcabile colecţii de artă decorativă constituită treptat, de-a lungul unei jumătăţi de veac de domnie, prin achiziţii importante de mobilier, arme, tapiserii şi covoare, piese din metal preţios, sticlărie şi ceramică, creaţii ale celor mai faimoase ateliere şi manufacturi ale epocii. În cadrul acestui vast proiect artistic, colecţia de ceramică, gresie, faianţă, porţelan a Castelului Peleş ocupă un loc bine determinat, atât ca număr – colecţia se compune din peste 5000 de piese -, cât şi ca valoare; piesele ceramice onorează autorii şi centrele ceramice europene cunoscute la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, ca şi ateliere mai vechi. Menite să confere culoare interioarelor regale, ceramica şi sticla regală din Castelele Peleş şi Pelişor se înscriu în patrimoniul naţional ca unele dintre cele mai importante şi mai coerente colecţii de artă decorativă din România” au transmis reprezentanții Muzeului Național Peleș.

Piesele din sticlă și ceramică prezentate la Castelul Peleș în această perioadă și alte obiecte spectaculoase ce nu au fost incluse în expoziția amintită sunt prezentate într-un catalog pus în vânzare în magazinul de suveniruri al muzeului, la prețul de 45 de lei.

Expoziția “Artele focului” va fi deschisă până pe 16 mai 2018, programul de vizitare fiind : miercuri între orele 11:00 – 16:15 și de joi până duminică: 9:15 – 16:15 (ultima intrare). Intrarea este liberă.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.