Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, anunţă ploieştenii că cele două spitale aflate în administrarea municipalităţii, Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Municipal Schuller, vor fi dotate cu 20 de paturi noi, câte 10 pentru fiecare unitate medicală.

Municipalitatea ploieșteană a primit o donație din partea Asociației Volunteer for Life de 20 de paturi moderne, cu următoarele caracteristici: plaforma de pat conţine patru piese uşor de curăţat; mişcări de înălţime, trendelenburg, trendelenburg invers, cap şi picior a unui motor electric; platforme – partea superioară cap şi partea inferioară picior cu sistem de alunecare automata, indicaţia unghiului pentru spate montat pe şina capului; indicaţie unghi ansamblată pe şina de picioare care prezintă trendelenburg şi revers trendelenburg; sistem de plăci uşor demontabil şi instabil conceput din plastic PE igienic; roţi de protecţie din plastic cu rezistenţă la şocuri; componente metalice vopsite cu pulbere electrostatică anticorozivă după ce au fost tratate cu fosfat, dimensiune externă 102x219 cm, lăţime şine laterale exterioare 99 cm; platformă saltea 89x195 cm, extensie pat +27 cm, dimensiunea saltelei 85x194x12 cm .

"Salut această implicare a mediului de afaceri şi a ONG-urilor la dezvoltarea comunității locale pe care am observat-o la Ploiești, în ultimul timp. Paturile respective vor fi puse la dispoziția celor două spitale ploieștene în scurt timp și vor aduce un plus de confort în activitatea celor două unități medicale. Sănătatea este un domeniu important la nivelul fiecărei comunități locale, mai ales în contextul pandemic actual, iar pentru actuala administrație publică ploieșteană creșterea calității vieții și a serviciilor medicale oferite ploieștenilor este o prioritate" a declarat, în acest context, primarul Andrei Liviu Volosevici.

Sâmbătă noapte, Laurențiu Curt și prietenul lui Ionuț Ștefan Labeș au dat o mega-spargere în casa Ramonei Iulia Bărbuț, fiica regretatului Marcel Bărbuț, unul dintre milionarii României.

Cei doi tâlhari au fost prinși rapid de polițiști. Potrivit Gândul.ro, a doua zi după spargere cei doi băieți au fost identificați, pe rând, în locuințele lor din sectorul 1 al Capitalei. Principalul suspect este Laurențiu Curt. Potrivit surselor din anchetă, el ar fi fost cel care ar fi intrat pe geam, în timp ce „tovarășul" lui stătea de pază în afara casei ca să se asigure că proprietarii nu ajung acasă.

De asemenea, tot surse din anchetă spun că atât Laurențiu Curt, cât și amicul lui sunt consumatori de droguri și sunt cunoscuți pentru furturi mărunte. Aceasta ar fi fost lovitura vieții lor, de peste 130.000 de euro.

Potrivit Gândul.ro, infractorii au furat bani, bijuterii și ceasuri, care ar fi fost recuperate, ulterior, aproape în totalitate.
Copiii lui Bărbuț au împărțit, între ei, dividente în valoare de 60 de milioane de lei
Ulterior, a fost prins și al doilea suspect, Ionuț Ștefan Labeș, de 21 de ani, care nu a intrat în locuința victimei ci ar fi așteptat afară, ca să-și poată anunța prietenul, în timp util, în caz că proprietarii ar fi revenit acasă.

Cei doi suspecți au fost prezentați instanței Judecătoriei Sectorului 6 care a decis arestarea acestora, pentru furt calificat și complicitate la furt calificat.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, victima hoților este Ramona Iulia Bărbuț, fiica multimilionarului Marcel Bărbuț, decedat la data de 9 februarie 2019. Marcel Bărbuț a fost fondatorul companiei AdePlast, iar la momentul decesului deținea trei fabrici, în Roman, Oradea și Ploiești, unde producea vopsele, adezivi şi de polistiren.

Marcel Bărbuţ ocupa, în 2017, locul 102 în Top 300 cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 55 – 57 milioane de euro. Potrivit presei, acesta a avut cinci copii, care, după vânzarea companiei au încasat dividente în valoare de 60 de milioane de lei.

Revolta de amploare impotriva ministrului Justitiei Stelian Ion (foto), dupa ce acesta l-a amenintat pe presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Mircea Cretu, ca poate raspunde penal daca se gandeste sa puna in executare hotararile judecatoresti definitive prin care au fost acordate drepturi salariale ale personalului auxiliar (click aici pentru a citi). 12 sefi de curti de apel (din cele 16 existente in Romania) i-au trimis marti, 11 mai 2021, o scrisoare deschisa lui Stelian Ion in care isi exprima solidaritatea cu presedintele Curtii de Apel Timisoara si il acuza pe ministru ca face presiuni pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti definitive.


Cei 12 presedinti de curti de apel precizeaza ca amenintarea presedintilor curtilor de apel cu plangeri penale pentru punerea in executare a unor hotarari judecatoresti este de o gravitate fara precedent si reprezinta un atac direct atat asupra independentei instantelor, cat si asupra reputatiei profesionale a presedintilor curtilor de apel. Sefii curtilor de apel ii transmit lui Stelian Ion ca nu vor ramane pasivi in fata acestui derapaj si il anunta ca vor sesiza Sectia pentru judecatori a CSM in vederea apararii independentei puterii judecatoresti in ansamblul sau.

 

Semnatarii scrisorii sunt:

 

-presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, judecatorul Liviu Gheorghe Odagiu;

-presedintele Curtii de Apel Bacau, judecatoarea Loredana Albescu;

-presedintele Curtii de Apel Brasov, judecatoarea Mihaela Darabana;

-presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu;

-presedintele Curtii de Apel Constanta, judecatorul Marius Epure;

-presedintele Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Dana Girbovan;

-presedintele Curtii de Apel Craiova, judecatoarea Adina Ponea;

-presedintele Curtii de Apel Iasi, judecatoarea Diana Mihaela Cheptene-Micu;

-presedintele Curtii de Apel Oradea, judecatoarea Laura Simona Baican;

-presedintele Curtii de Apel Ploiesti, judecatoarea Andra Corina Botez;

-presedintele Curtii de Apel Suceaca, judecatorul Cristinel Grosu;

-presedintele Curtii de Apel Targu Mures, judecatoarea Andreea Ciuca.

 

Iata scrisoarea celor 12 sefi de curti de apel adresata ministrului Justitiei Stelian Ion (vezi facsimil):

 

Presedintii Curtilor de Apel condamna ferm presiunile inadmisibile pe care Ministrul Justitiei, Stelian Ion, le face pentru ca hotarari judecatoresti definitive sa nu fie puse in executare si isi exprima deplina solidaritate cu presedintele Curtii de Apel Timisoara, fata de raspunsul revoltator transmis acestuia, de Ministrul Justitiei, cu referire la acest subiect.

In adresa publicata de presa ieri, 10 mai 2021, Ministrul Justitiei ameninta pur si simplu cu raspunderea penala un presedinte al curtii de apel dintr-o tara membra a Uniunii Europene pentru ca a indraznit ca informeze ordonatorul principal de credite despre obligatiile ce ii revin in temeiul unor hotarari judecatoresti executorii de drept.

Presedintele Curtii de Apel Timisoara a informat Ministerul Justitiei ca exista cereri avand ca obiect punerea de indata in executare a unor hotarari judecatoresti, prin care s-au admis actiunile si s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor personalului auxiliar de specialitate, pentru desfasurarea activitatii in acelasi conditii de vechime in munca si functie.

In raspunsul trimis, Ministerul Justitiei, uzitand de calitatea de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti si facand referire la dreptul sau de a emite 'norme si instructiuni obligatorii', a transmis nu doar ca aceste hotarari nu trebuie executate, ci si ca o astfel de punere in executare a hotararilor ar echivala cu savarsirea unei fapte penale.

Ii reamintim Ministrului Justitiei, Stelian Ion, ca Statul Roman este cel care a dispus plata esalonata a sumelor derivate din hotarari judecatoresti, prin OUG nr. 114/2018, act normativ obligatoriu, inclusiv pentru Guvernul Romaniei.

Presedintii Curtilor de Apel din Romania sunt, inainte de toate, judecatori si, inclusiv pentru ei, respectarea hotararilor judecatoresti nu este o optiune. Curtea Constitutionala a statuat in mod clar, in Decizia 972/2012: 'Hotararea judecatoreasca, avand autoritate de lucru judecat, raspunde nevoii de securitate juridica, partile avand obligatia sa se supuna efectelor obligatorii ale actului jurisdictional, fara posibilitatea de a mai pune in discutie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecatii. Prin urmare, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila se situeaza in sfera actelor de autoritate publica, fiind investita cu o eficienta specifica de catre ordinea normativa constitutionala. Pe de alta parte, un efect intrinsec al hotararii judecatoresti il constituie forta executorie a acesteia, care trebuie respectata si executata atat de catre cetateni, cat si de autoritatile publice. Or, a lipsi o hotarare definitiva si irevocabila de caracterul ei executoriu reprezinta o incalcare a ordinii juridice a statului de drept si o obstructionare a bunei functionari a justitiei'.

Amenintarea presedintilor curtilor de apel cu plangeri penale a pentru punerea in executare a unor hotarari judecatoresti este de o gravitate fara precedent si reprezinta un atac direct atat asupra independentei instantelor, cat si asupra reputatiei profesionale a presedintilor curtilor de apel, la care nu intentionam sa ramanem pasivi. Actiunea Ministrului Justitiei, Stelian Ion, scoate efectiv Romania din ordinea de drept europeana, aratand ca opiniile unui om politic aflat intr-o functie publica au mai mare greutate decat legi si hotarari judecatoresti definitive.

Respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii. Mai mult, in materia dreptului muncii, constituie infractiune tocmai neexecutarea hotararii judecatoresti privind plata salariilor, in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata, conform art. 287 alin.1 lit. e din Codul penal.

Presiunile inadmisibile ale Ministrului Justitiei asupra instantelor reprezinta o noua dovada ca independenta instantelor depinde direct de independenta lor financiara si ca situatia gestionarii bugetului instantelor de judecata trebuie urgent mutata in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau a Consiliului Superior al Magistraturii – prin punerea in aplicare a Hotararii Plenului CSM nr. 227/2019.

Fata de gravitatea fara precedent a acestei situatii, presedintii Curtilor de Apel semnatari ai acestei scrisori vor sesiza Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea apararii independentei puterii judecatoresti in ansamblul sau”.

Multimilionarul Dan Nicorescu a rămas din nou în pană cu superbul Ferrari Superfast 812, pe care, în decembrie 2018, a plătit nu mai puțin de 450.000 de euro. De această dată, l-a salvat un Uber care a “dat curent” supermașinii rămase fără baterie, pe Șoseaua Nordului. 

Cancan.ro prezintă ultima aventură trăită în trafic de rafinatul om de afaceri.

Dan Nicorescu a fost primul român care și-a comandat un Ferrari Superfast 812, pe care a achitat o avere. Din păcate, “bijuteria” a început să-i dea bătăi mari de cap multimilionarului. Pe 6 mai, afaceristul a rămas cu impozantul bolid în pană, în Piața Victoriei. La momentul respectiv, un șofer binevoitor i-a sărit rapid în ajutor și situația s-a rezolvat.

Din nou a făcut pană. Acum, pe Șoseaua Nordului

La doar câteva zile distanță, povestea, din păcate pentru Dan Nicorescu, s-a repetat. Doar că de această dată a rămas fără baterie la Ferrari pe Șoseaua Nordului, într-una dintre cele mai selecte zone din Capitală. Din fericire pentru rafinatul om de afaceri, un șofer Uber l-a scos dintr-o situație care nu a părut să-l avantajeze, având în vedere că în “bijuteria” de culoare roșie era prezentă și o domnișoară blondă, potrivit imaginilor realizate de Cancan.ro.

Salvat de un Uber

Situația s-a rezolvat prin metodă clasică, utilizată de cei mai mulți șoferi care întâmpină astfel de probleme. Mai exact, cablurile standard de pornire ale superbului Ferrari Superfast 812 au fost conectate la Uber, care i-a dat curent. De precizat că Dan Nicorescu a oferit tot ajutorul de care a fost nevoie pe durata “operațiunii”, în jur de 15 minute. Ulterior, “bijuteria” milionarului a putut fi repornită.

Dan Nicorescu a rămas din nou în pană cu superbul Ferrari pe care a plătit 450.000 de euro

Dan Nicorescu, cel mai „calificat” garaj din Capitală

Reamintim că Dan Nicorescu deține, în garajul său, mașini de lux care sunt estimate la 3 milioane de euro. Printre acestea se numără: un Aston Martin DBS Superleggera – 350.000 €, primul Ferrari Superfast 812 din România – 450.000 €, un Lamborghini Aventador – 400.000 €, Rolls Royce Phantom Coupe – 450.000 €, Bentley Azure – peste 300.000 €.


Dan Nicorescu, alături de două dintre „bijuteriile” pe care le deține

Cum a făcut primul milion de dolari

Excentricul om de afaceri a început să îşi construiască averea de la vârsta de 20 de ani. După ce a făcut comerţ în Turcia şi Serbia, a strâns primul său milion de dolari. Originar din Târgoviște, afaceristul a fost, în trecut, funcționar la Banca Românească, iar în prezent, se ocupă de imobiliare și afaceri cu fier vechi. Vila luxoasă pe care o deține pe șoseaua Nordului din București și care a fost călcată de hoți în toamna anului trecut este evaluată la aproape 4 milioane de euro.

Instanțele penale vor trebui să pronunțe sentințele în cel mult 120 de zile de la judecată, iar motivarea trebuie publicată în ziua pronunțării.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege în acest sens, luni, 10 mai. Acesta modifică prevederile din Codul de Procedură Penală (CPp). Legea a fost adoptată în Camera Deputaților cu 244 de voturi „pentru", trei „împotrivă" și 40 de abţineri. Trei deputaţi nu au votat.

Același proiect de lege a trecut și de Senat, în data de 4 mai, astfel că actul normativ va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Apoi, dacă nu vor exista contestări și dacă președintele nu o va întoarce în Parlament pentru reexaminare, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.

Ce stabilește noul act normativ
În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor", au decis deputații în proiectul de lege pe care l-au adoptat.

O altă modificare adusă Codului de procedură penală de acest proiect de lege, este obligativitatea publicării deciziei în ziua pronunțării. De asemenea, propunerea legislativă reglementează și situațiile în care judecătorii sunt împiedicați să semneze motivarea hotărârii.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei", menționează actul normativ.

Ce a stabilit CCR
Noile modificări la legislația de procedură penală vin după ce Curtea Constituțională (CCR) a clarificat această problemă ridicată printr-o excepție de constituționalitate. Judecătorii constituționali au luat pe 7 aprilie, o decizie care a clarificat această situație în dosarele penale. Aceștia au admis excepțiile de neconstituționalitate în cazul a trei articole din Codul de Procedură Penală.

Contestatarii au reclamat faptul că motivarea sentințelor penale era întârziată de judecători, iar condamnații erau duși la închisoare fără să aibă posibilitatea unor căi extraordinare de atac sau chiar fără să știe motivele pentru care a fost luată decizia.

Conform Curții Constituționale, fără motivare, condamnații nu mai pot fi duși la închisoare fără să existe o motivare a sentinței.

CCR a constatat necesitatea existenței motivării în fapt și în drept a unei hotărâri judecătorești, la data pronunțării, lipsa acestei motivări reprezentând o încălcare a Constituției.

Proprietarii autoturismelor avariate de căderea unor copaci sau a unor elemente de construcție de pe domeniul public sau aflate în administrarea primăriilor au dreptul la despăgubiri.

Proprietarii de autoturisme care sunt avariate de obiecte aflate pe domeniul public sau în administrarea primăriilor pot solicita bani pentru reparații. Aceștia au dreptul la despăgubiri chiar dacă nu dețin polițe de asigurare CASCO sau RCA pentru autoturisme.

De exemplu, chiar dacă nu au o asigurare auto, cei care își găsesc autovehiculele avariate de un copac, prăbușit, de pe domeniul public, pot cere autorităților locale bani pentru acoperirea reparațiilor. Pentru aceasta, însă, dacă nu găsesc înțelegere, vor trebui să se adreseze instanțelor de judecată.

Astfel, asigurările de răspundere civilă auto (RCA) și cele de tip CASCO acoperă riscuri la care se expun conducătorii auto și mașinile lor sau ale altora, din cauza lor. Asigurarea RCA este obligatorie pentru șoferi, în timp ce asigurarea CASCO este opțională.

Apoi, polița RCA acoperă daunele pe care deținătorul ei le produce altor persoane, în vreme ce asigurarea de tip CASCO acoperă daunele produse mașinii deținătorului, indiferent de cine le provoacă. Pentru aceasta trebuie ca beneficiarul să prevadă în contractul de asigurare riscurile cu pricina.

Cei ce au o asigurare suplimentară CASCO și își găsesc mașina avariată pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situația relativ simplu. Ei se adresează asiguratorului la care are încheiată această poliță de asigurare.

Proprietarii mașinilor trebuie să meargă în instanță
În cazul celor care nu dețin o astfel de poliță, dacă mașina este avariată pe domeniul public, din cauza unor obiecte sau elemente de construcții aflate în administrarea autorităților (copaci, elemente de construcție ale unor clădiri etc.), lucrurile se complică pentru cei ce dețin doar o poliță RCA. Aceeași situație este valabilă și în cazul celor care nu dețin o poliță de asigurare.

Aceștia trebuie să se adreseze, pentru despăgubiri autorităților locale, iar dacă nu au câștig de cauză, pot merge în instanță. Aici au șanse mari să obțină o decizie care să-I oblige pe cei responsabili la plata daunelor provocate mașinii.

Astfel, în cazul unui copac căzut pe mașină, păgubitul ar trebui să ceară despăgubiri autorităților locale, iar în cazul în care și-a avariat mașina într-o groapă, administratorului drumului sau celui care execută lucrări, după caz.

Primăriile prevăzătoare se asigură pentru asemenea situații
O parte din autoritățile locale, prevăzătoare s-au asigurat, la rândul lor, pentru asemena situații, Astfel, pagubele provocate mașinilor cetățenilor vor fi plătite de asigurator.

Un exemplu în acest sens a fost dat de o primărie de sector din București care a acoperit din această asigurare, pagubele produse de căderea mai multor copaci pe autoturisme.

"Președinții Curților de Apel condamnă ferm presiunile inadmisibile pe care Ministrul Justiției, Stelian Ion, le face pentru ca hotărâri judecătorești definitive să nu fie puse în executare și își exprimă deplina solidaritate cu președintele Curții de Apel Timișoara, față de răspunsul revoltător transmis acestuia, de Ministrul Justitiei, cu referire la acest subiect.

În adresa publicată de presă ieri, 10 mai 2021, Ministrul Justiției amenință pur si simplu cu răspunderea penală un președinte al curții de apel dintr-o țară membră a Uniunii Europene pentru că a îndrăznit că informeze ordonatorul principal de credite despre obligațiile ce îi revin în temeiul unor hotărâri judecătorești executorii de drept.

Președintele Curții de Apel Timișoara a informat Ministerul Justiției că există cereri având ca obiect punerea de îndată în executare a unor hotărâri judecătorești, prin care s-au admis acțiunile și s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor personalului auxiliar de specialitate, pentru desfășurarea activității în același condiții de vechime în muncă și funcție.

În răspunsul trimis, Ministerul Justiției, uzitând de calitatea de ordonator principal de credite pentru instanțele judecătorești și făcând referire la dreptul său de a emite „norme și instrucțiuni obligatorii”, a transmis nu doar că aceste hotărâri nu trebuie executate, ci și că o astfel de punere în executare a hotărârilor ar echivala cu săvârșirea unei fapte penale.

Îi reamintim Ministrului Justitiei, Stelian Ion, că Statul Român este cel care a dispus plata eșalonată a sumelor derivate din hotărâri judecătorești, prin OUG nr. 114/2018, act normativ obligatoriu, inclusiv pentru Guvernul României.

Președinții Curților de Apel din Romania sunt, înainte de toate, judecători și, inclusiv pentru ei, respectarea hotărârilor judecătorești nu este o opţiune. Curtea Constituţională a statuat în mod clar, în Decizia 972/2012: „Hotărârea judecătorească, având autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecăţii. Prin urmare, hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă se situează în sfera actelor de autoritate publică, fiind învestită cu o eficienţă specifică de către ordinea normativă constituţională. Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei”.

Amenințarea președinților curților de apel cu plângeri penale a pentru punerea în executare a unor hotărâri judecătorești este de o gravitate fără precedent și reprezintă un atac direct atât asupra independenței instanțelor, cât și asupra reputației profesionale a președinților curților de apel, la care nu intenționăm să rămânem pasivi. Acţiunea Ministrului Justiţiei, Stelian Ion, scoate efectiv Romania din ordinea de drept europeană, arătând ca opiniile unui om politic aflat într-o funcţie publică au mai mare greutate decât legi şi hotărâri judecătoreşti definitive.

Respectarea si aplicarea hotărârilor judecătorești reprezintă nu numai o obligație legala pentru celelalte puteri in stat, printre care și cea executivă, dar constituie chiar esența unei democrații. Mai mult, în materia dreptului muncii, constituie infracțiune tocmai neexecutarea hotărârii judecătorești privind plata salariilor, în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată, conform art. 287 alin.1 lit. e din Codul penal.

Presiunile inadmisibile ale Ministrului Justiției asupra instanţelor reprezintă o nouă dovadă că independența instanțelor depinde direct de independența lor financiară și că situația gestionării bugetului instanțelor de judecată trebuie urgent mutată în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție sau a Consiliului Superior al Magistraturii – prin punerea în aplicare a Hotărârii Plenului CSM nr. 227/2019.

Față de gravitatea fără precedent a acestei situații, președinții Curților de Apel semnatari ai acestei scrisori vor sesiza Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea apărării independenţei puterii judecătorești în ansamblul său."

Scrisoarea prin care Ministerul Justiţiei îl ameninţă pe preşedintele Curţii de Apel Timişoara:

content-image

content-image

Viitoarele certificate digitale verzi sau așa-numitele „pașapoarte COVID" care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit, conform STS.

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei", se arată într-un comunicat al STS.

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Certificatele digitale create de STS au fost deja verificate și validate cu succes de țările UE
„Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19", informează STS.

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021. În luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c.

STS a transmis deja, pe 6 mai, către grupul de suport tehnic de la nivel european, certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.

Dan Barna a declarat că în cazul în care va porni urmărirea penală împotriva sa se va retrage. Acesta a precizat și că a solicitat notă de constatare de la DLAF, care a confirmat că a trimis dosarul la DNA. Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila săvărșire a unor fapte penale.

"Dacă va porni urmărirea penală mă voi retrage. Susțin în continuare ideea de a nu avea penali în funcții publice. Am solicitat notă de constatare de la DLAF", a declarat Barna, într-o prima reacție publică după ce a fost reclamat la DNA.

Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila săvărșirea a unor fapte penale. E vorba de povestea mai veche a felului în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni. Potrivit Newsweek, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a finalizat cercetarea pe care a făcut-o asupra proiectelor și a întocmit documente pentru sesizarea procurorilor anticorupție.

Dan Barna a postat un mesaj pe Facebook în care spune că nu are nicio informație oficială de la Departamentul de Lupta Antifraudă că ar fi fost trimise documente care ăl vizează la DNA.

"În contextul informațiilor apărute astăzi în presă sunt necesare următoarele precizări:
Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunțe în presă înainte să mă informeze și pe mine.
Din articolul care a apărut azi în presă se desprind următoarele informații:
- Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidențiale din 2019 și intenționează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019, fiind singura forma prin care această poveste se poate închide.
- Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informație oficială.
- Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă vă fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informații incomplete, pe surse și de natură să creeze confuzii inutile.
Am fost permanent la dispoziția DLAF și sunt în continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. Înțeleg că instituțiile trebuie să își facă datoria și să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene și e firesc să fie așa; ce nu este firesc e că o instituție să comunice în presă informații incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze și să fundamenteze suspiciuni de fraudă - confirmate sau nu apoi de organele competente - nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu.
Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi mențin solicitarea și aștept că DLAF să o finalizeze.
În sinteză:
Nu am nici o informație oficială despre existența vreunui dosar pe numele meu.
Nu am nicio informație despre existența vreunei fapte care să îmi fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituție a statului, pentru că nu există niciuna.", a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

DLAF confirmă că a trimis dosarul la DNA
Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a confirmat că a trimis dosarul la DNA, se arată într-o informare de presă.

1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 - „Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de intervenție 6.1 - „Dezvoltarea economiei sociale": „Punți comunitare" (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!" (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale" (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare" (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!" (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale" (POSDRU/84/6.1/S/53560 - cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural" (POSDRU/135/5.2/S/125782 - cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.

"Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Vă mulțumim pentru interesul pe care îl acordați activității Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate, în limitele competențelor conferite de lege", a transmis instituția.

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare in farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, farmaciile pot opta pentru desfasurarea activitatii de testare antigenica rapida pentru depistarea COVID-19 dupa obtinerea unui aviz temporar emis, in format electronic, de directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Avizul este valabil sase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu sase luni.

„Instruirea personalului implicat in activitatea de testare va fi organizata gratuit de Colegiul Farmacistilor din Romania, in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sanatatii, si care va fi incheiat in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial", precizeaza sursa citata.

Conform MS, farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe.

„Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sanatatii, cu titlu gratuit, prin directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti, in limita stocului disponibil. Testarea se realizeaza prioritar cu testele primite de la Ministerul Sanatatii, care nu pot face obiectul comercializarii. Serviciul de testare se va desfasura in conditiile legii", sustine MS.

In urma efectuarii testarii, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care il comunica persoanei in cauza.

De asemenea, au obligatia de a raporta catre directiile de sanatate publica judetene, respectiv Directia de Sanatate Publica Bucuresti rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor.

In privinta organizarii zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta sa fie pe o suprafata delimitata, destinata exclusiv procesului de testare, si care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este amplasata intr-un perimetru care poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilatie care asigura un schimb de aer interior/exterior si filtrare, este dotata cu masa de lucru placata cu materiale lavabile usor de curatat si dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deseurilor medicale rezultate din activitatea de testare si are o suprafata de minimum 4 metri patrati utili, delimitata de spatiul oficinei.

Totodata, circuitul persoanelor care se testeaza trebuie sa fie delimitat prin marcaje si/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clientii farmaciei.

De asemenea, farmaciile isi pot organiza zona destinata activitatii de testare si prin amplasarea, in imediata vecinatate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor indeplini conditiile mentionate anterior si cu respectarea prevederilor legale aplicabile in ceea ce priveste ocuparea domeniului public.

Personalul implicat in activitatea de testare va purta „obligatoriu" echipament de protectie compus din masca chirurgicala/FFP2/FFP3, viziera sau ochelari de protectie, manusi de examinare de unica folosinta, halat de unica folosinta.

„Testarea are un rol esential in limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corecta a testelor rapide, in numar mare si asigurand un timp scurt intre cerere si acces la testare, ceea ce inseamna implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ in reducerea raspandirii virusului. Prin aceste reglementari, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea sa-si faca testul rapid intr-un mod accesibil si sigur", a declarat ministrul Sanatatii.

Ordinul a fost publicat luni seara in Monitorul Oficial.

Pagina 1 din 4887

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.