Guvernul Ciucă aruncă la closet Suveranitatea și Constituția. Apa o trage ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Publicat in Mirel Curea de catre Mirel Curea 16 August 2022 589 ori
Google+ WhatsApp
Guvernul Ciucă aruncă la closet Suveranitatea și Constituția. Apa o trage ministrul Justiției, Cătălin Predoiu
Guvernul Ciucă aruncă la closet Suveranitatea și Constituția. Apa o trage ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Credeam în mod eronat, că intenția de eliminare din lege a răspunderii magistraților pentru cazul de „nerespectare a deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii" este doar una dintre manifestările USR-iste de adâncire a statutului de colonie al României. Am greșit prostește, bănuind coaliția aflată la guvernare de bune intenții în privința consolidării statului de drept și a păstrării suveranității naționale.

Primii, au venit cu ideea 30 de deputați și senatori USR, în numele cărora, în data de 8 martie, a.c., Stelian Ion, fostul ministru USR-ist al Justiției, a înaintat Camerei Deputaților o propunere legislativa halucinantă. Una, prin care să se modifice „Statutul magistraților", în sensul în care nesocotirea unei decizii a Curții Constituționale să nu mai constituie un motiv de sancțiune disciplinară. Inițiativa USR-istă propunea clar abrogarea lit. ș) a art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Adică, propunea nici mai mult mai puțin decât eliminarea răspunderii disciplinare a magistraților pentru „nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii".

La acea dată, demersul legislativ USR-ist părea doar o halucinație a unor #reziști, care nu au auzit în viața lor de faptul că în România există o Constituție, care prevede din primul ei articol că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie". La fel, mă gândeam eu, nu au auzit nici de faptul că magistrații, judecători și procurori, înainte de a începe să-și exercite funcția, depun următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!"

Tot atunci, mi-am manifestat uluiala cu privire la faptul că, singurul punct de vedere favorabil inițiativei USR-iste i-a aparținut premierului Nicolae Ciucă. „Punctul de vedere al Guvernului", unul elaborat în baza unor considerente fără nici cea mai palidă legătură cu Constituția României, concluziona fără niciun echivoc: „Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative", și în această formă a fost remis președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Sincer, credeam că iscălitura lui Nicolae Ciucă a ajuns pe document prin metoda „ca primarul". Nu-mi imaginam că un militar de carieră poate cădea în mrejele neo-marxismului trotinetist, cu atât mai puțin să arunce la tomberon Constituția pe care a jurat și ca militar, și ca premier. Ba chiar găseam potrivit să le dea în cap cu ea, cu Constituția, consilierilor care l-ar fi păcălit, după care, să-i trimită la dezintoxicare.

Ei bine, o repet, greșeam fundamental. Asta, pentru că, așa cum a dezvăluit jurnalistul George Tărâță, de la Lumea Justiției, „noua Lege privind statutul judecătorilor si procurorilor elaborată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, conține – așa cum a dorit USR – cel mai grav atentat la adresa statului de drept, Constituției României și implicit la adresa suveranității naționale. Se dă liber la nerespectarea deciziilor CCR, judecătorii care vor ignora hotărârile obligatorii ale Curții Constituționale urmând să nu mai fie sancționați disciplinar."

Același jurnalist a mai dezvăluit că „în ședința Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, in care se discuta Noile Legi ale Justiției, ministrul Cătălin Predoiu a indicat drept una dintre cele mai importante modificări cea privind Primatul Dreptului european". Practic, noile Legi ale Justiției vor anula de facto Art. 1 al Constituției României, cel care prevede că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie". Ca să le fie clar că asta este, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu le-a precizat membrilor CSM: „Din punct de vedere politic, deși este nerelevant sub aspectul activității CSM, pentru rigurozitate și completitudine a informării, proiectele sunt susținute de Coaliția de Guvernare PSD – PNL – UDMR și, dacă îmi permiteți o glumă pe un ton serios, nesusținute de USR". Nu știu dacă membrii CSM au râs la gluma tembelă a lui Cătălin Predoiu, ceea ce știu este că au avizat favorabil proiectele Noilor Legi ale Justiției, cu 13 voturi pozitive și 6 negative.

Ce ar mai fi de comentat? România pare așezată pe un tobogan lunecos ca gheața, pe care se duce la vale, în hăul pierderii totale a suveranității, a voinței proprii, către un statut derizoriu, de colonie lipsită de orice putință de a mai decide ceva în materie de interes național. În acest timp, magistrații tac, în covârșitoarea lor majoritate. Sunt cu gândul la salariile și la pensiile cât veniturile de director de multinațională și altceva nu mai sunt dispuși să vadă în fața ochilor. Cine le-a calculat prețul, nu a greșit.

Mirel Curea

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.