Interesele Grupării „Cioloș-Voiculescu”, pricină a crizei politice din România

Publicat in Mirel Curea de catre Mirel Curea 01 Octombrie 2021 739 ori
Google+ WhatsApp
Interesele Grupării „Cioloș-Voiculescu”, pricină a crizei politice din România
Interesele Grupării „Cioloș-Voiculescu”, pricină a crizei politice din România

Ca să pară că actuala criză politică din România are scopuri nobile, sunt date dat drept principale motive ale neînțelegerilor din coaliție desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, numirile în fruntea parchetelor și avizul pentru PNRR. Corect, dar la o privire atentă, mai este încă un motiv, unul la fel de important.

Pluseriștii din coaliția de guvernare au condiționat avizarea PNNR, un program de 10 miliarde de euro destinate investițiilor și reformelor, fix prin metoda numită șantaj. Mesajul redus la esență a fost „Suntem de acord și avizăm PNRR, doar dacă și voi sunteți de acord să dăm ordonanța de urgență inițiată de Ioana Mihăilă, ministrul pluserist al Sănătății, prin care să se înființeze o Agenție în cadrul ministerului, care să dispună de toată infrastructura din Sănătate, de toate achizițiile, studiile de fezabilitate și consultanța necesară." Bugetul Agenției mult visate de Gruparea Cioloș-Voiculescu, ar fi fost tot de 10 miliarde de euro.

De ce, mult visate? Păi să ne reamintim! Absolventul de liceu Vlad Voiculescu – pentru mai mult decât atât nu a putut furniza nicio diplomă care să nu arate a factură fiscală de la un raion de metalo-chimice – a debutat intempestiv, de niciunde, că titular la Sănătate, în Guvernul Dacian Cioloș. Singura explicație a ascensiunii sale bruște a fost că era nepotul lui Nicolae Voiculescu, zis Don Nic-Novartis, deținătorul baghetei vrăjite capabile să mute pe nevăzute comori din tezaurul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate direct în seifurile blindate ale giganților Pharma. Altfel, cine i-ar mai fi zis Don?

Cum am mai arătat, mandatul de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu a avut două mari reușite. Prima a fost blocarea realizării de transplanturi pulmonare în România. Războiul dintre doctorul Narcis Copcă și contabilul neterminat Vlad Voiculescu a fost unul crâncen. Primul transplant nu s-a putut face decât după plecarea lui Vlad Voiculescu din fruntea Sănătății. La auzul reușitei, acesta nu și-a putut ascunde otrava și a postat pe Facebook: „Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni. Reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție, iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient."

În ciuda dorinței morbide prost disimulate, pacientului transplantat i-a mers foarte bine, la fel și următorilor. Cea mai relevantă explicație a poziției de rozătoare de cabluri electrice de centrală nucleară a contabilului Vlad Voiculescu, în privința oricăror năzuințe de performanță a medicilor români, în general, a dat-o chiar doctorului Narcis Copcă:

„Statul român a plătit 250 de milioane de euro către țările din Uniunea Europeană, iar comisionul societăților care-i trimit pe acești pacienți în străinătate pentru diferite tratamente și operații, variază între 10 și 20%. Este verificabil acest fapt. Domeniul transplantului este o vacă foarte bună de muls. Fac precizarea că am fost sprijiniți de toți miniștrii Sănătății, cu o singură excepție: Vlad Voiculescu".

A doua realizare a mandatului său în fruntea Sănătății a fost aceea că o serie de ași ai medicinei românești au fost nenorociți, rând pe rând: Prof. Dr. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, Prof. Dr. Mihai Lucan, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, Prof. Dr. Irinel Popescu, șef program de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, Prof. Dr. Gheorghe Burnei, șef Secție de Ortopedie de la „Marie Curie" și Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, primul centru de transplant pulmonar, au suferit acuzații grave, materializate în dosare penale, dintre care câteva mai trenează și în ziua de astăzi. De ce? A explicat pentru EvZ, la vremea respectivă, tot un medic, doctorul Lucian Duță, fostul șef al CNAS, cu privire la înscenarea căreia i-a căzut victimă Prof. Dr. Gheorghe Burnei:

„Știam și eu că tot ce i s-a întâmplat a fost o înscenare pusă la cale de niște nevolnici cu mari ambiții politice, dar mai ales foarte iubitori de bani! Adică foarte corupți! Pentru că aveau interesul ca pacienții români sa fie tratați la Viena pe banii CNAS, la prețuri de cinci ori mai mari decât în România! Iar ei să beneficieze de comisioanele aferente! Așa cum au făcut și cu transplantul, pe care practic l-au pus pe butuci!"

A reapărut către sfârșitul anului 2019. Am aflat atunci că Vlad Voiculescu intenționa să candideze pentru funcția de Primar al Capitalei. Spuneam la acea vreme că „dacă cineva își imaginează că Vlad Voiculescu vizează bunăstarea bucureștenilor, curățenia străzilor și ridicarea gunoiului la vreme, la fel cum a vizat ministerul sănătății de grija bolnavilor, înseamnă că nu prea are ce face pe lumea asta."

Arătam cât se poate de clar că nu grija față de căldura din casele bucureștenilor, sau față de integritatea conductelor de canalizare îl mâna, ci intenția de a dispune în folosul Grupării de cele 19 spitale din rețeaua Primăriei. Adică, majoritatea spitalelor de top din Capitală. De unde știam că asta dorea? Păi, bănuiala îmi devenise certitudine din momentul în care candidat al combinației PNL-USR-PLUS la Primăria Capitalei a devenit Nicușor Dan. Prețul a fost stabilit printr-un Protocol între PNL și Alianța USR-PLUS de participare la alegerile locale din București, în care s-a stabilit că Vlad Voiculescu are garantată funcția de viceprimar și că va primi în administrare Sănătatea, adică va gestiona cele 19 spitale din București și bugetele care le deservesc. Nu i-a reușit!

Drept care, Gruparea l-a împins din nou în fotoliul de ministru al Sănătății. În acest nou mandat nu s-a ocupat de absolut niciuna din nevoile Cetății asediate de Pandemie, ci de sforării care vizau realizarea unor interese fără legătură cu sănătatea populației. Preocuparea sa principală a fost compromiterea campaniei de vaccinare, în vederea relocării ei de la Armată, la ONG-uri. Nu i-a ținut, ba mai mult, a fost îndepărtat din Guvern.

Reapare acum în calitate de măr al discordiei care pulverizează coaliția aflată la guvernare. Sigur, nu persoana sa a generat nebunia, ci Grupul extern de sub umbrela lui Dacian Cioloș care l-a scos la înaintare. 10 miliarde de euro sunt bani, nu glumă! Din păcate pentru el, Vlad Voiculescu a eșuat major, pentru a treia dată, în realizarea vreuneia dintre combinațiile care vizau devalizarea bugetelor Sănătății. Îi prevăd un viitor tulbure. Carte nu are, meserie nu a învățat vreuna și peste toate, nu cred că se va mai încurca cineva cu el. Oricine ar încerca așa ceva, s-ar regăsi în postura celui care ar recomanda unui director de grădinița angajarea unui pedofil pe post de educator.

Mirel Curea

 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.