România a coborât în clasamentul coeficienţilor, şansele să mai avem două echipă în Ligă sunt minime!

Publicat in Sport 29 Iulie 2016 2189 ori
Google+ WhatsApp
România a coborât în clasamentul coeficienţilor, şansele să mai avem două echipă în Ligă sunt minime!
România a coborât în clasamentul coeficienţilor, şansele să mai avem două echipă în Ligă sunt minime!

În şase partide jucate până acum în preliminariile cupelor europene, formaţiile din Liga 1 nu au reuşit încă vreo victorie. Ca atare, în anii următori ţara noastră va trimite din nou, în proporţie de peste 90% o singură formaţie în preliminariile Ligii Campionilor.

După un an modest, în care niciuna dintre formaţiile româneşti nu a reuşit calificarea în grupele Ligii/Europa League (2.250 puncte adunate), se anunţă un nou sezon cenuşiu pentru România. În cele şase partide disputate până acum, Steaua şi Astra (preliminarii Ligă) şi CSMS Iaşi, Pandurii şi Viitorul (preliminarii Liga Europa) nu au reuşit încă vreo victorie.

Dacă ieşenii au fost eliminaţi încă din turul doi preliminar, şansele ca Pandurii (1-3 cu Maccabi) şi Viitorul (0-5 cu Gent) să meargă mai departe sunt minime. Ca atare, doar Astra şi Steaua ne mai pot ridica în acest sezon coeficientul, însă şansele să revenim între primele 15 ţări din Europa (locul 15 e primul care asigură două echipe în preliminariile UEFA Champions League) sunt minime. Eventualele puncte obţinute de campioană şi vicecampioană vor fi împărţite la 5, numărul de echipe aflate la startul competiţiilor din partea ţării noastre.

În acest moment, România a coborât deja pe locul 16, iar şansele să depăşim Croaţia sau Grecia - principalele adversare în bătălia pentru două echipe în Ligă - sunt minime. Atât croaţii, cât şi grecii sunt în formulă completă, iar ambelor li se vor şterge la anul sezonul 2012-2013, unul modest (şi foarte bun pentru noi, reprezentantele noastre adunând 6800 puncte).

În fazele preliminare ale cupelor europene, fiecare victorie este recompensată cu 1 punct, iar fiecare egal cu 0,5. Aceste rezultate se adună și se împart la numărul de echipe participante din fiecare țară. Suma obținută se adună la totalul coeficienților de țară (calculat pe ultimii cinci ani).

Dacă este să privim partea plină a paharului, suntem siguri pe faptul că în viitor vom rămâne cât de cât aproape de locul 15. Belarus, Suedia şi Norvegia, principalele urmăritoare, au un nou sezon negru, astfel că nu ne vor depăşi în clasamentul coeficienţilor.

sursa: digisport

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.