Fără voință, fără putință...

Publicat in Sport 03 Aprilie 2015 1213 ori
Google+ WhatsApp
Fără voință, fără putință...
Fără voință, fără putință...

Steaua – Petrolul 3-1 (2-0)

După 1-1 în tur, în manşa secundă a semifinalelor Cupei României-Timişoreana, Steaua a învins Petrolul, aseară, pe Arena Naţională, cu scorul de 3-1 (2-0), şi s-a calificat în ultimul act al competiţiei.

A fost mai mult decât o înfrângere, a fost o umilință. Am asistat la o descătușare a echipei lui Gâlcă, la un pas de defilare deloc fortuit în condițiile în care elevii lui Rednic au fost sfătuiți să joace deschis, aproape fără nicio precauție vizând cunoscutul joc în viteză, creativ, al bucureștenilor. Gaura din apărare prilejuită de accidentarea lui Geraldo s-a dovedit abisală, atât Ipsa cât și, mai ales, Satli, fiind stâlpii fisurați ai unei construcții și așa șubrede.

A da vina exclusiv pe cei doi ar fi, însă, o greșeală. Pentru că, în ansamblu, echipa “lupilor” a arătat prost, dezideratul accederii în finală dovedindu-se a fi unul complet abulic.

Trupa condusă de Rednic a arătat fragilitate și nonvaloare iar rezultatul final a prezentat o diferență uriașă între “a vrea” și “a putea”. Sunt ferm convins că, blazați și cu gândul în altă parte, mai toți fotbaliștii Petrolului sunt la zenit. Cu nume mai mult sau mai puțin recunoscute în urma evoluției la echipa fanion a Ploieștiului, de la portar și până la ultima rezervă, cu toții ar trebui să-și pună cenușă în cap după eșecul lamentabil de aseară. Taxați de cei peste 2000 de suporteri veniți să vadă mult dorita calificare în finală, Pecanha&Co. au plecat privirile în iarbă... Rămași doar 7 să salute efortul fanilor, ulterior doar “căpitanul” sfârșind prin a forța o așa zisă explicație, “lupii galbeni” și-au dovedit limitele. În locul unei necesare și corecte smerenii, unii dintre ei au găsit de cuviință să se retragă în fugă spre vestiare... Ce mai conta?

Haita propusă de Rednic – bucuros că, în sfârșit, avea posibilitatea să arunce în luptă atacanții accidentați – s-a dovedit a fi o simplă adunătură. Poate singurul care ar avea – și a și avut – curajul să ridice privirea din pământ este goal-keeperul. Chiar dacă a primit trei goluri, toate imparabile, Pesa a mai scos alte două baloane foarte grele. Continuând cu defensiva, cum am scris anterior, atât Ipsa cât și Satli au evoluat de parcă s-ar fi cunoscut înaintea partidei! Dezlânat, fricos, fără nerv, jocul lor a facilitat preamărirea echipei lui Gâlcă. Pe flancuri, atât Alcenat cât și Fanchone au pierdut mai toate duelurile cu Tănase și, respectiv, Adi Popa, crescându-le acestora cota nepermis de mult în condițiile în care amândoi dovediseră, până la ora meciului, că sunt în pase proaste! În fața defensivei, Kronaveter cât și, mai ales, De Lucas, au strălucit prin absența în joc, fiecare fază în care erau implicați terminându-se cu pierderea balonului. Trecând spre ofensivă, trio-ul Vasilache-Astafei-Teixeira, dorit motor al echipei, s-a dovedit – mai ales în prima repriză – sistemul perfect de frânare! Nicio acțiune coerentă, nicio pasă precisă pentru vârf, niciun șut cu grad de periculozitate. Aport, zero! Iar Toto, atacantul atât de așteptat să revină, a decepționat crunt! Practic, în afara unui șut previzibil în primul mitan, aceasta s-a zbătut ca peștele pe uscat, arătând că se află la distanță de ani-lumină de forma demonstrată înainte de accidentare! Dintre cei intrați după pauză, doar Tchite a mai mișcat ceva arătând că are valoare, poate și Peteleu în cele 10 minute avute la dispoziție...

Iar fanii, ce mai, aproape toți ploieștenii, ar fi vrut să savureze calificarea Petrolului! Cu cine, măi fraților? Cu morții-morților? Cu fotbaliști fără nicio determinare de parcă ar fi jucat pentru o friptură și o salată? Nu, niciodată! Cu astfel de “vedete” trăind prezentul într-un continuu trecut, Petrolul nu poate visa la viitor! Șansa de a mai vedea fotbaliști localnici cărora să le fie rușine să mai iasă pe stradă după un astfel de meci, ca odinioară, a scăzut dramatic. Poveștile acestor înfrângeri, mai mult sau mai puțin prevestite încă din iarnă, se rostesc în zilele noastre la mall-urile bucureștene, departe de supărarea Ploieștiului...

Și, fără să vreau a fi asimilat cu Ioan Gură de Aur, nu pot să nu mă gândesc și la ce a mai rămas din acest campionat și “nefericirile” ce pot fi trăite: meciuri cu Pandurii, Viitorul, Astra Giurgiu, U Cluj și Dinamo, la Ploiești, respectiv Steaua, Gaz Metan, Ceahlăul, Oțelul, ASA Tg. Mureș și Concordia, în deplasare. Partide cu nu mai puțin de șapte formații aflate în luptă pentru evitarea retrogradării, jocuri care se pot transforma oricând în adevărate drame, în cazul înfrângerii. Pentru cine va fi să fie? Cine va câștiga la număratul bobocilor? La ce am văzut aseară pe Arena Națională, la ce joacă echipa și la indolența unora dintre “actori”, suporterii nu, cu siguranță!

Cum s-au marcat golurile

1-0: Popa a şutat de la 13 metri, poziţie centrală, în dreapta lui Pecanha.

2-0: Iancu a marcat cu un şut din întoarcere de la 14 metri lateral stânga, în stânga lui Pecanha.

3-0: Tănase a înscris cu un şut de la 11 metri lateral stânga la colţul lung.

3-1: Ipsa a trimis mingea în plasă cu o lovitură cu capul din doi metri. (foto)

Casetă

Stadion: Arena Națională” București. Spectatori: circa 14.000. Au marcat: Popa (20), Iancu (32), Tănase (68)/ Ipsa (70).

Steaua: Cojocaru - Papp, Varela, Toşca, Guilherme - Breeveld, Prepeliţă - Popa (88 L. Filip), Iancu (73 Stanciu), Tănase (cpt) - Ţucudean (71 Rusescu). Antrenor: Constantin Gâlcă.

Petrolul: Pecanha (cpt) - Alcenat (79 Peteleu), Ipsa, Satli, Fanchone - De Lucas, Kronaveter (46 Tchite) - Vasilache (46 I. Filip), Astafei, Teixeira - Tamuz. Antrenor: Mircea Rednic

Cartonaşe galbene: Papp (66)/ Teixeira (48), Astafei (56)

Au arbitrat: George Găman (Craiova) - Adrian Ghinguleac (București) și Ciprian Danşa (Oradea)

Observatori: Sajtos Laszlo (Sibiu) şi Octavian Goga (Brașov).

Jucătorul meciului: Fernando VARELA.

foto: sportpictures.eu

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.