Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

Publicat in Sfatul medicului 07 Iulie 2017 4076 ori
Google+ WhatsApp
Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti
Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

Analizele medicale sunt realizate la copii in special cand situatia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boala asociata al carei tratament este indicat in functie de rezultatul lor. Haideti sa aflam cateva aspecte importante legate de analizele medicale la copii, dar si cateva sfaturi pe care este bine sa le respectam cand le efectuam.

Majoritatea parintilor prefera sa efectueze analize medicale copiilor doar in caz de urgenta, cand este o boala asociata, deoarece disconfortul fizic si psihic resimtit de copil in momentul recoltarii este considerat, pe nedrept, inutil. Adevarul este ca este indicat sa efectuati periodic copiilor analize medicale, cel putin o data pe an in mod voluntar in scop profilactic deoarece exista o multitudine de probleme pe care cei mici le pot prezenta fiind asimptomatici (lipsesc simptomele). In plus, colectivitatea ii expune pe cei mici la o serie de microbi, in special la paraziti care nu pot fi detectati cu ochiul liber. Curiozitatea cu privire la starea reala de sanatate a copilului nu trebuie privita drept ipohondrie, ci precautie, fiind vorba de o serie de deficiente in dezvoltare care nu pot fi evidentiate decat prin analize de laborator, cum sunt lipsa de calciu sau cea de fier. Analizele pot viza fie sangele, fie diverse secretii ale organismului (mucus, saliva, urina, materii fecale). Din punct de vedere al clasificarii analizele medicale sunt impartite in:

- hematologice (se refera la cele de sange) si sunt cele mai importante deoarece cuprind repere importante in organism cum sunt hemoleucograma completa, hemoglobina in special fiind esentiala pentru identificarea numeroaselor afectiuni, numarul de leucocite (indica prezenta unei infectii), numarul de eritrocite (indica o anemie)
biochimice care evidentiaza activitatea biochimica a organelor din corp (cholesterol HDL si LDL, trigliceride) variind in principal in functie de alimentatie, mod de viata, sex
- de coagulare fiind evidentiate prin analiza sangelui (indica probleme de coagulare, sindrom hemoragic)
citologice se realizeaza prin examen microscopic si implica analiza diverselor secretii ale organismului (citologia studiaza celulele: structura lor, organitele pe care le contin, fiziologia lor, interactiunile lor cu mediul inconjurator, ciclul lor de viata, diviziunea si moartea lor)
imunologice privesc functiile imune ale organismului (sunt evidentiate prin diversi marker cel mai cunoscut fiind IgE) si in general sunt efectuate in cazul alergiilor (se bazeaza pe reactia dintre antigenul respectiv si anticorpii specifici din serul care se cerceteaza)
microbiologice urmaresc dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, parazitilor (se ocupa cu studiul microorganismelor unicelulare, invizibile cu ochiul liber ciuperci microscopice, alge, bacterii, virusuri, protozoare si influenta acestora asupra oamenilor si a altor organisme)
biologie moleculara sunt analize complexe fiind vorba de o testare a AND-ului (pot fi indentificate diverse mutatii genetice si boli asociate, fiind de obicei mai costisitoare)
examenul urinar care urmareste posibile infectii, litiaze chiar diabet (ofera informatii foarte pretioase despre functia renala)

Indicatii si mod de realizare a analizelor medicale la copii

Majoritatea analizelor medicale se efectueaza dimineata, de preferat intre orele 7:00-9:00 deoarece aceasta este perioada optima pentru recoltare. In cazul in care exista vreo exceptie cu privire la ora de recoltare, va fi indicata in prealabil de medic. In plus, analizele de sange necesita o perioada de repaus alimentar cu o noapte inainte (de preferat un regim echilibrat energetic presupunand aport minim de glucide, lipide) - se efectueaza pe stomacul gol, fara a manca sau a bea ceva, fara a folosi pasta de dinti (pentru exudat) si cu o igiena corespunzatoare in cazul examenului de urina. In cazul exudatului faringian, este posibila recoltarea si la un interval de 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

De asemenea, este indicat ca cei mici sa nu aiba o stare de oboseala (nedormiti) sau sa fi efectuat efort fizic deosebit in ziua precedenta sau de stres/nervozitate, deoarece pot exista abateri de la valorile standard. S-a constatat faptul ca gradul de hidratare poate influenta rezultatul hemoleucogramei: deshidratarea crescand valorile, iar hidratarea scazandu-le. In ce priveste igiena in cazul recoltarii urinei, trebuie sa curatati zona genitor-urinara (cu apa si sapun) fara a usca cu prosopul sau a aplica creme/lotiuni/pudre destinate copiilor si fie utilizati punga pediatrica pentru recoltare (in cazul in care copilul este prea mic pentru a urina in recipientul colector), fie utilizati recipientul colector. In cazul examinarii materiilor fecale, recoltati cu lopata din recipient probe din 3 zone diferite ale scaunului (dar nu mai mult de 4-5 lingurite). Trebuie sa verificati urmatoarele aspecte:

- in cazul analizelor de sange, ca acul sa fie sigilat, introdus intr-un recipient steril. Daca este vorba de un bebelus, iar venele in cazul lor sunt mai greu de identificat, poate avea loc recoltarea si de la nivelul lobului urechii sau degetului (in special) deoarece sunt bogat vascularizate. In general are loc venopunctia la nivelul venei antecubitale (incheietura bratului) utilizand in prealabil un garou (intrerupe circulatia sangvina intr-o portiune a membrului pentru a evita sangerarea excesiva) si un dezinfectant local, urmata de aplicarea unei comprese sterile (se preseaza timp de cateva minute) si apoi a unui bandaj steril (leucoplast)
- in cazul analizelor de urina sau coprocultura/coproparazitologic verificati ca recipientul (urocultor sau eprubeta) sa fie steril, necontaminat (de preferat sigilat in ambalaj de plastic ermetic) deoarece eventuale materii straine pot influenta rezultatul, fiind necesara repetarea analizei. Daca efectuati copilului o coprocultura/coprocitograma, acestea dispun de o subtanta speciala gelatinoasa, transparenta (mediu de transport Cary-Blair ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni) care trebuie pastrata in permanenta la rece (si anterior si ulterior colectarii daca nu aveti posibilitatea predarii la laborator rapid)
- in cazul in care efectuati o urocultura, trebuie sa stiti ca administrarea prealabila a unui antibiotic afecteaza rezultatul analizei (la fel se intampla si in cazul exudatului faringian sau nazal deoarece antibioticul distruge toti microbii din organism). Apoi, dupa rutina de igiena mentionata anterior, sa aveti grija sa nu atingeti recipientul de zona genitala (o puteti contamina cu alti microbi) si de niciun obiect. In cazul sumarului de urina (dispune de obicei de recipientul mai subtire), trebuie sa prelevati prima urina de dimineata deoarece este mai concentrata (nefiind inflentata de dieta si activitate fizica), iar pentru urocultura jetul mijlociu deoarece indepartati astfel bacteriile care exista in mod obisnuit în segmentul inferior al uretrei (aruncati primul jet). Urocultura este destul de dificil de realizat copiilor mici (dar si sumarul de urina) si de aceea puteti folosi pungile pediatrice care se fixeaza in jurul orificiului urinar cu ajutorul benzilor adezive, verificand fermitatea adeziunii la epiderma (pentru a evita scurgerile si contaminarea probei). Dupa ce copilul urineaza, benzile adezive se lipesc intre ele inchizand astfel punga si transportand-o de preferat in interiorul unui urocultor pentru adulti. Pentru oricare din cele 2 variante de analize, daca nu puteti transporta proba in maxim 2 ore la laborator, pastrati-o la rece (temperatura de 2-8 C). Cand este administrat un tratament antibiotic, asteptati 5-7 zile de la ultima doza pentru a repeta analiza.

Iata indicatiile doamnei doctor Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife in acest sens:

 "Cand? Corect, din punct de vedere analitic, este recoltarea in conditii bazale, adica dimineata, pe nemancate (un repaus alimentar de cca 8-12 ore), dupa un repaus fizic corespunzator si in lipsa (sau cu reducerea!) factorilor de stres, inaintea oricarei proceduri terapeutice; sunt conditii general valabile nu numai pentru copii. Exista si analize care se abat intr-o oarecare masura acestei reguli generale; este vorba de unele dozari hormonale (costicosteroizi, hormoni sexuali), teste dinamice, dozari din urina de 24 de ore, examenele bacteriologice, si altele. Pentru copii, mai ales pentru copii mici, regula pe nemancate este greu de realizat; in acest caz este bine sa fie anuntat si laboratorul si medicul clinician care interpreteaza rezultatele. Agitatia copiilor inainte de recoltare (plans, alergare) sunt de asemenea factori care pot influenta rezultatele. Pentru probele recoltate acasa (urina, materii fecale), tot ca regula generala este aducerea lor cat mai repede la laborator.

Cum? Sangele se recolteaza prin punctie venoasa in recipiente vacuumate speciale pentru diferitele tipuri de analize; unele nu contin aditivi, altele contin diversi aditivi anticoagulanti sau geluri de separare. Pentru copiii mici, sugari, punctia venoasa poate ridica problema volumului de sange aspirat de vacuum; ca urmare se practica punctia capilara (recomandata este zona calcaiului), dar care limiteaza si numarul si mai ales tipul de analize ce pot fi efectuate. Probele biologice, altele decat sangele, se pot fie autorecolta, fie se recolteaza la clinica. Cele mai frecvente probe autorecoltate sunt materiile fecale si urina. Materiile fecale pentru culturi bacteriene (coproculturi) se recolteaza obligatoriu in recipiente (coprorecoltoare) cu mediu de transport; pentru celelalte analize (ex. examen coproparazitologic, coproantigenemedlife parazitare sau virale, calprotectina, coprocitograme, etc) este contraindicat mediul de transport. Materiile fecale trebuie recoltate proaspete din recipient uscat. Trebuie evitata recoltarea din scutece (sunt materiale puternic absorbante care pot modifica concentratia, morfologia si chiar viabilitatea germenilor). La copiii mici, recoltarea urinii este o "proba de foc" pentru parinti; trebuie stiut momentul in care copilul doar urineaza si inainte de recoltare este obligatorie toaleta locala cu apa si sapun.

Exista in comert pungute speciale, sterile, adecvate recoltarii acestui produs biologic atat pentru examenul sumar de urina cat si pentru urocultura. Manuirea lor (atasarea si detasarea lor) necesita exercitiu. Recomandarea noastra este sa se achizitioneze cel putin doua astfel de pungute, una (sau mai multe) sa fie folosite pentru "incercari"; in special pentru uroculturi este foarte important ca punguta sa fie sterila, adica atasarea si detasarea sa se faca fara ca interiorul pungutei sa atinga nimic din jur (nici mainile adultului care o manuieste). Este total incorecta recoltarea urinii prin "stoarcerea" pampersului. Exsudatele (faringian, nazal, otic, ocular) este recomandat sa se faca de catre medic sau un cadru medical calificat; recunoasterea zonelor cu modificari si recoltarea produsului biologic din aceste zone este esentiala pentru acuratetea examenului bacteriologic."

Doamna doctor Cristiana Filip - Medic Specialist Pediatrie Clinica de Diagnostic Gral ne informeaza: "In functie de tipul analizei medicale, acestea se recolteaza ca si la adult, unul dimineata, pe nemancate, altele indiferent de momentul zilei si ale alimentatiei copilului, unele se recolteaza pe o perioada de 24 de ore (ex. Urina), altele se repeta dupa un interval de timp, 24 de ore (ex. coproparazitologic).

Retineti faptul ca analizele medicale, indiferent de natura lor, se efectueaza la solicitarea medicului (pediatru/de familie, din ambulatoriu sau in spital), existand insa si analize solicitate de institutiile de invatamant (cresa, gradinita, scoala) inainte de inceperea anului scolar sau dupa o perioada lunga de absenta. Prin urmare, chiar pentru o relevanta sporita, este indicat sa consultati medicul inainte de a le efectua deoarece acesta va poate indica si ulterior explica analizele necesare, respectiv valorile inregistrate.

Doamna doctor Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife ne recomanda in acest sens:

"De regula pediatrii sunt cei care decid frecventa si componenta investigatiilor medicale ale copiilor. Depinde de varsta, de statusul biologic al copilului (bolnavicios sau nu), de conditiile de ingrijire de acasa, de intrarea copilului in comunitate (crese, gradinite, scoli), de istoricul medical al familiei (rude de sange cu afectiuni ereditare sau membrii ai anturajului cu afectiuni infectioase). Este indicat sa se inceapa cu analize uzuale, de screening; in functie de rezultatul sau evolutia acestora si in concordanta cu starea clinica se merge pe analize tintite, specifice. In schimb, nu se recolteaza analize copiilor (dar nu numai lor) in functie de "discutiile" de pe forumuri sau dupa sedintele de "google""

Doamna doctor Cristiana Filip - Medic Specialist Pediatrie Clinica de Diagnostic Gral ne mentioneaza: "La copii analizele medicale sunt recomandate fie pentru a diagnostica o boala si atunci acestea se recomanda in functie de afectiunea respectiva, cat si pentru a face un bilant biologic al starii copilului la un moment dat si acestea se recomanda de obicei la 6 luni-1 an (analize uzuale)."

Interpretarea analizelor la copii

 Doamna doctor Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife ne mentioneaza ce anume poate influenta rezultatele:

"In plus cred ca trebuie accentuat faptul ca recoltarile trebuie facute inaintea unei interventii terapeutice. Este vorba in special de tratamentul antibiotic; nu numai examenele bacteriologie sunt influentate ci chiar "banalele" teste de biochimie sau hematologie pot da rezultate modificate semnificativ de aceasta terapie (ca exemple la indemana: formula leucocitara, transaminazele, glicemia, fosfataza alcalina, creatinina, ureea; practic nu exista dozari de analiti care sa "scape" de sub influenta antibioticelor). Dar nu numai antibioticele; practic orice clasa de medicamente interfera mai mult sau mai putin cu rezultatele analizelor. Banalele "vitamine", complexe polivitaminice si multiminerale, intervin in dozari sanguine si urinare (sideremii, dozari de vitamina D, calciu, fosfor, si altele, dozate din ser sau din "vitamine"?). Plansul, agitatia si stresul recoltarii reprezinta un factor practic greu de evitat in ceea ce inseamna recoltare de sange la copii (si nu numai!); consecinta poate duce la valori "eronate" ale multor analize, cum ar fi: numaratorile de celule din hemoleucograma, testele de coagulare, ionii serici, hormoni (de exemplu: prolactina, hormonul de crestere, cortizol, ACTH, insulina, si inca multi altii), glicemie, acid uric, creatinina, creatifosfokinaze, proteine serice, etc. Insasi punctia venoasa facuta cu un copil agitat poate compromite proba biologica (se poate hemoliza). Lista este extrem de vasta si concluzia unica: pregatirea psihica a copilului pentru punctia venoasa este extrem de importanta si ambianta in care se efectueaza recoltarea, de asemenea."

Doamna doctor Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife ne explica cum are loc o interpretare corecta: "Simplu ar fi daca ar depinde doar de varsta si sex. De fapt, o interpretare corecta trebuie sa tina cont si de toate cele enuntate mai sus si, obligatoriu, de examenul clinic. Demersul medical de diagnostic sau de monitorizare nu este apanajul exclusiv nici al "rezultatelor la analize" dar nici al observatiei si consultului clinic, ci rezultanta celor doua componente, facuta cu experienta si profesionalism de catre medicul curant."

Doamna doctor Cristiana Filip - Medic Specialist Pediatrie Clinica de Diagnostic Gral:

"Rezultatele analizelor medicale la copii sunt interpretate in contextul afectiunii de care sufera copilul, decizia terapeutica fiind o coroborare a analizelor de laborator, imagistice si a examenului clinic al copilului. Analizele medicale la copii sunt interpretate in functie de varsta copilului, unele sunt influentate si de sex sau daca se afla sub un tratament la momentul recoltarii."

Analizele medicale la copii - costuri si acuratete

In principiu, analizele medicale la copii sunt gratuite (marea majoritate) pe baza trimiterii de la medicul de familie. Este important insa ca cel mic sa fie asigurat in cadrul Sistemulul National de Asigurari de Sanatate (prin intermediul parintilor), sa dispuneti de trimiterea standard in triplu exemplar cu analizele specificate si, nu in ultimul rand, laboratorul respectiv sa aiba contract cu Casa de Asigurari a orasului in care domiciliati. Aflati ca nu este obligatoriu sa va prezentati la un anumit laborator de analize, biletul de trimitere putand fi utilizat chiar in cadrul unor clinici particulare (daca analizele sunt decontate de Casa de Asigurari), in cazul in care acestea va prezinta o siguranta mai mare in ce priveste rezultatele. Este important insa de retinut in acest sens faptul ca uneori plafonul pentru analize este atins de clinicile particulare la o anumita data calendaristica si trebuie sa verificati in prealabil, in unele situatii chiar sa realizati o programare, pentru a va asigura de gratuitatea acestora. 

In ce priveste acuratetea acestor analize, din punct de vedere statistic daca ati efectuat copilului un set mai mare (20-30 analize) exista o probabilitate mai mare ca cel putin una sa fie usor in afara intervalelor de referinta, dar cel mai adesea aceste deviatii nu reprezinta o anormalitate si nici vreo probelma de sanatate asociata. In acest sens, pentru a evita aceste abateri laboratoarele trebuie sa utilizeze reactivi de calitate si apoi periodic sa fie efectuate in cadrul acestora controale externe de calitate. In cazul acestora din urma, o proba cunoscuta doar de auditorul de calitate este trimisa la mai multe laboratoare pentru verificare, comparand ulterior valorile obtinute cu valoarea etalon, iar daca diferentele inregistrate sunt semnificative, acesta este considerat exclus si in consecinta trebuie sa actioneze in directia remedierii erorilor.

 Doamna doctor Roxana Vasilescu - Medic primar medicina de laborator - medic sef de laborator Medlife:

"Repetarea analizelor din cauza "falselor" rezultate ar trebui sa fie extrem de limitata (spre deloc) daca s-ar putea tine cont de cele expuse mai sus, adica de factori care tin de pregatirea pacientului si de recoltare si care intervin in rezultate. Mai exista o categorie de interferente si anume "reactiile incrucisate", adica acele situatii in care o anumita stare patologica duce la cresterea foarte mare a concentratiei unui analit sau la aparitia unui "analit" in sange (care in mod normal nu este prezent sau este nedetectabil); asemenea situatii pot duce atat la rezultate fals pozitive / crescute cat si (mai rar) la rezultate fals negative / scazute. De asemenea, pentru toate analizele trebuie tinut cont ca orice metoda (automata sau nu) are o limita de "acuratete"; in medicina de laborator (cel putin) nu exista certitudini. De aceea sunt doua "reguli de aur" atunci cand se compara doua rezultate: verificarea ca cele doua analize sa fi fost facute prin aceeasi metoda si verificarea conditiilor in care au fost recoltate (cand, cum, cu ce fel de pregatire a pacientului)."

Doamna doctor Cristiana Filip Medic Specialist Pediatrie Clinica de Diagnostic Gral:

"Unele analize medicale sunt influentate de alimentatie (ex. glicemie, colesterol, trigliceride etc.), altele de administrarea alternativa a unui medicament (ex. administrarea de antibiotic poate influenta HLG, CRP, urocultura, exudatul faringian) si bineinteles de recoltare aincorecta (ex. urocultura, fara o toaleta corecta inainte de recoltare). In general, nu existagral contraindicatii absolute pentru efectuarea analizelor medicale. Ele vor fi efectuate, dar se va tine cont de contextul in care au fost recoltate (momentul zilei, administrarea unui medicament), varsta copilului. In starile extrem de grave (colaps vascular, stop cardiorespirator) mai intai se stabilizeaza bolnavul si apoi se recolteaza analizele.
Analizele medicale trebuiesc repetate atunci cand exista un dubiu privind corectitudinea recoltarii, cand acestea pot fi influentate de anumiti factori (ex. alimente, medicamente), cand exista o diferenta mare dintre examenul clinic si rezulatul analizelor, de asemenea se pot repeta si dupa inceperea unui tratament la finalul acestuia, apoi periodic."


Multumim doamnelor doctor Roxana Vasilescu si Cristiana Filip pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.