Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect hemograma - Anemiile

Publicat in Sfatul medicului 29 Martie 2017 11882 ori
Google+ WhatsApp
Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect hemograma - Anemiile
Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect hemograma - Anemiile

Anemia feripriva

Anemia nu este propriu-zis o boala, ci un sindrom, care se manifesta clinic cam in acelasi mod, indiferent de cauza care a produs-o sau tipul de anemie . Manifestarile clinice cele mai comune sunt ameteala, astenia , oboseala la cele mai mici eforturi, nervozitatea, incapacitatea de concentrare, scaderea memoriei, insomnia, scaderea tolerantei la frig, suferinta din partea inimii , tulburari menstruale la femei  si impotenta la barbati. Cel mai important semn este , totusi, paloarea , cu intensitatea in functie de gradul  anemiei. Pentru ca anemia se insoteste de oboseala fizica si psihica , in mod eronat, orice stare de acest gen este etichetata ca anemie. Trebuie inteles ca doar scaderea hemoglobinei si a hematocritului asociate oboselii sunt de fapt caracteristice anemiei, oboseala fara modificari ale hemogramei este de fapt ASTENIE si trebuie cautata alta cauza a acesteia. Tot din folclorul urban am intalnit si convingerea ca daca ai anemie este posibil sa faci leucemie. Acest lucru este absolut fals. El se trage din constatarea ca in orice leucemie poate sa apara si anemie secundara leucemiei, iar prin logica inversa se considera ca si anemia s-ar putea insoti de leucemie. Dupa cum veti vedea, anemiile sunt in cele mai multe cazuri rezultatul unor deficite , lipsuri de minerale si vitamine si se rezolva suplinind elementul care este deficitar. Deci nu pot evolua catre un cancer, acesta fiind pur si simplu cancer de la debut , nu secundar altor boli.

Cea mai raspandita anemie este cea feripriva, adica anemia secundara deficitului fierului din organism. Este o afectiune extrem de raspandita , mult subdiagnosticata . Cauzele ei sunt multiple, fiind cauzata fie de scaderea cantitatii de fier absorbite, fie de o pierdere care depaseste cantitatea absorbita . Cele mai mari categorii de cauze sunt :

 1. Aport de fier insuficient fata de nevoi
 • in perioada de crestere a copilului, sarcina, alaptare
 • dieta saraca in fier prin folosirea in exces de cereale, conservanti, exces de argila ( in cure naturiste )
 • malnutritie in cazuri speciale ( naufragii, lagare, zone calamitate )
 • interventii chirurgicale pe stomac sau duoden, locul unde se absoarbe fierul
 • diarei cronice , enteropatia glutenica – prin accelerarea tranzitului
 1. Pierderi de sange – cea mai comuna cauza a anemiei feriprive
 • menstruatie abundenta – cu cheaguri, peste 7 zile , sau cu flux abundent ( peste 6 tampoane pe zi )
 • metroragie  - sangerare genitala in afara ciclului fiziologic
 • hematuria ( sangerare urinara) , hemoptizia ( expectoratie cu sange ) , hematochezia ( sangerare din fisuri anale si hemoroizi ) , sangerare digestiva, de cele mai multe ori nedetectata cu ochiul liber ( hernia hiatala, ulcer gastroduodenal, cancer gastric sau colonic, diverticuli sau polipi hemoragici, gastrite hemoragice
 1. Hemoliza intravasculara – cauza rara de pierdere de fier
 • apare in anemii hemolitice severe, hemoglobinuria paroxistica nocturna , hemosiderinurie

Care sunt testele biologice necesare pentru diagnosticul anemiei feriprive ? Cele mai importante sunt :

 • Hemoleucograma completa cu indici eritrocitari si examen al frotiului de sange
 •   Reticulocitele
 • Sideremia
 • Feritina
 • Capacitatea totala de legare a fierului ( CTLF ) , transferina

In cazuri speciale , se mai pot testa :

 • cupru seric, ceruloplasmina
 • medulograma cu coloratie pentru depozitele de fier
 • anticorpi pt Helicobacter pylori
 • teste serologice pt boala celiaca – anticorpi antigliadina
 • ex coproparazitologic
 • test de hemoragii oculte digestive

Testele paraclinice necesare pt identificarea cauzei anemiei feriprive pot fi :

-         endoscopii digestive superioara si inferioara

-         echo abdominal

-         radiografie pulmonara , ex bronhoscopic ( in hemoptizie )

-         consulturi ginecologic, urologic, ORL, gastroenterologic

-         Ct toracoabdominal, daca e cazul

Cum arata un pacient cu anemie feripriva ? In deficitele usoare, simptomele sunt aproape inexistente, cu exceptia unei usoare oboseli. In deficitele moderate si severe pacientul este palid , cu ragade comisurale ( zabaluta ) , limba rosie, lucioasa, care ustura cand consuma alimente acide, balonari din cauza atrofiei gastrice, parul este uscat si se rupe usor, unghiile se subtiaza si devin concave ( adancite ), cu nervozitate, probleme de memorie si concentrare, depresie, dureri de cap din cauza hipoxiei, apetit pentru substante ciudate ( perete, creta, gheata, pamant etc. )

Ce gasim la analize in mod curent ? Hemograma arata o scadere a hemoglobinei ( Hb ) si hematocritului ( Ht ) precum si a numarului de globule rosii ( Rbc ) . In ceea ce priveste indicii eritrocitari gasim scaderea acestora ( MCV, MCH, MCHC sub limita normala ) . Pe frotiul de sange se descrie microcitoza ( globule rosii mici ) , anizocitoza, hipocromie ( globule rosii mai decolorate ) . Fierul seric ( sideremia ) si feritina sunt mult scazute, CTLF este crescut, fierul medular este mult scazut.

Tratamentul anemiei feriprive

          Pentru ca anemia feripriva este cauzata de deficitul relativ sau absolut de fier, tratamentul logic este suplimentarea aportului de fier .

In anemia severa ( < 8 g/dl ) sau la cei varstnici si cu comorbiditati este necesara transfuzarea de masa eritrocitara pentru stabilizare clinica.       Tratamentul in formele medii-severe se face cu fier injectabil intravenos. Fierul cu administrare intramusculara a fost scos din uz din cauza efectelor secundare redutabile. Cele mai folosite produse de fier iv la noi in tara sunt Ferinject si Venofer , care se administreaza intravenos cu efecte excelente si reactii adverse minime. Recuperarea eritropoezei este rapida dupa fier iv. Dupa incarcarea cu fier iv sau de la inceput in formele usoare se administreaza fier oral . Preparatele de fier sunt cu fier bivalent sau trivalent. Cele cu fier trivalent sunt mai eficiente si mai bine tolerate. Tratamentul trebuie sa fie individualizat, dar se administreaza o perioada suficienta, minim 3-5 luni, cu cantitati initiale de 200 mg fier elemental pe zi, apoi 100 mg fier elemental pe zi. In cazul pierderilor continui de sange , tratamentul se ia discontinuu a la long.

          Este important de retinut ca pentru un diagnostic corect trebuie facute testele necesare INAINTE de inceperea terapiei cu fier si vitamine. Nu se face tratament empiric ,  ,, dupa ureche’’ .

          Tratata corespunzator, anemia feripriva se poate remite complet, dar este necesar sa se identifice si rezolve si cauza care a dus la aparitia acesteia.

Dr. Radu Craciun, medic hematolog

Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect HEMOGRAMA. Partea III - Trombocitele

(Pe dr. Radu Craciun il puteti gasi la cabinetul din Ploiesti, str. Anton Pann nr. 9A (langa Filarmonica "Paul Constantinescu") sau la telefon 0723.352.375)

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.