Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect HEMOGRAMA. Partea III - Trombocitele

Publicat in Sfatul medicului 18 Octombrie 2016 94586 ori
Google+ WhatsApp
Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect HEMOGRAMA. Partea III - Trombocitele
Dr. Radu Craciun: Cum interpretam corect HEMOGRAMA. Partea III - Trombocitele

HEMOGRAMA - MODIFICARI ALE TROMBOCITELOR

Trombocitele, sau placutele sangvine, sunt cele mai mici elemente figurate care circula in sange. Practic ele nu sunt celule propriu-zise , ci fragmente din citoplasma unor celule mama gigante , numite megakariocite , care se gasesc la nivelul maduvei hematogene din interiorul oaselor late. Exista, din punct de vedere tehnic, oarece dificultati in numaratoarea automata a trombocitelor, din cauza dimensiunilor reduse ale acestora si din cauza multiplelor motive de erori (in plus sau in minus) care pot aparea. Numarul normal de trombocite acceptat in practica medicala este intre 150000- 450000/milimetru cub. Numaratoare automata se face in analizoare automate, aparate care ne dau imaginea de ansamblu a tuturor elementelor figurate sangvine. Analizoarele folosesc sange venos, recoltat in vacutainere vidate in care exista un anticoagulant special, EDTA . Exista si metoda manuala , efectuata din sange capilar, trombocitele fiind apreciate de catre medic in camere de numarare .

Pe hemograma automata trombocitele sunt prescurtate PLT si se exprima in mii/mmc. Volumul mediu trombocitar este prescurtat PDW , poate varia in medie intre 7,5 – 10,5 fl ( femtolitri ) si reprezinta media aritmetica a volumelor trombocitelor numarate. Trombocitele tinere au volumul mai mare iar cele batrane sunt cu volum mai mic. Pentru hematolog acest PDW este important in special in scaderi ale trombocitelor , daca PDW este peste normal, inseamna ca trombocitele sunt tinere , deci maduva hematogena produce trombocite dar acestea sunt distruse in exces in periferie. In mod opus , cand avem PDW mic, trombocitele circulante sunt mai vechi , nu sunt trombocite proaspat produse , deci maduva este insuficienta functional.

Importanta trombocitelor este data de implicarea lor in hemostaza , adica in oprirea sangerarilor diverse , ele intervenind in toate etapele formarii cheagului . Orice perturbare a numarului sau calitatii trombocitelor poate avea consecinte asupra hemostazei.

Scaderea numarului trombocitelor sub 150000/mmc este denumita trombocitopenie, si se manifesta prin diverse hemoragii , cu localizari diferite si de intensitate variabila , in functie de gravitatea scaderii :

-                          scaderea sub 12500/mmc este incompatibila cu viata si se manifesta prin hemoragii severe, spontane ( de la sine ) , cele mai grave fiind cele de la nivelul creierului ( hemoragia cerebrala ) si cele ale segmentelor tubului digestiv ( hemoragia digestiva )

-                          scaderea intre 12500- 30000/mmc se manifesta prin hemoragii spontane , la fel ca cele de mai sus, dar cu frecventa si severitate mai reduse, cum ar fi echimoze ( vanatai ) extinse, petesii ( pete rosii pe intreg corpul), sangerari nazale , gingivale etc.

-                          valori intre 30000 – 60000/mmc se manifesta rareori prin sangerari spontane, mai frecvent apar sangerari dupa traumatisme minore ( mici lovituri ) , dupa mici interventii chirurgicale , extractii dentare

-                          intre 60000 – 100000/mmc apar sangerari posttraumatice , dupa interventii chirurgicale , niciodata spontan sau la traume minore

-                          valori peste 100000/mmc sunt compatibile cu o viata normala, nemanifestandu-se clinic, nu pun viata in pericol si sunt decelate doar la analize de rutina , intamplator.

Exista numeroase cazuri fara manifestari hemoragipare, dar cu valori scazute sau foarte scazute ale trombocitelor. Aceste cazuri necesita verificarea unui frotiu de sange capilar si o numaratoare manuala de trombocite . Exista persoane normale care prezinta sensibilitate la EDTA ( lichidul din vacutainer ) , trombocitele acestora aglutinandu-se, adica formand niste agregate ca ciorchinii de struguri , fapt care impiedica aprecierea lor corecta in aparatele automate, dand valori fals scazute. In experienta personala am intalnit si valori de 10 ori mai mici decat cele reale, persoana fiind trimisa cu 30000 trombocite / mmc , dar in realitate, dupa numararea in camera , avea 300000/mmc, adica valoare normala.

Cazuri tranzitorii de trombocitopenie, cu valori care nu scad sub 80000/mmc se intalnesc in sarcina, si sunt datorate diluarii sangelui si prin consum la nivelul placentei. Aceste cazuri trebuie urmarite indeaproape pentru a infirma o trombocitopenie reala.

De retinut este si faptul ca scaderea trombocitelor NU se insoteste de modificari ale starii generale, cu exceptia manifestarilor hemoragipare mentionate mai sus.

In fata unui numar scazut de trombocite trebuie sa stabilim cauza scaderii , pentru a putea stabili tratamentul. Cauzele cele mai frecvente de trombocitopenie sunt :

-                          trombocitopenia imuna , cea mai frecventa , ce poate fi cauzata de : infectii ( HIV , virus C, Helicobacter pylori etc. ) , boli autoimune ( tiroidita autoimuna, poliartrita reumatoida, lupus ) , vaccinari, medicamente, crioglobulinemii sau poate fi idiopatica ( cu cauza necunoscuta )

-                          hipersplenismul ( cresterea in volum si/sau activitate a splinei )

-                          deficite severe de vitamine ( B12 si/sau folati , piridoxina )

-                          aplazii medulare megakariocitare

-                          sindroame mielodisplazice ( stari preleucemice )

-                          leucemii acute sau cronice

Cresterea numarului trombocitelor este numita trombocitoza. Se defineste ca o crestere peste valoarea de 450000/mmc. In cazuri limita se pot ajunge si la 2000000 trombocite/mmc.

In principiu , manifestarile clinice sunt minore , de la ameteli la cefalee rebela , dar cu cat numarul de trombocite este mai ridicat , acesta se poate insoti de complicatii trombotice , adica cheguri de sange cu localizari diverse , cheaguri care se pot mobiliza si pot aparea embolii cu diferite sedii ( infarct cerebral, cardiac, pulmonar etc. ) .

( cheaguri de sange ) .

Cresteri tranzitorii moderate putem intalni in contextul unor infectii sau boli inflamatorii, dupa traume , efort intens, postoperator, dupa o sangerare , postmenstrual, dupa administrarea unor medicamente ( corticoizi, hormoni ), precum pot fi si false cresteri, in cazul unor impuritati in camera de numarare .

Cresteri patologice pot aparea in urmatoarele situatii :

-                          dupa splenectomie sau in caz de hiposplenism

-                          revenirea dupa o supresie medulara ( rebound )

-                          boli mieloproliferative cronice ( leucemii cronice mieloide )

Doresc sa subliniez faptul ca, inainte de a pune problema cauzei sau tratamentului unei modificari in plus sau minus a numarului trombocitelor, trebuie obligatoriu sa verificam prin minim doua metode corectitudinea numararii, tinand cont de numeroasele erori care pot aparea. Nu se pune diagnosticul de certitudine , mai ales la pacientii asimptomatici, in absenta numaratorii manuale de trombocite , cazurile persistente sau cu simptome ingrijoratoare necesitand consultul hematologului.

Pe dr. Radu Craciun il puteti gasi la cabinetul din Ploiesti, str. Anton Pann nr. 9A (langa Filarmonica "Paul Constantinescu") sau la telefon 0723.352.375

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.