Dr. Radu Craciun: HEMOGRAMA - ghid de interpretare

Publicat in Sfatul medicului 25 Septembrie 2016 8323 ori
Google+ WhatsApp
Dr. Radu Craciun: HEMOGRAMA - ghid de interpretare
Dr. Radu Craciun: HEMOGRAMA - ghid de interpretare

Hemograma este investigatia biologica cel mai frecvent recomandata de medic si ocupa primul loc pe lista initiala de analize a oricarui pacient.

 

Prin termenul de ,,hemograma,, intelegem numararea, masurarea si clasificarea celulelor circulante din sange, informatiile obtinute prin aceasta analiza depasind orice alta metoda de investigare, tabloul sangvin obtinut reflectand o serie de tulburari si boli hematologice si nonhematologice.

Hemograma, in perioada actuala, este obtinuta prin testarea sangelui in asa numitele analizoare automate de hematologie, care permit procesarea multor probe intr-o perioada scurta de timp, cu asigurarea calcularii concomitente a numerosi parametri complecsi.

Dar, oricat ar fi de perfectionati acesti 'roboti hematologici', ei nu pot concura cu expertiza creierului uman, examenul microscopic al sangelui oferind cheia de diagnostic in multe situatii si neputand fi inlocuit de niciun aparat.

Rezultatul hemogramei automate consta intr-o lista de parametri, alaturi de valorile obtinute la pacient si intervalele de normalitate. Valorile in afara normalitatii sunt accentuate sau incadrate in celebrul chenar gri, care inspaimanta pacientii.

Tin sa reamintesc ca, spre deosebire de masini, corpul omului este extrem de complex si de individualizat, valori patologice pentru unul putand fi perfect normale pentru un altul. Limitele actuale de normalitate au fost stabilite statistic, analizand populatia asa-zis sanatoasa si facand o medie a valorilor obtinute. Intotdeauna trebuie privite cu circumspectie si bine cantarite testele care depasesc usor limitele permise, putand exista oameni perfect sanatosi care depasesc aceste intervale.

De asemenea, intre parametrii secundari ai hemogramei pot exista valori, cum ar fi la curbele de distributie etc., ce nu indica ele insele o stare patologica, ci sunt indicii pentru un specialist avizat , doar in cazul modificarii parametrilor majori . Deci nu orice ,,chenar,, aparut impune un consult de urgenta la hematolog.

Parametrii majori ai hemogramei sunt numarul de leucocite , prescurtat ca WBC ( white blood cells ), exprimat prin mii/milimetru cub, hemoglobina, prescurtata prin HB, masurata in grame/decilitru, hematocritul ( procentul volumetric de celule rosii din sangele total ), prescurtat prin HT, exprimat in procente, numarul de eritrocite ( globule rosii ), prescurtat prin RBC ( red blood cells ), exprimat in milioane/milimetru cub, si trombocitele sau plachetele sangvine, prescurtate PLT ( platelets ), numarate in sute de mii pe milimetru cub.

            Asa cum se poate observa mai sus, ordinul de marime intre aceste celule este mult diferit, exprimari de genul  "celulele albe sunt mai multe decat cele rosii" fiind total gresite, acest lucru fiind imposibil, asa cum usor se observa mai sus.

Si pentru a completa sirul de rectificari a unor fraze celebre si mult uzitate in populatie, in niciun caz, sub nicio forma, celulele albe nu le "mananca" pe cele rosii, fiind imposibil din punct de vedere fiziologic.

            In continuarea acestei scurte expuneri vom afla mai multe despre celulele albe ale sangelui, leucocitele, si cum sa ne orientam in fata unei hemograme cu 'zone gri' la nivelul acestora.

Ramaneti pe Ph-online.ro pentru episodul 2 - Leucocitele

Pe dr. hematolog Radu Craciun il puteti gasi la cabinetul din Ploiesti, str. Anton Pann nr. 9A (langa Filarmonica)

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.