Totul despre ganglioni. Cand sunt periculosi nodulii limfatici si ce boli pot ascunde

Publicat in Sfatul medicului 12 Iunie 2019 60056 ori
Google+ WhatsApp
Totul despre ganglioni. Cand sunt periculosi nodulii limfatici si ce boli pot ascunde
Totul despre ganglioni. Cand sunt periculosi nodulii limfatici si ce boli pot ascunde

ADENOPATIA

Adenopatia reprezinta cresterea in volum a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici reprezintă structuri limfoide dispuse pe traiectul vaselor limfatice, au forma ovalara sau rotunda , dimensiuni variabile( intre 0,5 – 1 cm ), in functie de varsta si gradul de activare, consistenta elastica, sunt mobili pe planurile adiacente si sunt, in mod normal, nedurerosi.

Modificarea oricăreia dintre aceste caractere intră în domeniul patologicului, definind sindroamele ganglionare sau adenopatiile (adenomegalii). În mod normal, ganglionii superficiali nu se palpează, cu excepţia copiilor mici, cu imunitatea in formare (micropoliadenopatie) si a persoanelor foarte slabe

Ganglionii sunt situati , cum am precizat, pe traseul vaselor limfatice, deci pe traiecte bine stabilite, unde ii si cauta medicii . Cel mai frecvent ganglionii superficiali care se pot palpa de afla in urmatoarele zone:

- pe laturile gatului = laterocervical

- supraclavicular (deasupra claviculei )

- axilar ( la subrat )

- sub mandibula (submandibular)

- la plicile membrelor inferioare (inghinal)

- la coate ( epitrohleeni )

Exista si ganglioni profunzi sau viscerali care nu se pot palpa, dar pot fi pusi in evidenta prin metode imagistice : ECHO , RMN , tomograf etc.

La copii există hiperplazia limfoidă fiziologică ce determină palparea ganglionilor cu diametrul de 3 mm sau mai puţin în regiunea occipitală, axilară şi de 1 cm în regiunea cervicală şi inghinală fără semnificaţie patologică. Palparea ganglionilor preauriculari, epitrohleeni, supraclaviculari poate avea o semnificaţie patologică.

Nu orice umflatura aparuta oriunde este un ganglion, desi popular se spune acest lucru. Exista posibilitatea ca ganglionii limfatici superficiali sa fie confundati cu:

-Lipoame

-Chiste subcutanate

-Inflamatii ale glandelor grasoase de sub piele (cosuri/ acnee)

-Inflamatia glandelor sudoripare din axila - hidrosadenita

-Abcese

-Hernie

-Anevrism de carotida

-Proeminente osoase

De obicei diagnosticul cauzal al maririi ganglionilor il punem prin:

- Anamneza ( discutia cu bolnavul )

- Examinarea bolnavului ( examen clinic general )

- Analize de sange specifice bolii suspicionate

- Ecografie abdominala (pentru a vedea daca nu sunt ganglioni mariti si in abdomen)

- Radiografie pulmonara (pentru ganglionii din mediastin)

- Examen CT , RMN sau PET scan pentru ganglionii interni

- Biopsia unuia sau mai multor ganglioni (este de obicei necesara) . In principiu , orice ganglion care nu se remite dupa maxim 4 luni trebuie biopsiat .

Dupa localizare , avem :

a.adenomegalii localizate :

adenomegalii benigne: limfadenite satelite din infecţiile cu piogeni, din TBC, sifilis, boala zgârieturilor de pisică, herpes, zona Zoster, reactii postvaccinale;

adenomegalii maligne: limfoame maligne, cancer metastatic.

b.adenomegalii generalizate , ce se caracterizează prin prezenţa ganglionilor măriţi de volum, cu aspect normal, ce interesează mai mult de 2 grupe ganglionare neînvecinate

Se disting urmatoarele tipuri de adenopatii generalizate :

adenomegalii benigne:

a.limfoproliferări reactive ·virale (rubeolă, mononucleoză infecţioasă, boala incluziilor citomegalice, rujeolă, varicelă); ·bacteriene (listerioză, bruceloza, tularemia); ·parazitare (toxoplasmoza); ·micotice (histoplas-moza);

b.boli autoimune (anemii hemolitice autoimune, lupus eritematos sistemic, boala Still, boala Kawasaki);

c.boli limfoproliferative benigne (sarcoidoza, hiperplazie limfoidă pseudotumorală cu histiocitoză sinusală masivă);

d.reactive medicamentoase (fenitoină, primidon);

e.boli de tezaurizare (boala Gaucher, boala Niemann-Pick);

adenopatii maligne: leucemii acute şi cronice, histiocitoza X, limfoame maligne – forme generalizate, metastaze ganglionare.

Ce este stringent de retinut este faptul ca adenopatia poate fi o afectare fara grad de periculozitate sau poate semnala o boala extrem de severa. Important este sa ne adresam de urgenta unui medic de specialitate , pentru ca numai experienta unui specialist poate transa diagnosticul si stabili cauza bolii si tipul de terapie pentru fiecare persoana cu adenopatie.

dr. Radu Craciun, medic primar Hematologie

Pe dr. Craciun il puteti gasi si la cabinetul din Ploiesti, situat pe strada Anton Pan nr. 9A sau ii puteti adresa intrebari pe adresa de email a redactiei [email protected]

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.