”Puterea calului” – Planta care încetinește procesul de îmbătrânire al oaselor și ameliorează stările depresive

Publicat in Sanatate & Frumusete 04 Septembrie 2020 1402 ori
Google+ WhatsApp
”Puterea calului” – Planta care încetinește procesul de îmbătrânire al oaselor și ameliorează stările depresive
”Puterea calului” – Planta care încetinește procesul de îmbătrânire al oaselor și ameliorează stările depresive

Ovăzul a cunoscut o apreciere deosebită mai ales ca nutreţ în furajarea animalelor tinere, a celor pentru reproducere şi a cailor, fiind bogat în substanţe nutritive. Izvoarele istorice arată că dacii şi germanii au fost printre primele popoare care au folosit ovăzul ca aliment de bază.

De ce ovăzul este numit ,,puterea calului”?

După cum se ştie, este o cereală preferată de cai. Aceasta conţine substanţe bioactive cu totul deosebite, care îi oferă calului energia necesară pentru a depune efort.

Încetinește procesul de îmbătrânire al oaselor

Ovăzul conţine o serie de substanţe numite fructani, vitamine, substanţe steroide, alcaloizi, dar şi un microelement- siliciu, întâlnit numai în câteva plante în afara ovăzului, ca de exemplu în planta coada calului. Siliciul este un microelement ce contribuie la oprirea procesului de îmbătrânire a oaselor şi de apariţie a osteoporozei.

S-a demonstrate ştiinţific că privarea organismului de siliciu duce în timp la apariţia unor tulburări diverse, din care primul simtom este incapacitatea de a asimila calciu, fosfor şi magneziu, scrie clickpentrufemei.ro.

Crescătorii de cai ştiu că singurul animal a cărui fractură osoasă nu se vindecă este calul şi, asta datorită faptului că are o structură a siliciului special- sub formă de fosfosilicaţi care intră în structura osului şi nu se mai poate regenera. Iată un alt motiv pentru care alimentaţia calului trebuie să conţină ovăz- pentru ca oasele lui să nu devină fragile.

Remedii pentru sănătate: tinctura cu ovăz

Bun stimulant tiroidian

Pe lângă efectele benefice asupra structurii osoase, dentare şi a ţesutului conjunctiv, are efecte pozitive în susţinerea funcţionării normale a glandei tiroide. Tinctura de ovăz acţionează ca un bun stimulant tiroidian, cu influenţă favorabilă asupra hormonilor tiroidieni.

Ameliorează stările depresive

Ameliorează stările depresive, datorită conţinutului de microelemente ca: zinc, mangan, magneziu, potasiu. Aceasta mai are o acţiune neorotonică, de îmbunătăţire a activităţii funcţionale a sistemului nervos central în situaţii de stres, nelinişte, surmenaj, atacuri de panică, tulburări ale somnului. De asemenea, este de ajutor în perioada de menopauză, prin combaterea simtomelor specific.

Dureri reumatice

În ultimul timp, s-a dovedit că tinctura de ovăz este utilă şi în durerile reumatice. În acest caz, se indică o cură de tratament de aproximativ 30 de zile. De obicei se iau de la 20 până la 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate cu 50 ml apă. Totuşi, este indicat să cereţi şi sfatul medicului de familie sau al fitoterapeutului.

O pastă alcătuită din fulgi de ovăz opăriţi poate fi folosită extern în următoarele afecţiuni: dureri reumatice, dureri nevralgice, dermatită seboreică, pentru întreţinerea şi întinerirea tenului, în diferite plăgi şi ulceraţii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.