Cele mai mari greșeli din perioada sărbătorilor: Combinația nocivă alcool-tutun și legătura dintre durerile de burtă și infarct

Publicat in Sanatate & Frumusete 30 Decembrie 2019 1778 ori
Google+ WhatsApp
Cele mai mari greșeli din perioada sărbătorilor: Combinația nocivă alcool-tutun și legătura dintre durerile de burtă și infarct
Cele mai mari greșeli din perioada sărbătorilor: Combinația nocivă alcool-tutun și legătura dintre durerile de burtă și infarct

Ne-am lovit cu toţii de necazurile alimentare în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, când, luaţi de valul sărbătorii, am mâncat şi am băut fără să ne gândim că este posibil să ne facem rău singuri.

O perioadă foarte scurtă de timp în care după un post de 40 de zile ne îndopăm pur şi simplu, aşa cum făceau odinioară bunicile noastre cu bobocii de gâscă sau de raţă. Câteva ore în seara de Crăciun, apoi câteva ore în noaptea dintre ani, la ore nepotrivite total, neobişnuite pentru organism, consumăm o cantitate mare de mâncare, de alcool, fumăm foarte mult şi nu facem activitate fizică deloc.

Medicul primar Nicolae Hâncu ne-a vândut câteva ponturi legate de ce putem face ca să nu avem urgenţe medicale în această perioadă cruntă pentru organismul nostru, dar ne-a şi explicat de ce se întâmplă aceste abuzuri.

„Fiind vorba despre seara de Crăciun, vorbim despre ore la care aparatul digestiv este în stare de repaus, deci digestia nu are loc. Se consumă cantităţi mari de mâncare, se face exces de grăsimi animale, preparate din porc, maioneze sau alte creme combinate cu dulciuri”, spune dr. Nicolae Hâncu. Statisticile arată că nu doar românii fac astfel de abuzuri, ci mai toate popoarele.

Se bea tărie înainte de mâncare, în timpul şi după mâncare

Ceea ce este mai grav este că tipul de alcool consumat se schimbă în cursul serii şi se combină foarte mult fumatul, chiar şi cei care nu fac asta de obicei acum riscă, având sentimentul fals că trebuie să fumeze într-un astfel de moment, dând vina pe emoţia din seara de Crăciun.

Acestea sunt greşeli mari, atenţionează medicul Hâncu.

„Greşeli care se repetă şi a doua zi, dar şi în noaptea de revelion. Patru zile în care, ca un tipar aproape, repetăm abuzul de grăsimi, abuzul de alcool şi de ţigări. Tot ce poate fi mai periculos pentru organism în răstimpul a câteva ore”, afirmă medicul, potrivit doctorulzilei.ro.

Ce facem ca să nu se repete aceste lucruri?

Este simplu. Ţine de voinţa noastră. Putem consuma totul cu moderaţie, susţine specialistul în nutriţie Nicolae Hâncu. „Este bine să nu se consume cârnaţii, jumările, caltaboşul şi toba în acelaşi timp. Sau faimoasele sarmale.

Abuzuri peste abuzuri

Excesele acestor ore au repercusiuni grave, spune dr. Nicolae Hâncu. Pe primul plan se situează pancreatita acută, o boală extrem de gravă, cu o rată enormă de mortalitate.

Pe planul doi sunt crizele biliare. Unii ştiu că au pietre, alţii nu, şi le descoperă cu această ocazie. Crizele biliare, la rândul lor, pot fi însoţite de pancreatite acute. Apoi, mai putem vorbi „despre activarea colonului iritabil, intoleranţe la anumite alimente, nu intoxicaţii.

Intoxicaţiile reprezintă o formă pe care nu şi-o doreşte nimeni. Nu mă refer la alimente intoxicate, pentru că uneori se fac maioneze cu ouă care au salmonele şi atunci e nenorocire, febră şi aşa mai departe. Nu discutăm de aceste lucruri acum, ci despre intoleranţe la alimentele neinfestate. Apoi, mai există şi acea stare de mahmureală de a doua zi. Dureri de cap, dureri musculare, toată lumea îşi simte stomacul ca şi cum ar avea un bolovan înăuntru, o capacitate de reacţie dificilă”, povesteşte specialistul.

Cui pe cui se scoate

De multe ori mahmureala nu se datorează alcoolului, ci fumatului. Când se fumează excesiv se induce această stare de mahmureală.

„Cel mai bun remediu este o hidratare masivă, dar hidratare nu cu bere sau alcool, apropos de cui pe cui se scoate. Nu! E total greşit! Nici cu celebra ciorbă de potroace sau de burtă de a doua zi. Este important să ne hidratăm cu apă minerală plată, nu gazoasă, până la momentul la care urina bărbatului sau a femeii trebuie să fie absolut decolorată”, spune dr. Hâncu.

Să nu uităm, trebuie să avem un bun tranzit intestinal, să evacuăm reziduurile alimentare pe care le-am acumulat în mod excesiv. De aur e recomandarea „Mişcare în aer liber”. Trebuie să facem plimbări de una sau două ore, chiar înainte de masa de Crăciun. După masă trebuie să facem acelaşi lucru: să ne ridicăm şi să facem mişcare.

O ultimă recomandare din partea dr. Nicolae Hâncu vine pentru cei care au probleme digestive. Oricine este presat de astfel de probleme este indicat să apeleze 112 sau direct la UPU cu un taxi sau serviciu de urgenţă.

„Nu apelaţi la prieteni medici. Pentru oricare dintre aceştia, este un gest reprobabil să-şi asume aşa o responsabilitate. Nu poţi să ştii ce probleme ascunse sunt în spatele unei dureri epigastrice. Poate fi un infarct miocardic. Vezi un personaj hipertensiv, mai plinuţ, care fumează mult, bea mult şi când apar dureri de stomac ai impresia că e ceva digestiv, dar în spatele acestor dureri se poate ascunde un infarct miocardic”.

Nu schimba băutura în timpul unei mese prelungite

De la bunicul său din Blaj, dr. Nicolae Hâncu ştie o vorbă: „Nu schimba băutura în timpul unei mese prelungite!” Este important şi să se limiteze consumul băuturilor alcoolice înainte de masă, pentru că acestea duc la pierderea totală a comportamentului alimentar în minutele şi orele care urmează.

„Un pahar de coniac, o ţuică, o tărie cum se obişnuieşte la noi, acum iarna, te abureşte total şi, dacă erai un om cumpătat cu mâncarea, devii total necontrolat”, a încheiat medicul primar Nicolae Hâncu.

Atenţie la copii de Crăciun și de Anul Nou!

O menţiune specială face medicul primar Nicolae Hâncu. „Mare atenţie la copii! De regulă, aceştia sunt lăsaţi liberi, au acces nelimitat la dulciuri şi câteodată mai întind mâna şi beau un pahar de alcool fără ca să fie supravegheaţi. Au acces nelimitat la carbogazoase şi, bineînţeles că accesul nelimitat înseamnă şi consum nelimitat”.

Specialistul atrage atenţia şi asupra unui grup special, persoanele care ştiu că au probleme digestive sau cardiace, „nu mai vorbesc de cei cu diabet, care trebuie să respecte programul lor obişnuit din recomandările medicale curente”, spune dr. Hâncu.

Le recomandă tuturor să guste din toate, dar să nu mănânce din toate! A gusta nu înseamnă a mânca.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.