Glanda tiroidă, afectată de răcirea vremii. Ce măsuri trebuie să iei pentru a o ajuta să funcţioneze optim

Publicat in Sanatate & Frumusete 08 Octombrie 2019 1837 ori
Google+ WhatsApp
Glanda tiroidă, afectată de răcirea vremii. Ce măsuri trebuie să iei pentru a o ajuta să funcţioneze optim
Glanda tiroidă, afectată de răcirea vremii. Ce măsuri trebuie să iei pentru a o ajuta să funcţioneze optim

Persoanele care suferă hipotiroidism sunt predispuse să aibă temperaturi scăzute ale corpului și intoleranță la frig. 

Cum afectează sezonul rece acțiunea glandei tiroide

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului. Aceasta eliberează hormoni care controlează metabolismul – modul în care corpul tău folosește energia. Are o lungime de aproximativ 5 cm și este compusă din două laturi numite lobi, care se află de o parte și de alta a traheei și sunt conectați de o punte de țesut tiroidian care poartă numele de istm.

Hormonii secretați de glandă sunt: tirotoxina (T4) și triidotironina (T3) – contribuie la funcționarea fluxului sanguin, astfel încât să ajungă la fiecare celulă din corp. Reglează ritmul cardiac și rapiditatea cu care intestinele procesează alimentele, potrivit doc.ro.

În situația în care, nivelul de T3 și T4 este scăzut, ritmul cardiac poate fi mai lent decât în mod normal și este posibil să vă confruntați cu constipație și creștere în greutate. În schimb, dacă niveluri de T3 și T4 sunt mari, este posibil să aveți o frecvență cardiacă mare și din această cauză să apară simpromele acestea: diaree, pierdere în greutate. Vitamina D ajută la buna funcționare a sistemului muscular, îmbunătățește coordonarea neuro – musculară, stimulează sistemul imunitar – toate aceste sisteme care au legătură cu glanda tiroidă.

Factorii care pot declanșa dereglarea glandei tiroide sunt:

  • fumatul;
  • stresul;
  • insomnia;
  • mucegaiul;
  • deficitul de Vitamina B12.

Sezonul rece este un alt factor important care poate duce la dereglarea tiroidei. Toamna sau iarna, când temperatura este scăzută iar lipsa soarelui își spune cuvântul, glanda tiroidă suferă modificări mari.

Glanda tiroidă mai este numită „ termostatul pentru organism” deoarece ajută la reglarea căldurii. Persoanele care suferă hipotiroidism sunt predispuse să aibă temperaturi scăzute ale corpului și intoleranță la frig. Acestea prezintă un risc foarte mare de a suferi de hipotermie (scădere anormală a temperaturii corpului), iar viața poate fi pusă în pericol atunci când sunt expuse la temperaturi foarte scăzute.

Toți acești factori contribuie la apariția următoareleor situații:

  • uscarea pielii;
  • deterioararea părului și a unghiilor;
  • oboseală.

Verifică funcția tiroidiană!

Dacă simți că îți este mult mai frig decât persoanele cu care lucrezi sau locuiești, atunci trebuie să apelezi la un medic pentru a verifica exact situația. Majoritatea oamenilor au TSH cuprins între valorile 0,5 – 2.

Unele persoane care sunt expuse la temperaturi scăzute pot necesita o doză mai mare de medicamente pentru tiroidă, în timpul iernii, comparativ cu vara. Iar persoanele cu funcție normală a tiroidei, își pot forța tiroida să producă mai mulți hormoni pentru a ajuta la generarea de mai multă căldură.

Cei care iau medicamente pentru buna funcționare a glandei tiroide, nu pot face acest lucru. Expunerea la temperaturi extreme reprezintă un stres asupra organismului, mai ales când funcția tiroidiană este afectată. Nevoia de a genera mai multă căldură, va obosi și extenua persoana care are probleme cu funcționarea tiroidei.

Strategii pentru a te încălzi în sezonul rece în ceea ce privește glanda tiroidă

Odihnește-te!

Este posibil să ai nevoie de mai multă odihnă în sezonul rece. Pe măsură ce zilele se scurtează, iar nopțile devin mai lungi, corpul dorește, în mod natural, să se odihnească mai mult.

Evită expunerea la temperaturi foarte scăzute

Dacă este neapărat necesar să te deplasezi afară, atunci îmbrăcămintea este esențială. Utilizează haine groase pentru a te simți cât bine.

Alimentația

Echilibrarea glicemiei te va ajuta să ai o temperatură a corpului echilibrată. Hipoglicemia slăbește tiroida și suprarenalele și poate provoca hipotermie. Asigură-te că mănânci grăsimi și proteine de înaltă calitate și limitează consumul de alimentele zaharoase și aminoacizii.

Unele alimente pot crește metabolismul și sunt cunoscute sub denumirea de alimente termogene, deoarece acestea creează căldură la transformarea alimentelor în energie. Alimentele termogene pot ajuta la creșterea activității tiroidiene și la arderea caloriilor prin îmbunătățirea termogenezei, un proces în care organismul arde calorii pentru a utiliza alimentele pe care le-ai consumat, transformând aceste calorii în căldură. Ingredientele din: fructe, legume, ierburi, carne, lactate și mirodenii s-au dovedit a fi termogene.

Suport din partea familiei

Dacă simți nevoia să discuți cu familia despre faptul că ai probleme cu glanda tiroidă iar sfaturile și suportul lor te-ar face să te simți mult mai bine, atunci o poți face. În astfel de situații, sprijinul oamenilor este bine-venit. Vei trece mult mai ușor peste această situație.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.