Răcoritoarele ne pot fi fatale; Ce spun noi studii ale experţilor

Publicat in Sanatate & Frumusete 04 Septembrie 2019 1372 ori
Google+ WhatsApp
Răcoritoarele ne pot fi fatale; Ce spun noi studii ale experţilor
Răcoritoarele ne pot fi fatale; Ce spun noi studii ale experţilor

Consumul de băuturi răcoritoare, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, poate crește riscul de deces prematur, sugerează noi cercetări, potrivit 360MEDICAL.ro.

În urmă unui studiu care a analizat peste 400.000 de adulți europeni timp de mai mult de 16 ani, cercetătorii au constatat că riscul de deces prematur a fost mai crescut la cei care au consumat 2 sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare zilnic.

'Rezultatele privind consumul de băuturi răcoritoare îndulcite oferă un sprijin suplimentar pentru a limita consumul și pentru a le înlocui cu alte băuturi mai sănătoase, de preferință apă', a declarat, pentru Reuters, coautorul studiului Neil Murphy, cercetător la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, o agenție interguvernamentală ce face parte din Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru a analiza mai atent o posibilă legătură între băuturile răcoritoare și mortalitatea prematură, cercetătorii au apelat la datele din European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition, un studiu multinațional realizat între 1992 și 2000.

Studiul a evaluat dieta participanților inclusiv consumul de băuturi răcoritoare. De asemenea, aceștia au completat chestionare legate de stilul de viață ce priveau factori ca nivelul educațional, fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică.

După excluderea participanților care aveau deja afecțiuni precum cancer, boli de inimă și diabet la începutul studiului, precum și a celor fără date privind consumul de băuturi răcoritoare, în studiu au rămas cu 451.743 participanți, în medie, timp de 16,4 ani. Vârsta medie la începutul cercetării a fost de aproximativ 51 de ani. În timpul studiului, 41.693 de participanți au murit.

Când cercetătorii au analizat datele, reprezentând factori care ar putea crește riscul de deces, cum ar fi indicele de masă corporală și fumatul, au descoperit că participanții care au consumat două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare pe zi aveau un risc cu 17% mai mare să moară devreme în comparație cu cei care beau mai puțin de o singură porție de băuturi răcoritoare pe lună.

În cazul răcoritoarelor îndulcite cu zahăr, cei care au consumat două sau mai multe pahare de răcoritoare pe zi au prezentat un risc cu 8% mai mare să moară mai devreme, comparativ cu cei care au băut mai puțin de un pahar pe lună. Pentru cei care au consumat două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare îndulcite artificial, pe zi, riscul de deces prematur a fost cu fost 26 % mare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.