Preşedintele Comisiei Europene face ANUNŢUL despre refugiaţi. NOUA schemă de redistribuire

Publicat in Ştiri Internaţionale 09 Septembrie 2015 303 ori
Google+ WhatsApp
Preşedintele Comisiei Europene face ANUNŢUL despre refugiaţi. NOUA schemă de redistribuire
Preşedintele Comisiei Europene face ANUNŢUL despre refugiaţi. NOUA schemă de redistribuire

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote obligatorii, transmite AFP.

 

În cadrul discursului său anual privind 'Starea Uniunii', ce va fi rostit miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Juncker va detalia noul plan, ale cărui principii generale sunt în mare parte cunoscute. Astfel, refugiaţii vor fi distribuiţi conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al ţărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata şomajului şi 10% pe numărul de refugiaţi deja aflaţi în fiecare ţară membră înaintea apariţiei crizei din acest an.

Planul prevede relocarea a 120.000 de persoane în plus faţă de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite. 

Aceste cote plasează Germania în prima linie (31.443 refugiaţi, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiaţi), urmată de Franţa (24.031, o proporţie de 20% din cei 120.000 noi refugiaţi) şi Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiaţi), conform unor surse europene. 

Berlinul le-a ceruit însă marţi partenerilor săi europeni ''să-şi deschidă mai larg'' porţile pentru zecile de mii de refugiaţi care intră în Europa. 

''Avem nevoie în final de un sistem deschis de cote pentru repartizarea obligatorie a persoanelor care au un drept de azil'', a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a apreciat că plafonarea în avans a numărului de migranţi nu are niciun sens. 

În opinia sa, propunerea aşteptată din partea Comisiei Europene reprezintă doar un prim pas, în pofida reticenţelor anumitor state membre.

Potrivit unei surse europene citate luni de Reuters, România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanţi de azil în cazul în care noua schemă va fi adoptată de liderii statelor membre ale UE. 

Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanţi de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocaţi alţi 4.646 de refugiaţi, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanţi de azil, dintr-un total estimat de 160.000. 

Cei 160.000 de refugiaţi i-ar include pe care 66.400 care au ajuns în Grecia, cei 54.000 care au ajuns în Ungaria şi pe cei 39.600 care se află în Italia. 

Italia şi Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiaţii care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia şi Grecia, de o excepţie de la sistemul de cote al CE. 

Potrivit celor mai recente date publicate de ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost daţi dispăruţi, potrivit Agerpres.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.