STENOGRAME din dosarul celor 1.097 de șpăgi. Cum dădeau mita falșii pensionari din județul Argeș

Publicat in Ştiri Naţionale 09 August 2014 Actualizat: 09 August 2014 1046 ori
Google+ WhatsApp
STENOGRAME din dosarul celor 1.097 de șpăgi. Cum dădeau mita falșii pensionari din județul Argeș
STENOGRAME din dosarul celor 1.097 de șpăgi. Cum dădeau mita falșii pensionari din județul Argeș

 

Zeci de persoane din Argeş, care au dat şpagă pentru a se pensiona sau pentru prelungirea concediului medical, au recunoscut faptele în fața procurorului DNA.
Este vorba de cazul medicilor Iulia-Maria Mihai (președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș) și Camelia Săndulescu (medic în cadrul aceleiași instituții). Acuzațiile aduse medicilor: luare de mită în formă continuată. Cele două femei au doborât orice record privind numărul de mite primite în patru luni: 1.097 de șpăgi (Iulia-Maria - 495 și Camelia - 602). Mita era în bani (100 -200 de lei) și alte bunuri: produse alimentare, cosmetice, cafea.

Totul începe în februarie 2014, atunci când procurorii DNA au primit informaţii că mai multe cadre și asistente primeau mită de la persoane dispuse să se pensioneze prematur pentru incapacitate de muncă, în schimbul documentelor medicale.

Procurorul DNA a făcut şi un profil al „clienţilor” amatori de pensie pe caz de boală: persoane între 45-60 de ani, disponibilizate sau al căror loc de muncă a fost restructurat.

În martie 2014, unul dintre pacienţi a făcut plângere și a declarat că Săndulescu primeşte sume cuprinse între 100 şi 200 de lei pentru emiterea unor acte medicale nelegale. Imediat, procurorii DNA au luat mandate de la judecători și au montat aparatură de supraveghere audio-video în cabinetele medicale şi i-au monitorizat ambiental pe cei implicaţi.

● Pe 13 februarie 2014, Camelia Săndulescu a dat o decizie de pensionare în mai puţin de două minute. La ora 11.13, în biroul ei a intrat pacientul Bidilă. Acesta i-a înmânat o bancnotă soţiei sale, care pune banii pe biroul medicului, care îi mulţumeşte. Studierea actelor a durat mai puţin de două minute. Totul fără a examina medical persoana.

Săndulescu: Mulţumesc! De unde sunteţi?
Bidilă: Din Slobozia!
Săndulescu: Da, din Slobozia! Acum sunteţi de-ai mei. Luaţi loc puţin! Bine. O să vă dea……. Ne vedem la anul…. Cred că pe 11 sau pe 12, să vedem, mă uit la calendar. Da? Să fiţi sănătos şi aşteptaţi în hol, da?
Bidilă: Da!
Săndulescu: Decizia. Încet, să vă lase cineva să staţi şi să intre Stăncilă!

În alte situaţii, Camelia Săndulescu primea atât sume de bani, cât şi bunuri.

Șpagă: bani și cafea

● În data de 23 ianuarie 2014, medicul a primit de la Mihai Zmeu o bancnotă şi un pachet de cafea. Apoi, între medic şi pacient are loc și o discuţie amiabilă cu privire la vârsta acestuia şi vechimea în muncă, fără ca susnumitul să fie examinat medical.

Săndulescu: Da. Aşa te…. aşa este legea. Mulţumesc! (în momentul în care bărbatul respectiv îi remite înscrisul având aspectul unei bancnote - n.r.). Luaţi loc. Dacă aveţi grupă, vă duceţi mai devreme la Casa de Pensii. Dacă aveţi grupă, dacă nu, noi vă dăm…..
Zmeu: Păi, grupă am patru ani, dar…

● Pe 21 ianuarie 2014, în cabinetul inculpatei Cameliei Săndulescu, începând cu ora 11.11, a intrat un alt pacient, Eugen Oprescu, cu o sacoşă voluminoasă din care a scos un „butoiaş” cu capacitatea de 8 litri.

Săndulescu: Ce e, nene?
Oprescu: Ce v-am adus...
Săndulescu: Lasă-l acolo, lasă-l acolo că-l deschide uşa, bre!Mi-ai adus butoiul opt? (râde - n.r.)
Oprescu: Da. Da.
Săndulescu: Să trăiţi?
Oprescu: Îmi luaţi şi mie dosarul?
Săndulescu: Îhî! Da’ eşti de la Coşeşti? De unde eşti?
Oprescu: Dârmăneşti!
Săndulescu: Dârmăneşti. Ia să vedem dacă a venit domnul Ianovschi. Ia deschide mata uşa. Gata, lasă că s-a închis, ia loc. Hai, că înseamnă că n-o fi venit. Ia loc acolo. Nu aici, în faţa mea. Ia loc acolo. Nu aici, în faţa mea. Să trăieşti nenea, e ultima comisie?

Oprescu: Nu am fost...
Săndulescu: N-ai 65?
Oprescu: N-am. Săndulescu: Te-a chemat la Bucureşti?
Oprescu: Da.
Săndulescu: Ai avut norocul acela? Şi ce le-ai spus, că eşti bolnav? Au văzut, nu? De câți litri ai făcut nenea butoiaşul, de opt litri?
Oprescu: Cam aşa are.
Săndulescu: Să trăieşti.
Oprescu: Nu l-am măsurat.
Săndulescu: Îhî! Îl pun şi eu în balcon, d-acela. La mansardă, nu în balcon, frumos, aşa, unde am eu d-ăstea mai rustice”.

Potrivit DNA, din această convorbire purtată în mediul ambiental rezultă cu certitudine că Săndulescu nu este interesată de examinarea medicală a lui Oprescu, ci este interesată mai mult de „butoiaşul” pe care susnumitul i l-a remis cu titlul de mită.

„Banii, înainte!”

● Dintr-o altă convorbire înregistrată în mediul ambiental, Săndulescu îl sfătuieşte pe Florian Anghel să ia legătura cu un doctor pentru a-i reface diagnosticul, dar după ce a primit bani.

Săndulescu: La Bucureşti v-au pus un alt diagnostic, înţelegeţi?
Anghel: Ce or fi găsit ei pe acolo!
Săndulescu: Da, da’ să scrie şi dânsul ca ăştia!
Anghel: Ca ăştia de la Bucureşti!
Săndulescu: Că dacă nu scrie ca ei, atunci ne cheamă şi ne i-au pensia de tot. Ştiţi, scrieţi dumneavoastră pe ceva că eu nu pot să scriu!
Anghel: Aşa!
Săndulescu: Ia scrieţi pe o copie, p-asta, a nu, aici, arătaţi-i ce a scris aici, pe biletul acesta. Da? Aşa, îi arătaţi lu’ domnu’ doctor. Da, aşa să scrie.

Potrivit DNA, Săndulescu a emis decizia fără ca Anghel să aibă la dosar diagnosticul stabilit în mod corect de medicul specialist.

● Într-o discuţie telefonică, asistenta Ionela -Tatiana Vergea i-a spus colegei sale Nicoleta că medicul Iulia- Maria Mihai (foto) nu mai voia să implice asistentele în lanţul mitei. Ea a dispus ca asistentele să nu mai stea în birou cu medicul primar, iar toate asistentele au fost mutate întrun singur cabinet.

Ionela - Tatiana Vergea: Nenorocita de Mihai, fată! Şi stai să vezi: acum a aflat lumea că fiecare mai are câte unul…aah, de ce mă? Se feresc de voi? Ia să le punem noi nişte camere de filmat, să vedem ce fac ele singure în cabinet! Totul porneşte numai de la escroaca de Mihai, şi Mihai spunea că vrea două cabinete: vrea cabinetul lui Toma şi cabinetul ei, să le lucreze ea, să şi le organizeze ea, să ia şi la cabinetul unu ce vrea, la cabinetul doi ce vrea şi restul să facă un alt cabinet în care…..Poate vin ăștia şi o filmează!
Nicoleta: Dar ea zice că vrea să facă toate alea, îţi dai seama, face ea toate alea? Ea se dă mare că face toate alea. Păi, atunci voi ce mai faceţi?
Vergea: Şi directoarea a zis: nu, eu totuşi la asistente, asta e, peste tot medicul a lucrat cu asistenţii! Nu există medic fără asistent! Că un asistent…. Poate să aibă un medic şi trei asistente... că la un moment dat a început şi Stoian (Gabriel Stoian, director adjunct la Casa de Pensii Argeş - n.r.) să râdă, adică: „Hai, fă, ce dracu vreţi acilea? Să staţi singure să luaţi voi şpăgi şi astea să nu vă vadă, că vă pârăşte?”.

„Întrece orice măsură”

* Ionela - Tatiana Vergea era nemulţumită că medicul Iulia - Maria Mihai nu împărţea cu asistentele mita.
Vergea: O punea pe a mea, da, o săpa! Ascultă-mă, aşa făcea! O săpa şi a mea trebuia să plece singură! Fată, dacă e olteancă!
Nicoleta: Da, fată, dar e prea rea! E rea şi Dumnezeu nu iartă, să ştii! Are tot ce îşi poate dori un om! Şi ea vrea mai mult? Nu ştiu, e un păcat, nu ştiu! Zău, dacă nu!
Vergea: Păi aşa a zis şi Simona. Bă, dar nu îi mai ajunge!
Nicoleta: Exact, Tatiana are tot ce îşi poate dori un om: şi poziţie, şi faimă, şi bani, şi bărbat, şi copil, şi de toate! Ce mai vrea?... E prea rea! I se înfundă….Nu îi mai ajunge, fată. E prea lacomă! Întrece orice măsură, orice bun simţ, fată, şi când mai ai ceva în plus mai dai şi la altul care n-are!
Vergea: Exact!
Nicoleta: Dar numai tu, numai tu?
Vergea: Ce dracu’! Cu o singură gură mănânci, nu mănânci cu cinci!
Nicoleta: Din pomană, pomană se face, ştii? Dacă tu dai, şi Dumnezeu îţi dă pe altă parte!
Vergea: Ştii că dar din dar se face rai!
Nicoleta: Exact! Dacă iei numai tu, numai tu! Auzi, dar dacă s-au prins şi ăştia, îţi dai seama!

● Potrivit procurorilor DNA, din această convorbire telefonică rezultă că asistentele medicale cunoşteau că Mihai primea „şpăgi” de la pacienți şi erau indignate de perseverenţa acesteia.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.