Occidentul a sperat ca, mai devreme sau mai tarziu, Putin va parasi Kremlinul, unde se va instala un presedinte de tip nou. "Dar testarea in secret a unor rachete interzise te duc cu mintea la alta concluzie: Putin este sustinut de masina militara, care are o gramada de bani si ca, pe viitor, orice alt stapan al Kremlinului va trebui sa gaseasca un compromis cu generalii", este de parere autorul articolului din Times.

 

In opinia lui, daca scopul politicii occidentale rezida in stoparea expansiunii Rusiei si tinerea ei in frau, existenta acestor experimente reclama o reviziuirea rapida a conceptului. "E adevarat, sanctiunile economice il determina pe Putin sa se comporte altfel, dar nu asa cum ne-am fi dorit", scrie mai departe Times, explicand ca elita militara a Rusiei a demarat un amplu program de reformarea a fortelor armate.

 

Venind ca o confirmatie, surse din cadrul Statului Major general al armatei ruse a anuntat miercuri ca efectivul trupelor aeriene de desnat vor fi dublate aproape, pana la 74.000 de militari. Un plan care, au subliniat respectivele surse, trebuie dus la indeplinire pana in 2019.

 

Semnatarul articolului din Times crede ca generalii rusi vad in China un potential aliat. Ambele tari considera ca Statele Unite promoveaza o politica de "intimidare strategica" si se declara "indignate" de amestecul Occidentului pe teritoriile pe care Moscova si Beijing le privesc drept "domeniile" lor.

 

In plus, China isi intareste activ potentialul sau militar. Mai nou, expertii chinezi lucreaza la o racheta balistica, Dong Feng-21. "Misiunea politica este de a nu permite navelor militare si avioanelor americane de lupta sa se apropie de teritoriul Chinei, sa le alunge din Marile Chinei de Est si de Sud", detaliaza comentatorul de la Times.

 

China si generalii lui Putin estimeaza ca, dupa toate probabilitatile, presedintele american, Barack Obama, va da inapoi si nu va recurge la forta. "Singurul raspuns militar logic consta in elaborarea unei politici in regiunile unde China si Rusia vor sa-si extinda puterea de influenta. Printre altele, Ucraina trebuie ajutata sa-si formeze o armata bine echipata militar si bine pregatita, capabila sa tina piept Rusiei". Si, fireste, trebuie ajutata Japonia, srie Times.

 

Si nu in ultimul rand, trebuie umblat la "terminologie", in sensul acceptarii ca in lume exista "o batalie pentru teritorii". Generalii din Rusia si China sunt potentialii inamici ai Occidentului. "Ar fi absurd si iresponsabil sa ii privesti altfel", concluzioneaza Times.