DNA: Angajaţi BCR şi oameni de afaceri, trimişi în judecată într-un dosar de fraudă

Publicat in Ştiri Naţionale 10 Iulie 2014 1143 ori
Google+ WhatsApp
DNA: Angajaţi BCR şi oameni de afaceri, trimişi în judecată într-un dosar de fraudă
DNA: Angajaţi BCR şi oameni de afaceri, trimişi în judecată într-un dosar de fraudă

Aproape 30 de inculpaţi, din care zece angajaţi ai Băncii Comerciale Române - Sucursala Alba Iulia şi diverşi oameni de afaceri, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar de fraudă, potrivit unui comunicat transmis de către DNA.

 

 

BCR s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor să reactualizeze valoarea prejudiciului, se menţionează în comunicatul DNA.
 
 
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, zece dintre inculpaţi, angajaţi ai BCR, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.
 
 
Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare, precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unităţii bancare.
 
 
Un număr de 56 de credite date unui număr de 34 de debitori persoane juridice au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare, prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric, cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false.
 
 
Patru dintre inculpaţi, Mihai Dan Buda, Nicolae Bratima, Ionuţ Gabriel Stere şi Angela Delia Soare, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, au supus aceste sume unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în "relaţii" comerciale, le datorau unităţii bancare.
 
 
În cauză, a fost aplicată măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin unui număr de 16 inculpaţi, printre care şi lucrători bancari.
 
 
Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, Cosmin Mihai Conţan, director al Centrului de relaţii corporate din cadrul BCR Sucursala Alba Iulia, la data faptelor, Ioana Cozmina Bontaş, Carla Gabriela Tibrean, Ramona Aurora Surdea, Aurica Holtinger, Paul Marius Cacoveanu, Maria Lişman, manageri relaţii corporate în cadrul BCR Sucursala Alba Iulia, la data faptelor, Cornelia Ispas şi Cristina Magdalena Constantinescu, asistent relaţii corporate în cadrul BCR Sucursala Alba Iulia, la data faptelor. În sarcina Floarei Guţiu, asistent relaţii corporate, la data faptelor, s-a reţinut infracţiunea de abuz in serviciu.
 
 
Au mai fost trimişi în judecată şi inculpaţii Aurel Gelu Iancu, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals in înscrisuri sub semnătură privată, Gheorghe Liviu Jurcă, Ioan Cosmin Hădărugă, Marcela Elisabeta Hădărugă, Vasile Mărginean, Vasile Vlas, George Sebastian Naghiu, Horaţiu Mircea Jurj şi Cosmin Câmpean, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu şi fals in înscrisuri sub semnătură privată.
 
 
În sarcina lui Mihai Dan Buda, procurorii DNA au reţinut infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălare de bani. Cele trei infracţiuni, precum şi uz de fals, în formă continuată, au fost reţinute în sarcina lui Nicolae Bratima.
 
 
Dorin Dreghici a fost trimis în judecată pentru infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, fals in înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi uz de fals, în formă continuată, Angela Delia Soare pentru infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, fals in înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată, Liviu Oaidă, pentru infracţiunea de fals in înscrisuri sub semnătură privată, Crinela Cătălina Pop pentru infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu, fals in înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi uz de fals, în formă continuată, iar Ionuţ Gabriel Stere, pentru infracţiunile concurente de complicitate la abuz în serviciu, fals in înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, spălare de bani şi uz de fals, în formă continuată.
 
 
Maria Simona Iancu a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu.
 
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.